logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GV-FE 110 - Jak zmontować prosty system monitoringu?

Frredd 06 Maj 2015 00:49 1482 12
  • #1 14671914
    Frredd
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Dzień Dobry,

Mam kamerę GV-FE 110 (wewnętrzna) i chciałem z jej pomocą (oraz dodatkową kamerą zewnętrzną) zrobić prosty monitoring domu jednorodzinnego. Niestety, rejestratory GeoVision są horrendalnie drogie. Czy dałoby się wykorzystać jakiś inny, tańszy rejestrator, czy lepiej zastosować komputer? Chodzi mi o wykorzystanie wszystkich cech tej kamery - "prostowanie obrazu", wykrywanie ruchu, zastępowanie kilku kamer, wejścia i wyjścia alarmowe, podgląd z internetu oraz zasilanie PoE.

Czy ktoś ma doświadczenie z tego rodzaju kamerami i systemami? Coś może podpowiedzieć?
  • #2 14673131
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    Komputer + oprogramowanie GV (jest ono identyczne jak na rejestratorach GV;, bezpłatne przy obsłudze kamer IP GV, płatne dla kamer IP firm trzecich).
  • #3 14673668
    Frredd
    Poziom 13  
    treborsz napisał:
    Komputer + oprogramowanie GV (jest ono identyczne jak na rejestratorach GV;, bezpłatne przy obsłudze kamer IP GV, płatne dla kamer IP firm trzecich).

Dziękuję. A czy mógłbym prosić o bliższe wskazówki? Sugerowano mi np. że komputer za często się zawiesza i w najważniejszym momencie akurat nie będzie działał.... Jest na to jakieś wyjście?
    No i jaka minimalna konfiguracja komputera, aby dał radę obsłużyć ilość informacji? Lepszy laptop z własną baterią, czy jednak stacjonarny (serwer?) z UPS-em?
  • Pomocny post
    #4 14673960
    treborsz
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 238
    Frredd napisał:
    [Sugerowano mi np. że komputer za często się zawiesza i w najważniejszym momencie akurat nie będzie działał....
    A czy osoba wysuwająca te sugestie to jakieś zaufane "źródło"?

Frredd napisał:
    No i jaka minimalna konfiguracja komputera, aby dał radę obsłużyć ilość informacji?
    Strona internetowa producenta oprogramowania (zakładka Specification, sekcja Minimum System Requirements).
  • #5 14674094
    Frredd
    Poziom 13  
    treborsz napisał:
    Frredd napisał:
    [Sugerowano mi np. że komputer za często się zawiesza i w najważniejszym momencie akurat nie będzie działał....
    A czy osoba wysuwająca te sugestie to jakieś zaufane "źródło"?

Firma ochroniarska - monter instalacji alarmowych.... czyli źródło jak każde inne, w miarę wiarygodne... ale komputery faktycznie się wieszają, to wiem z doświadczenia...

Frredd napisał:
    No i jaka minimalna konfiguracja komputera, aby dał radę obsłużyć ilość informacji?Strona internetowa producenta oprogramowania (zakładka Specification, sekcja Minimum System Requirements).

O tym to nie pomyślałem... za proste rozwiązanie, aby spojrzeć na stronę producenta ;))))) Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi :)
  • #6 14675034
    Korgoth
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 75
    Też sugeruję komputer.
    Nie wiem, czemu miałby się częściej wieszać, no chyba, że będzie używany jeszcze do internetu, facebooka, offica itd. to wtedy jest ryzyko.

Jeśli postawisz GeoVision na jakimś prostym małym mini-desktopie to będziesz miał spokój i wsparcie dla tej kamery.

Nie jest może ona szczytem techniki, ale kiedyś robiła wrażenie :)
    Niestety będziesz musiał do tego systemu dokupić drugą kamerę też GeoVision, żeby mieć soft za darmo. Mają takie mini bullety z diodami IR, stała ogniskowa.
    Całkiem fajnie się to spisuje, model GV-EBL2100 (albo 1100).

Tyko kup z pewnego źródła, bo kamery Geo mają fochy i lepiej mieć wsparcie techniczne ;)
  • #7 14675244
    Frredd
    Poziom 13  
    A jeśli już mam oprogramowanie (z tej kamery "rybie oko"), to kamery innych producentów będą współpracowały?

Komputer miałby obsługiwać wyłącznie kamery, domofon i ewentualnie inne elementy domu (np. jakieś czujniki temperatury na 1-wire, czujnik IR lub kontaktrony). Ale też miałby łączyć się z internetem, żeby można to podglądać i sterować przez internet.

Wiem, że nie jest to dziś najnowszy wynalazek (ta kamerka, którą już mam), ale najnowsze wynalazki trochę kosztują... więc zadowolę się tym, co jest :)

A oprócz tej kamerki GV-EBL2100 to jakie jeszcze byś polecił (ewentualnie domofonowe, ale w cenie ekonomicznej, nie najdroższe rozwiązania, co umieją tańczyć i śpiewać ;) )
  • #8 14675416
    Korgoth
    Frredd napisał:
    A jeśli już mam oprogramowanie (z tej kamery "rybie oko"), to kamery innych producentów będą współpracowały?

Komputer miałby obsługiwać wyłącznie kamery, domofon i ewentualnie inne elementy domu (np. jakieś czujniki temperatury na 1-wire, czujnik IR lub kontaktrony). Ale też miałby łączyć się z internetem, żeby można to podglądać i sterować przez internet.

Wiem, że nie jest to dziś najnowszy wynalazek (ta kamerka, którą już mam), ale najnowsze wynalazki trochę kosztują... więc zadowolę się tym, co jest :)

A oprócz tej kamerki GV-EBL2100 to jakie jeszcze byś polecił (ewentualnie domofonowe, ale w cenie ekonomicznej, nie najdroższe rozwiązania, co umieją tańczyć i śpiewać ;) )

Kamery innych producentów będą współpracować, ale będziesz musiał kupić licencję na oprogramowanie. Nie, nie ma piratów, potrzebujesz klucz sprzętowy USB, żeby odpalać inne kamery.

Kamery IP domofonowe - zapomnij, z tego co piszesz, nie widzę, żebyś miał budżet. Jedynie co to zakup analogowej i podpięcie przez videoserwer, a to znów kolejny koszt.
    Dlatego rozważ po prostu jedną kamerę z wejściami/wyjściami alarmowymi, zamontowaną np. na elewacji domu, z obiektywem który sięgnie do bramki.

Podłączysz sobie dzwonek do wejścia, zaczep bramki do wyjścia alarmowego.
    Kamera będzie daleko więc nie będzie narażona na wandali przy bramie.
    Z poziomu oprogramowania będziesz mógł otwierać bramkę, albo otrzymywać powiadomienie jak ktoś zadzwoni.

Do GeoVisiona możesz podpiąć różne czujniki - ale potrzebujesz albo kamery z wejściami/wyjściami (musi być firmy GeoVision), albo moduły GV-IO Box - też od Geo (oczywiście drogie).
  • #9 14676420
    Frredd
    Poziom 13  
    Czyli rozumiem, że jak kupiłem jeden element GV, to już jestem skazany całe życie na współpracę z tą firmą? :(

Ich oprogramowanie nie współpracuje z niczym innym? Np. jakieś karty wejścia-wyjścia do sterowania czymś? Jakieś czujniki? Ta kamera, którą mam (FE110) ma jedno wejście i wyjście... ale to trochę mało. Bo jak podłączę dzwonek i otwieranie furtki, to już niczego więcej nie podłączę...

A może jest jakaś firma, która pozwala współpracować z GV właśnie? Żaden Chińczyk nie odważył się złamać monopolu?
  • #10 14676749
    Korgoth
    Frredd napisał:
    Czyli rozumiem, że jak kupiłem jeden element GV, to już jestem skazany całe życie na współpracę z tą firmą? :(

Ich oprogramowanie nie współpracuje z niczym innym? Np. jakieś karty wejścia-wyjścia do sterowania czymś? Jakieś czujniki? Ta kamera, którą mam (FE110) ma jedno wejście i wyjście... ale to trochę mało. Bo jak podłączę dzwonek i otwieranie furtki, to już niczego więcej nie podłączę...

A może jest jakaś firma, która pozwala współpracować z GV właśnie? Żaden Chińczyk nie odważył się złamać monopolu?

Oto świat GV, żyłem w nim dobre 4 lata, przyzwyczaisz się ;)
    A tak na serio, oczywiście podłączysz 99% kamer które są na rynku, ale operowanie wejściami/wyjściami z poziomu systemu GV-NVR to raczej tylko i wyłączenie urządzenia GV.

Karty PCI i wejściami/wyjściami - oczywiście, że są kompatybilne - ale GeoVision :)

Co do podpinania kamer GeoVision do innych oprogramowań - oczywiście, że możesz, ale są to oprogramowania płatne (np. Exacq, jakieś 50USD za każdą kamerę), ale ta Twoja jest tak stara, że nie ma wsparcia do dewarpingu (prostowania).
    Nie znam osobiście, żadnego gotowego rejestratora z funkcją prostowania obrazu z kamer fisheye który działałby z kamerami GV starego typu.

Tak więc albo pogodzisz się, że nie masz prostowania obrazu i postawisz sobie rejestrator Koukaam albo Hikvision (tutaj wiem, że Geovision działa po Onvif), albo właź głębiej w to bagienko :D

EWENTUALNIE
    Jest taki soft polski - http://www.selcamnet.pl/ tak wiem, strona wygląda jakby ktoś ją wydobył z piaskowca z czasów prekambryjskich, ale soft jest ok i co najważniejsze, osoba która go pisze i rozwija wie co robi. Odezwij się do nich, może coś Ci poradzą.
    Ich tel: 505077617 albo napisz do użytkownika: @Marek31415
  • #11 14684794
    MaciejTech
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam, jeśli to jest kamera GV to soft (GV-NVR) jest darmowy!!
    Tylko komp + darmowy soft GV.
  • #12 14685297
    Frredd
    Poziom 13  
    Korgoth napisał:

EWENTUALNIE
    Jest taki soft polski - http://www.selcamnet.pl/ tak wiem, strona wygląda jakby ktoś ją wydobył z piaskowca z czasów prekambryjskich, ale soft jest ok i co najważniejsze, osoba która go pisze i rozwija wie co robi. Odezwij się do nich, może coś Ci poradzą.
    Ich tel: 505077617 albo napisz do użytkownika: @Marek31415

Odezwałem się do niego. Sympatyczny facet, obiecał zastanowić się nad tematem, bo na razie jego oprogramowanie nie ma przewidzianej współpracy jakoś specjalnie z GV i kamerami "rybie oko". Ale podobno nie jest to niemożliwe...

A jeszcze mam pytnie do kwestii komputera i oprogramowania: z uwagi na ciągłość pracy tegoż komputera istotne się staje zużycie prądu - czy warto w ramach minimalizacji zużywanego prądu zastosować tu laptopa? Czy jednak stacjonarny komputer PC jest sprawdzonym i lepszym rozwiązaniem? I jaka konfiguracja (na dzień dzisiejszy i zakładając poleasingowe źródło sprzętu) byłaby optymalna? Żeby nie przepłacać, ale też żeby to chciało w praktyce bezproblemowo działać w okresie najbliższych lat. Wiem, wiem... producent podaje minimalną konfigurację, ale jak to wygląda w praktyce? Czy to wystarczy, czy pewniej kupić o stopień lepszą konfigurację? I co jest istotniejsze: lepszy procesor, czy więcej pamięci? A może jeszcze coś innego?
  • #13 14875439
    Frredd
    Poziom 13  
    Dobry wieczór,

Niestety, z polskim softem nie wyszło. Twórca poddał się :) A więc próbuję zastosować oryginalny, czyli GV.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i jeśli by ktoś jeszcze coś mógł doradzić (np. jak najlepiej ustawić program przy słabym łączu internetowym lub jaką strategię nagrywania przyjąć - np. nie nagrywać cały czas, a tylko po wykryciu ruchu i wtedy wysyła też alarm na smartfona, żeby podejrzeć, co się dzieje), to bardzo proszę. Nie znam się na monitoringu, jedynie co przeczytałem w internecie :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zbudowanie prostego systemu monitoringu z kamerą GV-FE 110 oraz dodatkową kamerą zewnętrzną, z uwagi na wysokie ceny rejestratorów GeoVision. W dyskusji zasugerowano wykorzystanie komputera z oprogramowaniem GV-NVR, które jest darmowe dla kamer GeoVision. Użytkownik pyta o minimalną konfigurację komputera oraz o to, czy lepszym rozwiązaniem będzie laptop czy stacjonarny komputer z UPS-em. Wskazano, że komputery mogą się wieszać, jeśli są używane do innych celów. Użytkownik dowiaduje się, że kamery innych producentów będą współpracować z oprogramowaniem GV, ale wymagana jest licencja. Wspomniano również o konieczności zakupu drugiej kamery GeoVision dla darmowego wsparcia oprogramowania. Użytkownik rozważa różne opcje kamer i pyta o ich kompatybilność oraz o optymalną konfigurację sprzętową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA