logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP M2727nf - Brak podświetlenia wyświetlacza mimo wymiany formatera

nerty94 27 Maj 2015 08:02 2094 7
REKLAMA
  • #1 14724222
    nerty94
    Poziom 2  
    Dostaliśmy na serwis HP M2727nf z brakiem podświetlenia na wyświetlaczu i kilkoma diodami świecącymi się na panelu. Wstępna diagnoza to walnięty formater - niestety podmieniliśmy go na działający, lecz objaw nie zniknął. Brakuje nam już pomysłów. Patrzeliśmy wszystkie styki, sprawdzaliśmy czy nic się nie zjarało - wszystko wygląda jak najlepiej. Dołączam zdjęcia formatera jak i panelu.

• REKLAMA
  • #2 14724331
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Panel też podmienialiście na sprawny ?

C.
  • REKLAMA
  • #3 14725547
    serwiskompt
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Taśma komunikacyjna pomiedzy wyswietlaczem a płytą sprawdzaliście??

Obetnij ja troche moze styki nie łączą
  • REKLAMA
  • #4 14725771
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    Witam, jesteście pewni, że drugi formater jest sprawny? Miałem identyczny objaw przy uszkodzonym formaterze
  • #5 14726690
    nerty94
    Poziom 2  
    Panelu niestety nie podmienialiśmy, bo nie mamy drugiego takiego sprzętu na stanie.
    Taśma wygląda jak najbardziej w porządku. Sprawdzałem też gniazda taśm, ale i tam nie znalazłem nic podejrzanego.
    Drugi formater podpinał szef u znajomej firmy, gdzie twierdzili, że płyta jest w 100% sprawna.

Przypomniało mi się również, że przed tym jak przestał działać wyświetlacz, drukarka działała, tylko po paru minutach uruchamiała się ponownie i zawieszała podczas ponownego uruchamiania.
    Dzięki wszystkim za aktywność i okazaną pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #6 14727309
    swistak1984r
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Formater na 100% jest uszkodzony.
  • #7 14735002
    Bitels85
    Poziom 25  
    Ocena: 166
    serwiskompt napisał:
    Taśma komunikacyjna pomiedzy wyswietlaczem a płytą sprawdzaliście??

Obetnij ja troche moze styki nie łączą

SERIO???

Podobnie jak przedmówca uważam, że wina leży nadal po stronie formattera, są firmy zajmujące się ich regeneracją, wysyłasz sam formatter, płacisz bardzo niewiele i dostajesz gwarancję na 6 m-cy
  • #8 14751250
    nerty94
    Poziom 2  
    Sprawa się wyjaśniła.
    Gdzieś musiało być zwarcie, bo uszkodzony był formater, przedni panel i moduł faxu. Dorwaliśmy drugie takie urządzenie i po podmianie powyższych części drukarka działa.
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem podświetlenia wyświetlacza w drukarce HP M2727nf, mimo wymiany formatera. Po wstępnej diagnozie i podmianie formatera na sprawny, problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie panelu, taśmy komunikacyjnej oraz potwierdzenie sprawności drugiego formatera. Ostatecznie, po dalszych badaniach, okazało się, że uszkodzone były formater, przedni panel oraz moduł faxu. Po wymianie tych komponentów drukarka zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA