Od dłuższego czasu zastanawiam się nad wyborem nowego sprzętu który zastąpiłby używany dotychczas przeze mnie tplink 1043nd v1.
Z racji tego że w koło mnie sieje ponad 40 ssid i wszystkie jak na razie w 2.4GHz
postanowiłem że przeskoczę na puste obecnie 5GHz.
Niestety mam kilka sprzętów dla których max to N w 2.4GHz więc tą zgodność muszę zachować.
1.I teraz główne pytanie czy pchać się w AC czy pozostać na N?
Mam urządzenia z AC (na razie 2x smartphone ale będzie wymiana laptopów), ale czy warto dopłacać do AC w routerze?
W ogóle jeśli chodzi o routery dualband to mam zagwozdkę.
2.Jak to w ogóle działa?
Router rozgłasza 2 ssidy jeden w 2.4 drugi w 5.
A jeśli mam router AC to ta sieć w 5GHz jest zarówno w N jak i AC?
Czy urządzenia N będą tą sieć 5GHz spowalniać?
Wszędzie w specyfikacjach urządzeń AC podają maksymalną przepustowość, ale jest to przepustowość na AC a ile jest w N 5GHz?
3.Czy są urządzenia które potrafią rozgłaszać 3 sieci N2.4,N5 i AC5? czy też zawsze n5 i ac będa na jednym radiu.
4.Jaką przewagę mają routery dualband 3x3 nad 2x2 czy warto dopłacić.
I teraz co wybrać?
Z racji tego że 2.4 jest dosyć zapchane dobrze by było gdyby w tym zakresie router dobrze sobie radził.
Zastanawiam się między Netgear r7000, tp linki: 4300,c7, asusy: n66,ac66
Czy w przypadku tplinka c7 nawiercenie obudowy i podłączenie zewnętrznych antenek dla radia 2.4 (np. wykorzystując te z 1043) taki custom ala wdr7500:) znacząco poprawi zasięg w tym pasmie?
Wdzięczny będę za porady i sugestie.
Z racji tego że w koło mnie sieje ponad 40 ssid i wszystkie jak na razie w 2.4GHz
postanowiłem że przeskoczę na puste obecnie 5GHz.
Niestety mam kilka sprzętów dla których max to N w 2.4GHz więc tą zgodność muszę zachować.
1.I teraz główne pytanie czy pchać się w AC czy pozostać na N?
Mam urządzenia z AC (na razie 2x smartphone ale będzie wymiana laptopów), ale czy warto dopłacać do AC w routerze?
W ogóle jeśli chodzi o routery dualband to mam zagwozdkę.
2.Jak to w ogóle działa?
Router rozgłasza 2 ssidy jeden w 2.4 drugi w 5.
A jeśli mam router AC to ta sieć w 5GHz jest zarówno w N jak i AC?
Czy urządzenia N będą tą sieć 5GHz spowalniać?
Wszędzie w specyfikacjach urządzeń AC podają maksymalną przepustowość, ale jest to przepustowość na AC a ile jest w N 5GHz?
3.Czy są urządzenia które potrafią rozgłaszać 3 sieci N2.4,N5 i AC5? czy też zawsze n5 i ac będa na jednym radiu.
4.Jaką przewagę mają routery dualband 3x3 nad 2x2 czy warto dopłacić.
I teraz co wybrać?
Z racji tego że 2.4 jest dosyć zapchane dobrze by było gdyby w tym zakresie router dobrze sobie radził.
Zastanawiam się między Netgear r7000, tp linki: 4300,c7, asusy: n66,ac66
Czy w przypadku tplinka c7 nawiercenie obudowy i podłączenie zewnętrznych antenek dla radia 2.4 (np. wykorzystując te z 1043) taki custom ala wdr7500:) znacząco poprawi zasięg w tym pasmie?
Wdzięczny będę za porady i sugestie.