logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z pendrive po infekcji wirusem i usunięciu robaka przez Avast?

Pocieszny 12 Maj 2015 12:48 1218 6
REKLAMA
  • #1 14687841
    Pocieszny
    Poziom 38  
    Ocena: 261
    Ostatnio zauważyłem, że na moim pendrive jest "dziwna" struktura folderów - w głównym folderze pojawił się skrót do zawartości pendrive. Nie zwróciłem na to uwagi, bo ostatnio trochę eksperymentowałem z obrazami live i pomyślałem, że pewnie sobie niechcący popsułem partycję na pendrive. Jednak tego samego dnia antywirus (Avast) wykrył jakiegoś robala i go usunął. Od tego czasu skrót do zawartości pendrive przestał działać. System widzi, że pendrive jest zapełniony. Antywirus podczas skanowania też widzi pliki. Nie mam jednak do nich dostępu w normalny sposób - próbowałem systemowym explorerem i Total Commanderem.

Doradzi ktoś czym można te pliki odzyskać? Domyślam się, że zwykły program do odzyskiwania danych pewnie nie zachowa struktury folderów, a na tym mi bardzo zależy.

Jak odzyskać dane z pendrive po infekcji wirusem i usunięciu robaka przez Avast? Jak odzyskać dane z pendrive po infekcji wirusem i usunięciu robaka przez Avast? Jak odzyskać dane z pendrive po infekcji wirusem i usunięciu robaka przez Avast?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14687939
    sp3uca
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Jak rozumiem na dysku logicznym D: czyli penie widzisz tylko jeden plik - ten skrót właśnie ? Pojawił się po infekcji więc to śmieć i widać że odnosi się do jakiegoś śmiecia.
    Działanie antywira mogło uszkodzić strukturę logiczną. Dysk ma dane we flashu ale tablica alokacji uszkodzona. Spróbuj :
    http://www.pcinspector.de/FileRecovery/confir...B_iframe=true&height=400&width=550&modal=true

Jeżeli to typowe pliki coś tam odzyskasz.
    Rozumiem że masz konto admina i znasz zagrożenia.

Andrzej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14687950
    Acorus 20
    Poziom 43  
    Ocena: 1063
    Podepnij pendriva.Użyj USBFix z funkcji Usuń(Clean).Pokaż z niego log.
    http://www.usbfix.net/
    Pobierz Farbar Recovery Scan Tool http://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/ zgodny z wersją systemu 32-bit lub 64-bit.
    Uruchom FRST i kliknij Scan. Pokaż raport FRST i Addition jako załączniki.
  • REKLAMA
  • #5 14688069
    Pocieszny
    Poziom 38  
    @sp3uca, @Acorus 20 - dzięki za linki. Wypróbuję to po powrocie z pracy.

Cmentarz napisał:
    W systemie Windows wyłącz ukrywanie plików. Na pendrivie będzie widoczny ukryty katalog z Twoimi plikami. Pasowało by także znaleźć źródło infekcji, gdzie zaraziłeś pendrive.

Niestety, nie widać ukrytego foldera. Źródło infekcji to na 99% drukarnia, gdzie niedawno coś drukowałem z tego pendriva. Tam zawsze jest pełno syfu na komputerach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14688137
    Acorus 20
    Poziom 43  
    Ocena: 1063
    Wszystko będzie widać w USBFixie.
  • #7 14688936
    Pocieszny
    Poziom 38  
    USBFix naprawił problem. Dzięki za pomoc.
    Jak odzyskać dane z pendrive po infekcji wirusem i usunięciu robaka przez Avast?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył nieprawidłową strukturę folderów na pendrive po infekcji wirusem, co spowodowało, że pliki stały się niedostępne. Antywirus Avast usunął robaka, ale struktura logiczna dysku mogła zostać uszkodzona. Użytkownicy doradzili użycie narzędzi takich jak USBFix do usunięcia złośliwego oprogramowania oraz Farbar Recovery Scan Tool do analizy systemu. Po zastosowaniu USBFix problem został rozwiązany, a dostęp do plików przywrócony.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA