logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nice Robo 500, problem z ręcznym otwieraniem bramy

Secundos 20 Kwi 2015 18:32 12384 14
  • #1 14633237
    Secundos
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,

Szukałem, ale nic podobnego na forum nie znalazłem.

Mianowicie mam problem z ręcznym otwieraniem bramy. Normalnie brama się otwiera, zamykam. Chodzi tak jak powinna. Problem pojawia się, gdy nie ma prądu. Można normalnie odblokować napęd kluczykiem, ale brama się otworzy tylko max. 10cm i napęd ją blokuje. Można wtedy cofnąć te 10 cm, zablokować napęd kluczykiem, włączyć zasilanie i brama będzie działać normalnie.

Co mogę sprawdzić, co może być za to odpowiedzialne? Jestem kompletnie w tym zielony, więc z góry dziękuje za zrozumienie i pomoc. :)
  • #2 14633319
    Usama
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Też tak miałem, gdy przełączyłem na ręczne otwieranie tylko kawałek bramy się otwierało a potem się blokowała i u mnie wyrobił się taki plastik który po przekręceniu kluczyka powinien trzymać taki "guzik" a on tylko go lekko wciskał i po kilku obrotach zębatki "guzik" wyskakiwał i brama się blokowała. Ja sobie poradziłem z tym tak że kupiłem cały nowy ten plastik z kluczykiem i wymieniłem.
  • #3 14633773
    Secundos
    Poziom 8  
    Dzięki wielkie, sprawdzę to jutro i dam znać czy to na pewno to :)

//Edit

Niestety to nie to. Wykręciłem to i jest wszystko w porządku. Mimo wciśniętego do końca tego przycisku brama zachowuję się nadal tak samo ;/ Nie było to często używane więc raczej nie mogło się to wyrobić. Jakieś inny pomysły? Nie będzie to czasem w przekładni coś? Rozkręciłbym to, ale nie wiem czy później nie będę miał problemów ze złożeniem tego.
  • #4 14636927
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Czy w każdym położeniu bramy (np. zatrzymanej w połowie) też da się przesunąć tylko o te 10 cm?
    Zrób taki test...
    Uruchom napęd i podczas pracy(np otwierania) wysprzęglij go. Jeżeli silnik będzie dalej pracował, a brama się zatrzyma to raczej wysprzęglenie jest ok.
    Jeżeli dalej będzie się przesuwała i nie będzie można jej zatrzymać ręką lub będzie trzeba dużej siły aby ją zatrzymać to przekładnia.
    Przekładnia w robo jest prosta jak budowa cepa. Trzeba odkręcić 4 śruby od strony zębatki i wysunąć cały zespół.
    Nice Robo 500, problem z ręcznym otwieraniem bramy
  • #5 14637746
    Elektrobim

Poziom 15  
    Ocena: 66
    Może w ten sposób: Zawsze po zablokowaniu bramy kluczykiem spróbuj szarpnąć ręcznie bramą w obie strony, aby była pewność, że mechanicznie zaskoczyła. Później uruchom i sprawdź czy za pierwszym razem znów się zablokuje po 10 cm.
    Konto firmowe:
    Elektrobim
    ul. Śląska 9, Stargard Szczeciński, 73-110
  • #6 14640435
    Secundos
    Poziom 8  
    Zatrzymałem ją w połowie, zrobiłem na ręczne i zamknęła się o jakieś pół metra(nawet mniej), natomiast otworzyła się prawie do samego końca i się zablokowało.

Test zrobiony, wysprzęgliłem w czasie otwierania, brama się zatrzymuje silnik chodzi dalej.
  • #7 14660584
    Marek J.
    A czy po prostu klapka wysprzęglenia sama się nie zatrzaskuje pod wpływem drgań przesuwającej się bramy?
  • #8 14665427
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14666670
    Marek J.
    Próbuję pomóc człowiekowi a nie pisać aby pisać (by może zarobić punkty..)
    Proszę powiedz mi mareczny jak można uszkodzić listwę czy przekładnię rozsprzęglając napęd podczas pracy? Śledziłeś wszystkie posty? Znasz mechaniczną zasadę działania ROBO? Popatrz i przeanalizuj rysunek złożeniowy. Jeżeli wszystko jest ok to nic nie ma prawa się stać z napędem i przekładnią, a tym bardziej z zębatką.
    Czy to co napisałeś wnosi coś nowego do tematu aby pomóc nieszczęśnikowi?
    Ile ma lat to czy tamto...
    To zależy na ile lat się czuje !
    Jeden jest młody a schorowany, a drugi wiekowy ale dziarski.
    Pozdrawiam...
  • #10 14667527
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 14743043
    Secundos
    Poziom 8  
    Silnik pracuje około 2 lat, nigdy nie było z nim problemów i nadal nie ma, jedynie ten opisany wyżej. Cały proces otwierania, zamykania bramy przebiega normalnie, myślę że poprawnie, tak jak działał zaraz po zakupię. Ostatnio mam mało czasu, więc nie mogłem odpisać. Trochę denerwuje fakt, że za każdym razem kiedy nie mam prądu muszę odkręcać cały mechanizm i go przesuwać żeby otworzyć bramę... ;/ Co mogę jeszcze sprawdzić? Jestem w ogóle w stanie sam to naprawić?
  • #13 14774327
    Secundos
    Poziom 8  
    Wszystko to co podali użytkownicy wyżej. Nie będę wypisywał co sprawdziłem, łatwiej będzie jak zacytuje wypowiedzi. ;)

Cytat:
    Też tak miałem, gdy przełączyłem na ręczne otwieranie tylko kawałek bramy się otwierało a potem się blokowała i u mnie wyrobił się taki plastik który po przekręceniu kluczyka powinien trzymać taki "guzik" a on tylko go lekko wciskał i po kilku obrotach zębatki "guzik" wyskakiwał i brama się blokowała. Ja sobie poradziłem z tym tak że kupiłem cały nowy ten plastik z kluczykiem i wymieniłem.

Cytat:
    Czy w każdym położeniu bramy (np. zatrzymanej w połowie) też da się przesunąć tylko o te 10 cm?
    Zrób taki test...
    Uruchom napęd i podczas pracy(np otwierania) wysprzęglij go. Jeżeli silnik będzie dalej pracował, a brama się zatrzyma to raczej wysprzęglenie jest ok.
    Jeżeli dalej będzie się przesuwała i nie będzie można jej zatrzymać ręką lub będzie trzeba dużej siły aby ją zatrzymać to przekładnia.

Cytat:
    Może w ten sposób: Zawsze po zablokowaniu bramy kluczykiem spróbuj szarpnąć ręcznie bramą w obie strony, aby była pewność, że mechanicznie zaskoczyła. Później uruchom i sprawdź czy za pierwszym razem znów się zablokuje po 10 cm.
  • #14 14776297
    Marek J.
    Reasumująć
    1. Odblokowałeś napęd klapką i trzymając klapkę aby nie zaskoczyła przesuwałeś bramę,
    Mimo zablokowanej klapki w pozycji otwartej na maxa - brama zablokowała się po przesunięciu 10 cm?
    (Czy w momencie zablokowania był słyszalny jakiś odgłos w automacie?)
    2. Wysprzęglona brama w czasie ruchu zatrzymuje się, czyli odsprzęglenie ślimacznicy od wałka głównego działa..
    3. Po rozblokowaniu i zablokowaniu słychać kliknięcie po szarpnięciu - automat się zasprzęglił ale po ponownym wysprzęgleniu
    brama nadal się blokuje...

Powoli wyczerpują mi się pomysły "zdalnej" naprawy, ale:
    1. Proszę odkręcić listwę zębatą (wcześniej sprawdzić czy listwa ma minimalny luz między zębatką)
    i sprawdzić czy sama brama bez napędu się prawidłowo porusza
    (zdarzyło mi się, że w ruchu jednostajnym napędu brama chodziła, a po wysprzęgleniu uszkodzone rolki wózków blokowały się w belce).
    2. Jeżeli wszystko będzie z bramą w porządku to pozostaje jedynie rozebranie przekładni i sprawdzenie elementów
    (czasem uszkodzenie sprężyny 11 wewnątrz wałka głownego może powodować
    krzywe ustawienie klina zasprzęglającego który blokuje ślimacznicę. Wówczas sama ślimacznica będzie się kręciła ,
    ale ruch bramy czyli wałka głównego 25 spowoduje zblokowanie klina 22 ze ślimacznicą 31. Mógł również zsunąć się lub uszkodzić jeden z pierścieni siegera 17.

Pozdrawiam
  • #15 14812566
    Secundos
    Poziom 8  
    Marek J. napisał:
    Reasumująć
    1. Odblokowałeś napęd klapką i trzymając klapkę aby nie zaskoczyła przesuwałeś bramę,
    Mimo zablokowanej klapki w pozycji otwartej na maxa - brama zablokowała się po przesunięciu 10 cm?
    (Czy w momencie zablokowania był słyszalny jakiś odgłos w automacie?)
    2. Wysprzęglona brama w czasie ruchu zatrzymuje się, czyli odsprzęglenie ślimacznicy od wałka głównego działa..
    3. Po rozblokowaniu i zablokowaniu słychać kliknięcie po szarpnięciu - automat się zasprzęglił ale po ponownym wysprzęgleniu
    brama nadal się blokuje...

1. Tak

Sprawdzę wszystko jak tylko znajdę trochę czasu i dam znać co jest ;)
    Co do listw, to na 99% jest przerwa między zębatką, a listwą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ręcznym otwieraniem bramy Nice Robo 500, która po odblokowaniu kluczykiem otwiera się tylko na 10 cm, a następnie się blokuje. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzenie mechanizmu wysprzęglającego, problemy z przekładnią lub zębatką, a także niewłaściwy montaż. Użytkownik przeprowadził kilka testów, w tym sprawdzenie działania napędu w różnych położeniach bramy oraz wysprzęglenie podczas otwierania. Wskazówki obejmują również sprawdzenie luzu między zębatką a listwą oraz mechaniczne zablokowanie bramy w celu upewnienia się, że mechanizm działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA