logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer dla maniaka gier komputerowych do 10 tysięcy zł.

Rezystoreczek 05 Cze 2015 13:05 759 6
REKLAMA
  • #1 14746991
    Rezystoreczek
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Siema, siema, jak w temacie.
    Szukam czegoś, na czym mógłbym grać w najnowsze tytuły, jak również potem korzystać na studiach na robotyce/informatyce/elektrotechnice. :D
    Raczej nie chcę overclockingować, więc tego mi nie radźcie. :(
    System Windows 7, bo Ósemki nie trawię, chyba, że załapię się na 10? :D
    No i do tego peryferia - monitor dość duży mógłby być, bo mam miejsce na biurku. Na reszcie się za bardzo nie znam. :/
    Ktoś coś doradzi.:?:
  • REKLAMA
  • #2 14747269
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 427
    Widziałeś TEN temat?
  • REKLAMA
  • #3 14747292
    mario81
    Poziom 34  
    Ocena: 586
    Cóż, gdyby taki Geforce GTX 970 nie był kastratem, można by pomyśleć nad SLI oraz 1440p. Ale niestety, po przekroczeniu użycia 3.5GB, z tą kartą dzieją się często żałosne rzeczy, a przynajmniej wg. benchmarków użytkowników, na forach. Z kolei przy SLI GTX 980, braknie chyba kasy na dobry monitor. Więc pozostaje standardowa opcja pod 1080p, czyli Core i7 + GTX 980. Ale radziłbym tobie poczekać jeszcze chwilę, w tym miesiącu procesory Broadwell trafią do sklepów, jak również np. GTX 980 Ti oraz nowe Radeony (Fury/X), wtedy będzie można złożyć coś dobrego pod 1440p.
  • #4 14777986
    jurasz
    Poziom 14  
    Myślę, że to nie jest dobry pomysł. Za 3k zł bez monitora przez jakieś trzy lata pograsz na full detalach, pozostałe 6k zł trzymałbym np. na lokacie, następnie kupiłbym kolejnego kompa za 3k zł i pewnie wtedy będzie karta, która da sobie radę z rozdzielczościami 4k. Tak jakieś 10 lat masz spokój, a jak kupisz teraz nawet za 10k to 5 lat ta konfiguracja nie przetrwa.
    Jeszcze jedna uwaga - metoda z dwoma kartami czyli SLI itp. jest niespecjalnie szczęśliwym rozwiązaniem do grania - przerost formy nad treścią.
  • REKLAMA
  • #5 14778464
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    Rezystoreczek napisał:

No i do tego peryferia - monitor dość duży mógłby być, bo mam miejsce na biurku. Na reszcie się za bardzo nie znam. :/

Co masz konkretnie na myśli poprzez peryferia? Sam monitor? Czy myszka, klawiatura, głośniki, słuchawki i/lub coś jeszcze innego też?
  • REKLAMA
  • #6 14787444
    Rezystoreczek
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Monitor, wygodna klawiatura, myszka, ale przewodowe raczej, szkoda zachodu na te bez kabelka. :)
  • #7 14793117
    Ationx
    Poziom 35  
    Ocena: 322
    Jakie wymagania co do monitora?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje komputera do gier w budżecie do 10 tysięcy złotych, który będzie również odpowiedni do studiów z zakresu robotyki, informatyki i elektrotechniki. Zwraca uwagę na preferencje dotyczące systemu operacyjnego (Windows 7) oraz na potrzebę dużego monitora i przewodowych peryferiów. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące kart graficznych, takich jak Geforce GTX 970 i GTX 980, oraz procesorów Core i7. Użytkownicy podkreślają, że warto poczekać na nowe komponenty, takie jak procesory Broadwell i karty GTX 980 Ti, które mogą lepiej spełniać wymagania gier w wyższych rozdzielczościach. Zwracają również uwagę na ograniczenia związane z konfiguracjami SLI oraz na długowieczność sprzętu w kontekście przyszłych gier.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA