logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopotliwa instalacja USB 3.0 na platformach z CPU Intel.

Horkheimer 03 Maj 2015 15:01 1044 4
REKLAMA
  • #1 14664918
    Horkheimer
    Poziom 2  
    Witam,

Mój PC to:
    Gigabyte GA-B85M-D3H DDR3 (Lga1150)
    Intel Haswell Core i5-4460 QuadCore 64 Bit 3.2GHz Lga1150
    Corsair CX600 Modular 600W 120mm 80+ Bronze
    Crucial Dual 8GB (2x4GB) 1600MHz Ballistix
    Windows 7 Professional 64-bit

Komp jest nowy. Niestety okazało się, że moje interfejsy audio - podłączane pod USB - nie działają prawidłowo.
    Okazało się, że stwarzają olbrzymie problemy, kiedy zainstalowany jest sterownik Intel USB 3.0. Wtedy dźwięk z interfejsów jest trzeszczący, charczący, nie ważne jakie jest źródło dźwięku: Youtube, Winamp, dźwięk Windowsa, czy też w końcu projekt w programie do tworzenia muzyki. Nie ważne czy urządzenie podpięte jest pod port USB 2.0 czy 3.0.

Kiedy nie instaluję tego sterownika, jest dużo lepiej - dźwięk jest płynny. Jednak podczas pracy w programie do robienia muzyki pojawiają się czasami trzaski - a nie powinny - zwłaszcza kiedy nałożę na dźwięk trochę efektów.
    Czasami też dźwięk się przycina. Dzieje się tak tylko wtedy jak świeżo co włączam kompa i odpalam projekt. Trwa to kilkanaście sekund, po czym przestaje. Tak jakby port USB się rozgrzewał, że tak to głupio określę. Inną przypadłością jest jeszcze to, że głośniki podłączone do interfejsu audio delikatnie szumią na stałym poziomie, niezależnie od kręcenia gałkami.

Na starym kompie nie było takiego problemu.

Interfesy audio są sprawne. Płyta główna była wymieniana na inny egzemplarz. Okazało się, że problem z interfesami USB pojawiał się tez na innych kompach, które miały procesor Intela. Poczytałem w necie i okazało się, że procesory Haswell maja problemy z sterownikami USB 3.0.

Teoretycznie, jak nie instaluje tego sterownika, to wszystkie porty powinny działać w trybie 2.0. Powinienem jakiś dodatkowy sterownik zainstalować? Bo zdaje się, jakby te porty USB było jakoś niewydajne. Coś powinienem pokombinować w BIOSie? Jestem zupełnym lakiem w tej kwestii.

Napiszcie co mogę zrobić, bo już jestem bliski obłędu.
  • REKLAMA
  • #2 14665096
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    A jaka wersja sterownika? U mnie na Z87 też były problemy z portami USB3 do czasu pobrania najnowszych sterowników INF i eXtensible ze strony Intela.
  • REKLAMA
  • #3 14665204
    Horkheimer
    Poziom 2  
    Pobierałem najnowsze sterowniki do USB 3.0 zarówno ze strony producenta płyty głównej, jak i ze strony Intela (eXtensible 3.0.5.69). Nie ma żadnej różnicy. Tych INF ze strony Intela nie pobierałem. Pobrałem jedynie najnowsze, ogólne sterowniki do mojego modelu płyty głównej ze strony Gigabyte.

A propos tych INF, jest na stronie Intela pod nimi taka wzmianka:

"The Intel Chipset Device Software does not install drivers for AGP or USB. DO NOT DOWNLOAD THIS UTILITY IF YOUR DEVICE MANUFACTURER IS RECOMMENDING IT TO CORRECT AN "AGP DRIVER," "AGP GART," OR "USB DRIVER" ISSUE; IT WILL NOT CORRECT YOUR ISSUE".

Z angielskiego jestem słaby, ale wnioskuję, że Intel twierdzi, że aktualizacja INF nie ma wpływu na problemy z urządzeniami USB.

Najgorsze jest to, że nawet jak nie mam zainstalowanych tych sterowników USB 3.0, to interfejsy audio, które spokojnie powinny chodzić na USB 2.0, chodzą wadliwie, choć lepiej niż z zainstalowanym sterownikiem.

P.S.
    Na innych kompach o innych płytach głównych, a mianowicie na chipsecie B85 Gigabyte i Asusa na Z97, interfejs też się ciął. Na trzech innych kompach - tym razem z procesorami AMD - problemu nie było.
    No chyba, że są płyty główne, które w połączeniu z Intelem nie robią problemów z USB.

Zauważyłem, że w menadżerze urządzeń mam informacje (wykrzyknik) o niezainstalowanym sterowniku do Kontrolera Uniwersalnej Magistrali Szeregowej USB. Opcja aktualizowania nie działa. Podejrzewam, że oznacza to brak tego intelowskiego drivera USB 3.0. Ale czy da się jakiś kontroler 2.0 zainstalować? Na stronie producenta płyty głównej jest tylko USB 3.0.
  • REKLAMA
  • #4 14667017
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Która to rewizja płyty? Daj identyfikator urządzenia z menagera.
  • #5 14672282
    Horkheimer
    Poziom 2  
    Niestety nie potrafię tego sprawdzić w menadżerze, a jak próbuję ściągnąć program PCU-Z, to za każdym razem wykrywa mi go jako wirusa.

Ale być może problem został rozwiązany. Byłem w kolegi z tym interfejsem audio (Behringer UMC204) i testowaliśmy na jego kopie, który ma identyczny procesor, ale płytę główna ma inną, opartą o intel chipset 97z. Z zainstalowanym sterownikiem Intel USB 3.0. problemy były takie jak u mnie - nieustanny trzask przy każdym źródle dźwięku. Wtedy ściągnęliśmy z strony Behringera nie tylko sterowniki (co robiłem wcześniej) ale także firmwewe do tego interfejsu, i zadziałało! Mimo, że na kompie działają jednocześnie sterowniki USB 3.0 Intela. Jutro spróbuję zrobić to na swoim komputerze, która ma chipset inny niż u kolegi, i jeżeli problem będzie występować to dam znać.

Edit:

Niestety, mimio, że interfejs pogodził się dzięki firmwere ze strownikami Intela, to problem trzasków w programie muzycznym i szumiących głośników podpiętych do interfejsu nie zniknął.

Podejrzewam, że płyta główna jest za słaba w stosunku do innych bebechów: procesora oraz zasilacza (Corsair CX600 Modular 600W 120mm 80+ Bronze) i stąd tworzy się jakaś niestabilność USB.

Może tak być? Czy gdzieś indziej trzeba szukać problemu? Nadmienię, że mam problem z oboma interfejsami audio USB, każdy przy tym kompie trzeszczy w programie do robienia muzyki.

Pewnie będę wymieniał płytę główną na MSI Z97 Gaming 3. czy to dobry wybór biorąc pod uwagę inne elementy mojego komputera wymienione w pierwszym poście?

Moderowany przez swiercm:

Posty scaliłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień".

REKLAMA