logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Candy CMC 2071 DS - Kuchenka mikrofalowa nie działa - diagnoza

kris_61 08 Jun 2015 14:37 4380 2
ADVERTISEMENT
  • #1 14754312
    kris_61
    Level 10  
    Rate: 5
    Witam!
    Zwracam się do Was o pomoc w znalezieniu przyczyny usterki. Mikrofala ma zaledwie klika miesięcy, ale niestety nie mam rachunku, bym mógł dokonać naprawy gwarancyjnej.

Kuchenka szwankowała już chyba coś od początku, bo od czasu do czasu pojawiały się iskry podczas grzania urządzenia. Wczoraj nastąpiło coś postawiło w domu wszystkich na nogi. Podczas czuwania kuchenki, gdyż nie wyciągałem kabla zasilającego z gniazdka, nastąpił dosyć głośny wybuch wewnątrz mikrofali, po czym wybił bezpiecznik. Wyciągnąłem kabel z gniazdka i nie wiem co mam zrobić dalej? Sam nigdy jeszcze mikrofali nie naprawiałem i nie wiem jak się do tego zabrać.
    Za rady z góry dziękuje i serdecznie pozdrawiam :)
    Kris
  • ADVERTISEMENT
  • #2 14760326
    sylwo1133
    Level 13  
    Help: 8
    Rate: 36
    Jak był wybuch i biały obłok to mógł eksplodować kondensator. Układ jest wadliwy i trzeba zaglądnąć do płytki czy na pewno tylko kondensator czy cos innego, ciężko cos powiedzieć nie widząc tej rzeczy. Jesli nie czujesz sie na siłach i masz mała wiedzę o elektronice a chcesz jeszcze używać tej kuchenki to zanieś komuś kto zna sie na tym.
  • #3 16113596
    kris_61
    Level 10  
    Rate: 5
    Bardzo dziękuję za pomoc. Jednak mikrofalówka trafiła do serwisu. Ten jedynie ją przeczyszczono i zadziałała. Zniknąły też trzaski podczas podgrzewania. Jak do tej pory jest ok. To są tylko urządzenia, których zachowania trudno przewidzieć ;)
    Pozdrawiam :)
    Sprawa zamknięta!
ADVERTISEMENT