logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router WiFi: wybrać standard N czy AC, jak działa dualband, prędkości 2.4/5GHz?

puchatek2 05 Maj 2015 15:25 6705 14
REKLAMA
  • #1 14670377
    puchatek2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Od dłuższego czasu zastanawiam się nad wyborem nowego sprzętu który zastąpiłby używany dotychczas przeze mnie tplink 1043nd v1.
    Z racji tego że w koło mnie sieje ponad 40 ssid i wszystkie jak na razie w 2.4GHz
    postanowiłem że przeskoczę na puste obecnie 5GHz.
    Niestety mam kilka sprzętów dla których max to N w 2.4GHz więc tą zgodność muszę zachować.
    1.I teraz główne pytanie czy pchać się w AC czy pozostać na N?
    Mam urządzenia z AC (na razie 2x smartphone ale będzie wymiana laptopów), ale czy warto dopłacać do AC w routerze?
    W ogóle jeśli chodzi o routery dualband to mam zagwozdkę.
    2.Jak to w ogóle działa?
    Router rozgłasza 2 ssidy jeden w 2.4 drugi w 5.
    A jeśli mam router AC to ta sieć w 5GHz jest zarówno w N jak i AC?
    Czy urządzenia N będą tą sieć 5GHz spowalniać?
    Wszędzie w specyfikacjach urządzeń AC podają maksymalną przepustowość, ale jest to przepustowość na AC a ile jest w N 5GHz?
    3.Czy są urządzenia które potrafią rozgłaszać 3 sieci N2.4,N5 i AC5? czy też zawsze n5 i ac będa na jednym radiu.
    4.Jaką przewagę mają routery dualband 3x3 nad 2x2 czy warto dopłacić.
    I teraz co wybrać?
    Z racji tego że 2.4 jest dosyć zapchane dobrze by było gdyby w tym zakresie router dobrze sobie radził.
    Zastanawiam się między Netgear r7000, tp linki: 4300,c7, asusy: n66,ac66
    Czy w przypadku tplinka c7 nawiercenie obudowy i podłączenie zewnętrznych antenek dla radia 2.4 (np. wykorzystując te z 1043) taki custom ala wdr7500:) znacząco poprawi zasięg w tym pasmie?

Wdzięczny będę za porady i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 14670462
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    puchatek2 napisał:

1.I teraz główne pytanie czy pchać się w AC czy pozostać na N?
    Mam urządzenia z AC (na razie 2x smartphone ale będzie wymiana laptopów), ale czy warto dopłacać do AC w routerze?
    W ogóle jeśli chodzi o routery dualband to mam zagwozdkę.

2.Jak to w ogóle działa?
    Router rozgłasza 2 ssidy jeden w 2.4 drugi w 5.
    A jeśli mam router AC to ta sieć w 5GHz jest zarówno w N jak i AC?
    Czy urządzenia N będą tą sieć 5GHz spowalniać?
    Wszędzie w specyfikacjach urządzeń AC podają maksymalną przepustowość, ale jest to przepustowość na AC a ile jest w N 5GHz?
    3.Czy są urządzenia które potrafią rozgłaszać 3 sieci N2.4,N5 i AC5? czy też zawsze n5 i ac będa na jednym radiu.
    4.Jaką przewagę mają routery dualband 3x3 nad 2x2 czy warto dopłacić.
    I teraz co wybrać?
    Z racji tego że 2.4 jest dosyć zapchane dobrze by było gdyby w tym zakresie router dobrze sobie radził.
    Zastanawiam się między Netgear r7000, tp linki: 4300,c7, asusy: n66,ac66
    Czy w przypadku tplinka c7 nawiercenie obudowy i podłączenie zewnętrznych antenek dla radia 2.4 (np. wykorzystując te z 1043) taki custom ala wdr7500:) znacząco poprawi zasięg w tym pasmie?

Wdzięczny będę za porady i sugestie.

Moim zdaniem, nie warto sie pchac w AC, bo:

Dobrze zrobione N to 100mbit spokojnie. Jesli zamierzasz pchac gigabajty przez WiFi w sieci lokalnej, to pewnie warte rozwazenia, w przeciwnym wypadku szkoda kasy.

5Ghz słabo przelazi przez przeszkody. 2 sciany i sygnał oslabnie tak bardzo, ze zadnego zysku z tego AC nie bedzie bo to ledwo co bedzie dzialac.

Nie wiem co na to standard WiFi, ale mozna zaobserwowac rownanie do najwolnejszego przy korzystaniu z WiFi. Czyli moze byc tak, ze po podlaczeniu urzadzeni ktore umie tylko N, z AC beda nici.

Przepustowosc zalezy kazdego WiFi zalezy od kanalu, ilosci strumieni MIMO. I tu pytanie ile radio w urzadzeniu potrafi, a taka informacje czasem trudno znalezc w specyfikacji. Bo jesli to stara komorka, ktora potrafi tylko N, posiada tylko jedna antene to przy kanale 20Mhz pojdzie teoretycznie.... 72mbit (w obie strony). Przy kanale 40Mhz dwa razy tyle.
    Prawie cały zysk AC pochodzi z uzywania kanalu 80Mhz (niewiele zysku pochodzi z lepszego kodowania). AC potrafi tez nadawac wiecej niz 2 antnami, ale ile uirzadzen odbiorczych to dzisiaj potrafi?

Jesli router i urzadzenie maja dwie anteny i ich radia potrafia nadawac odierac 2 torami radiowymi, to podwaja to teoretycznie predkosc. Jesli maja 3 to potraja WiFi G to bylo tylko 1x1MIMO. Raczej bardzo niewiele urzadzen (komputerow, komorkek) potrafi nadawac 3 antenami.

Zamiana anten na wieksze daje sladowe zyski.

Urzdzenia sa zawsze zgodne w dól. Czyl urzedznie potrafiace nadawac AC, potrafi tez nadawac w N i A. Urzedzenie potrafiace nadawac w 2.4Ghz N potrafi tez w G.

W urzedzniach SOHO N i AC beda na jednym radiu. Mozesz zainwestowac w jakiegos mikrotik'a z 3 portami PCIe i miec 3 sieci na 3 radiach. 2.4Ghz N, 5GhzN i 5GHZ AC. Tylko IMHO szkoda zachodu.
  • REKLAMA
  • #3 14672061
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Cytat:
    Nie wiem co na to standard WiFi, ale mozna zaobserwowac rownanie do najwolnejszego przy korzystaniu z WiFi. Czyli moze byc tak, ze po podlaczeniu urzadzeni ktore umie tylko N, z AC beda nici.

Każdy klient jest obsługiwany w trybie, który potrafi obsłużyć. Zatem jak jest dwóch klientów: N i AC, to jeden będzie pracował w AC a drugi w N.
    Inną sprawą jest używanie balansowania ruchu w downlinku. Zasadą jest równaj w dół. Praktycznie zwykle wygląda to tak, że słabszy klient dostaje większy czas dostępu do kanału, tak aby wszyscy pobierali (na sekundę) z grubsza tyle samo.

Ze względu na działanie różnych mechanizmów obniżania zakłóceń emitowanych do otoczenia, wzrost przepustowości w downlinku nie jest (dla ac) tak spektakularny, ale wystarczy żeby klient AC433 (bez MIMO) wyciągał więcej niż N300 z MIMO2x2.
  • #4 14672164
    m.jastrzebski
    Nagus napisał:
    Praktycznie zwykle wygląda to tak, że słabszy klient dostaje większy czas dostępu do kanału, tak aby wszyscy pobierali (na sekundę) z grubsza tyle samo.
    "Dostaje czas dostepu" w protokole CSMA??
  • #5 14672240
    puchatek2
    Poziom 11  
    Brałem rozwiązanie na mikrotiku pod rozwagę ale wydało mi się to trochę przekombinowane jak dla "domowych" potrzeb. Aczkolwiek byłoby to rozwiązanie rozwojowe pod względem technicznym jak i umiejętności:)
    Jednakże nie mówię nie. Temat rozeznawałem dosyć pobieżnie.
    RB953GS-5HnT-RP z budowanym N 3X3 na 5GHz plus jakaś karta 3X3 dla 2.4 GHz tylko że tej ostatniej na stronie mikrotika znaleźć nie potrafię, są tylko 2X2.

Wymianę dyktuję głównie ustabilizowaniem transferów po WIFI w wieczornych godzinach szczytu gdy sąsiedzi z bloku jak i okolicznych bloków wracają z pracy i wtedy moje transfery spadają z 35mbit na 6mbit, po kablu ciągle jest 35.
    Zatem ucieczka w 5GHz powinna wystarczyć.
  • #6 14672270
    m.jastrzebski
    puchatek2 napisał:
    Brałem rozwiązanie na mikrotiku pod rozwagę ale wydało mi się to trochę przekombinowane jak dla "domowych" potrzeb. Aczkolwiek byłoby to rozwiązanie rozwojowe pod względem technicznym jak i umiejętności:)
    Jednakże nie mówię nie. Temat rozeznawałem dosyć pobieżnie.
    RB953GS-5HnT-RP z budowanym N 3X3 na 5GHz plus jakaś karta 3X3 dla 2.4 GHz tylko że tej ostatniej na stronie mikrotika znaleźć nie potrafię, są tylko 2X2.

Wymianę dyktuję głównie ustabilizowaniem transferów po WIFI w wieczornych godzinach szczytu gdy sąsiedzi z bloku jak i okolicznych bloków wracają z pracy i wtedy moje transfery spadają z 35mbit na 6mbit, po kablu ciągle jest 35.
    Zatem ucieczka w 5GHz powinna wystarczyć.

Jesli chcesz wylacznie wycisnac 35mbit po WiFi to bierz jakikolwiek domowy dwuzakresowy router z N. Na 5Ghz pojdzie sporo wiecej niz 35mbit, wiec bedzie "rozwojowy".

Jesli chcesz po WiFi przewalac duzo danych w sieci lokalnej (jakis NAS dla przykladu) to kombinowanie jak najbardziej wskazane.

Na 2.4GHz uruchomisz max WiFi N, AC to tylko 5Ghz. Wprawdzie WiFi N teoretyczie wspiera MIMO 4x4 ale ja nie widzialem takich kart nigdy. Zreszta w zaszumionym terenie skoro z spada Ci transfer do 6mbit to wprowadzenie mimo 3x3 ile by pomoglo? Skczyla by Ci predkosc do 9 mbit?

marcin
  • REKLAMA
  • #7 14672295
    Nagus
    Poziom 27  
    Cytat:
    "Dostaje czas dostepu" w protokole CSMA??

Nie dosłownie (skrót myślowy)... Jak AP będzie faworyzował pakiety do wolniejszego klienta, to ten będzie na kanale wisiał dłużej.
  • #8 14674721
    KOCUREK1970
    Ocena: 5393
    @puchatek2
    Kolega myśli o AC w routerach itd. - a pomyślał Kolega o odpowiednich kartach sieciowych w komputerach...?.
  • #9 14674966
    puchatek2
    Poziom 11  
    Jak pisałem wcześniej będzie wymiana laptopów i będę wybierał takie z AC lub takie gdzie można wymienić kartę na AC. Jakieś propozycję na jakie pozycje zwrócić uwagę.
    Lapy będą ze stajni DELL'a które można wyposażyć w intel AC7260, DEll 1550 obie (2X2), AzureWave AW-CB160H (3X3)
  • #10 14675027
    Nagus
    Poziom 27  
    Intel 7260 kiedyś występował w dwóch wersjach N i AC, więc lepiej sprawdzić przy zakupie.

Jeżeli różnica w cenie nie przyprawi węża w kieszeni o zawał to można się skusić na kartę 3x3 (dokładanie przy abgrejdzie anteny jest upierdliwe).

Jeśli chcesz używać Linuxa to bierz Intela.
  • #11 14734135
    pete67
    Poziom 9  
    Witam serdecznie
    Podpinam się do tematu: inwestować w AC? czy N - co kupić do 300zł.
    Zmieniam sprzęt: laptop, TV, dokupiłem dysk sieciowy - router obecny ( jakiś najtańszy tplink) od dostawcy do tej pory wystarczał ale 54Mbps przy dysku sieciowym to nieporozumienie.
    Nie mam w zasadzie innych wymagań niż stabilna praca i prędkość, nie dłubie w sieciach, nie potrzebuję ani kopiowania MAC, ani przekierowywań portów...
    Sieć jest mała - 2 laptopy, 2 telefony, dysk sieciowy, jeden TV ( będzie).
    Podpowiedzcie coś proszę.
    Dzieki i pozdrawiam
  • #12 14734477
    KOCUREK1970
    pete67 napisał:
    inwestować w AC? czy N

Moim zdaniem co do AC to nie warto.
    pete67 napisał:
    co kupić do 300zł.

W tej cenie to Asus RT-N18U (mam i sobie chwalę) - jedyny minus, to NIE posiada on pasma na 5 GHz.
    Menu jest po polsku, szybki (ja mam UPC 250 Mb) i działa bezbłędnie, po kablach pełen LAN 1 Gb.
  • #13 14743403
    pete67
    Poziom 9  
    KOCUREK1970 napisał:

W tej cenie to Asus RT-N18U (mam i sobie chwalę) - jedyny minus, to NIE posiada on pasma na 5 GHz.
    Menu jest po polsku, szybki (ja mam UPC 250 Mb) i działa bezbłędnie, po kablach pełen LAN 1 Gb.

jednak 5GHz u mnie jest wskazane. Blok i około 25-30 sieci wokół gdzie cztery mają niewiele słabszy sygnał niz moja obecna na 2.4
    na 5GHz nie wiem jak jest ale mysle że luźniej.
    nie ruszał bym tego co mam ( jakiś TPlink ABG) gdyby nie łącznosć pomiedzy NAS a laptopem i TV, obecny transfer nawet HD z NAS przycina że trudno to ogladać....
    a co dopiero FHD?
    i aby było smieszniej net mam 20Mbps i faktycznie tak sciągam coś z sieci na komputer ale już z NAS jest 16-18 Mbps... router inaczej go postrzega czy jak?
  • REKLAMA
  • #14 14743450
    KOCUREK1970
    pete67 napisał:
    jednak 5GHz u mnie jest wskazane.

No to jeszcze o kartach sieciowych musisz pamiętać, i o routerze, który na 2,4 i 5 GHz potrafi pracować jednocześnie...
    pete67 napisał:
    tak sciągam coś z sieci na komputer ale już z NAS jest 16-18 Mbps... router inaczej go postrzega czy jak?

A ten NAS to...?,
    łączysz się z nim kablowo czy po wifi?.
  • #15 14744879
    pete67
    Poziom 9  
    wszystko jest po wifi i to jest własnie problem
    to jest powód dla którego szukam nowego routera.
    chciałbym bez problemu odtwarzać mkv FHD z NAS i w zasadzie to jedyne kryterium.
    Karta sieciówka...
    Do niedawna miałem polizingowy LENOVO THINKPAD X61s, przeżył u mnie 8 lat zanim go sprzedałem i byłem nim zachwycony, sprzedałem gdy jeszcze miał jakąś wartość.

teraz pewnie też kupie jakis prawie roczny czy roczny Thinkpad T5xx
    i dobiorę również jakaś sieciówkę przynajmniej N w dualu.( zawsze za rok będzie mozna ją wymmienic)
    Teraz juz kombinuję że jednak router musi byc na dłużej więc pewnie ze 4stówki nie ma co załowac.

no chciałbym miec chociaż 15MB po tym wifi... ten NAS generalnie jest do gromadzenia fotek z pracy czasem tego jest kilkanascie giga pod koniec tygodnia.

router jest około 5-6m od lapka tyle że ma ściankę - cienka działówkę z gipsu po drodze.

Co sadzisz o Archerach np c7 czy 9 warto?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wyboru routera, koncentrując się na różnicach między standardami N a AC. Użytkownicy zastanawiali się, czy warto inwestować w router AC, biorąc pod uwagę, że wiele urządzeń w ich sieciach obsługuje jedynie standard N. Zwrócono uwagę na ograniczenia pasma 5GHz, które może mieć problemy z przenikaniem przez przeszkody, oraz na to, że urządzenia N mogą spowalniać sieć AC. Uczestnicy dyskusji sugerowali, że dla domowych potrzeb, gdzie nie ma intensywnego transferu danych, routery N mogą być wystarczające. Wskazano również na znaczenie kart sieciowych w laptopach oraz na modele routerów, które mogą spełniać wymagania użytkowników, takie jak Asus RT-N18U oraz Archer C7 i C9.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA