logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kwalifikacja E6 Technik Elektronik czesc praktyczna

ut 07 Cze 2015 13:23 3516 12
REKLAMA
  • #1 14751474
    ut
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Witam
    Mam pytanie, egzaminy zaczęły się 26 maja, ja mam egzamin w połowie czerwca, czy ktoś z forumowiczów będących już po egzaminie mógłby przedstawić jak wyglądał ich egzamin praktyczny co musieli podłączyć?
  • REKLAMA
  • #3 14758615
    adam.lysy
    Poziom 14  
    Ocena: 31
    Technik elektronik E6.
    Zadanie praktyczne:
    Podłączenie systemu monitoringu, zamocować 2 kamerki, 2 puszki łączeniowe, rynienki, oprawić przewody F-kami z przejściówkami BNC, podłączyć to wszystko do rejestratora, podłączyć zasilacz i ustawić 12V na zasilaczu żeby kamerki miały. W rejestratorze zmienić hasło admina, ustawić harmonogram nagrywania, ustawić datę i czas rejestratora, ustawić kamerkę nr 1 na nagrywanie w niskiej jakości a kamerkę nr 2 w wysokiej jakości, zapisać 3 minuty na dysku i zarchiwizować na penie.
    Zadanie banalne, skończyliśmy po 45min.
    Za to E5 monter elektronik to był kosmos. Chyba się im tam na górze zadania pomyliły. To co było na E5 powinni robić właśnie na E6 i odwrotnie. Koledzy z zawodówki polegli. To był pogrom.
  • REKLAMA
  • #4 14758713
    zstubn
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Jakie było na e5 ??
  • #5 14758783
    adam.lysy
    Poziom 14  
    Do zmontowania był układ przerzutnika astabilnego, na dodatek na płytce uniwersalnej. Był schemat ideowy i montażowy. Ten montażowy był tak pokopany że zdemontowałem układ i zrobiłem po swojemu jak nas facio uczył i tylko mi to zadziałało. Koledzy którzy robili wg. montażówki z arkusza nie uruchomili układu. Następnie podpięcie oscyla 2 kanałowego, oczywiście ustawić go i pomierzyć. Wypełnić tabelki (dla 2 ustawień potencjometru 0K i 50K) - pomiar czasu trwania impulsu dla 1 i 2 kanału przy tych właśnie ustawieniach potencjometru, pomiar czasu zaniku impulsów, okresy, i zamienić to na częstotliwość. Na dodatek trzeba było przerysować to co na oscyloskopie.
  • REKLAMA
  • #6 14758836
    zstubn
    Poziom 12  
    Faktycznie trudniejsze i bardziej pracochłonne.
  • #7 14758877
    adam.lysy
    Poziom 14  
    No, było ciepło. Najgorsze że koledzy polegli. Nie odpalili układu, a co za tym idzie nie zrobili pomiarów a za to chyba najwięcej punktów było. Patrząc na trudność zadania raczej nie do zrobienia, chyba że się samemu w domu dużo elektroniką ktoś bawi.
  • REKLAMA
  • #8 14758979
    zstubn
    Poziom 12  
    To po zmontowaniu było do zrobienia ( nie wiem jak montaż) Przynajmniej jeśli w szkole mieliście jakieś zajęcia z oscyloskopem.
  • #9 14759186
    adam.lysy
    Poziom 14  
    No po zmontowaniu układu trzeba było jeszcze pomiary na oscylu porobić. Dostaliśmy płytkę uniwersalną, garść elementów i arkusz. po zmontowaniu układu trzeba było to pomierzyć. Jeśli bardzo zależy na schemacie i informacji na temat pomiarów mogę spróbować to dokładnie odtworzyć ale nie na dizsiaj.
  • #10 14760916
    zstubn
    Poziom 12  
    Nie, ja nie będę zdawał e5. Natomiast zaskoczyło mnie,że to nie był kit.
  • #11 14761114
    adam.lysy
    Poziom 14  
    No i tu jest problem, bo zawsze wcześniej w monterze elektroniku był zestaw z gotową płytką.
  • #12 14765754
    grzecho12334
    Poziom 1  
    Siema.
    Mam pytanie w sprawie egzaminu E6. Czy przed zrobieniem układu trzeba było napisać na kartce dla egzaminatora jakie urządzenia i narzędzia musimy pobrać z magazynu czy nie ??
  • #13 14767111
    2139622
    Poziom 11  
    Ocena: 73
    Nie. Przynajmniej w mojej szkole wszystkie narzędzia będą już na stole i z nich trzeba korzystać.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na forum poruszono temat egzaminu praktycznego E6 dla techników elektroników, który odbywa się w połowie czerwca. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z egzaminów, wskazując na różnice w trudności zadań między E5 a E6. W przypadku E6, zadanie polegało na podłączeniu systemu monitoringu, w tym zamocowaniu kamer, podłączeniu do rejestratora oraz ustawieniu parametrów nagrywania. Uczestnicy zauważyli, że zadanie było stosunkowo proste i można je było wykonać w około 45 minut. W przeciwieństwie do tego, egzamin E5 wymagał zmontowania układu przerzutnika astabilnego na płytce uniwersalnej, co okazało się znacznie trudniejsze i bardziej czasochłonne. Uczestnicy podkreślali, że brak umiejętności praktycznych mógł prowadzić do niepowodzeń wśród zdających.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA