logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zbyt wysoka temp dla urządzeń sieciowych na strychu

andrewno1 08 Cze 2015 13:13 1920 2
REKLAMA
  • #1 14754137
    andrewno1
    Poziom 9  
    Witam wszystkich forumowiczów. Ostatnio zabrałem się za okablowanie rtv/sat i UTP w nowym domu.
    Wszystkie kable schodzą się na strych. Tymczasowo podpiąłem router na strychu żeby upewnić się, że wszystkie gniazda w pokojach działają. Po sprawdzeniu udałem się po router i dosłownie nie mogłem go złapać, był taki gorący. Straszna sauna w upalne dni jest na strychu. Boje się, że finalnie jak będzie tam router i switch to padną od zbyt wysokiej temperatury. Ojciec niestety nie ocieplił strychu w ten sposób nie ma żadnej izolacji.
    Co byście mi radzili ? Zastanawiam się może nad jakąś niedużą szafą rackową albo jakąś obudową plastikową w której te urządzenia będą zamknięte wraz z termostatem, który załączałby wentylator w przypadku kiedy temp przekraczałaby np 40 stopni.
  • REKLAMA
  • #2 14754150
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Zamknięta puszka i wentylator niewiele dadzą jeśli wokoło będzie bardzo gorąco.

Trzeba by doprowadzić powietrze z zewnątrz.
  • #3 14754158
    andrewno1
    Poziom 9  
    mbo napisał:
    Zamknięta puszka i wentylator niewiele dadzą jeśli wokoło będzie bardzo gorąco.

Trzeba by doprowadzić powietrze z zewnątrz.

Może jakąś kratkę wentylacyjną w szczycie ? Chociaż to niezbyt estetycznie wygląda.
REKLAMA