logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DosBox Megabuild6 na Win7 64bit - błąd dbfntx/1004, DOS ERROR 3 przy analizie

fanfiction 18 Maj 2015 07:03 2040 2
REKLAMA
  • #1 14701592
    fanfiction
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam,
    Zostałem poproszony o przeniesienie starej aplikacji dosowej na nowy komputer z Windows 7 64bit. Od razu pomyślałem o DosBoxie, wersja Megabuild6. Program działa ale nie tak do końca. Udało się skonfigurować drukarkę LPT i port COM1.
    Przy próbie wykonania analiz program wyrzuca błąd: error dbfntx/1004, DOS ERROR 3.
    Czy ktoś mógłby mi poradzić co z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 14701752
    krzanik
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam
    Przenosiłem kiedyś starą aplikację na nowy komputer ale użyłem do tego VMware Player (darmowy). Zainstalowałem na nim oryginalnego Windowsa XP z maszyny którą wycofywano z eksploatacji. Przenoszony program współpracował z donglem pod port LPT. Płyta nie miała wbudowanego portu i trzeba było dokupić kartę.
    VMware Player potrafi taki dodatkowy port z rzutować jako port wbudowany w płytę główną. Aplikacja zadziałała bez problemu.
    Przed zainstalowaniem VMware Player próbowałem pokombinować coś z DosBox'em ale kiedy wyrzucił mi błędy dałem sobie z nim spokój...
  • #3 14703579
    fanfiction
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Dzięki za info. Jak nie uda się z DosBoxem to będę zmuszony pewnie tak zrobić. Choć może spróbuję z freedosem, żeby szybciej wstawało i zużywało mniej zasobów sprzętowych niż XP.
REKLAMA