logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwarcie w USB laptopa, uszkodzony układ AP2301, brak działania portów USB

08 Cze 2015 22:08 3486 10
REKLAMA
  • #1 14755870
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 14755883
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Podaj markę, model laptopa oraz oznaczenie płyty.
    Masz czym i wiesz jak wykonać pomiary na płycie?
  • #3 14755910
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 14755956
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    KoxuP napisał:
    co do oznaczenie niestety nie podam bo lapek skręcony :(

KoxuP napisał:
    Nie mam czym, wykonać pomiary niestety, znam się na układach i elementach, ale do pomiarów nie mam multimetra

KoxuP napisał:
    do serwisu nie ma opcji że dam :)

W takim razie kup sobie nowy laptop. :)
  • #5 14755975
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14755982
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Jeżeli dobrze odczytałeś oznaczenie tego układu to wpisz jego nazwę w google a pierwsza odpowiedź wyskoczy że jest to kontroler zasilania i pełną notę katalogową z opisem wyprowadzeń i zasadą działania, przy włączonym laptopie prawdopodobnie powinien się nagrzewać, szkoda że nie masz miernika, wtedy mógł byś sprawdzić czy napięcie 5V dociera przez ten układ do złączy USB czy nie i miał byś sprawcę uszkodzenia i można to sprawdzić nawet bez schematu laptopa.
    Gdybyś miał miernik wiedział byś czy na pewno on jest uszkodzony ale jak nie masz miernika to zapewne nie masz nawet lutownicy albo hot air aby go wymienić albo świadom ryzyka zastąpić go zworką. Więc oddaj do serwisu ale wiedz że to jest raczej błacha usterka i nie daj się naciągnąć na jakieś bajki warte więcej jak 150zł.

Dobra jak jesteś taki desperat to wywal ten układ jak widzę to jest u35, wywal go najlepiej hotem lub lutownicą, w hardkorowej sytuacji wytnij nożykiem do tapet i i jeżeli patrząc na ten układ maż jego wyprowadzenia po lewej i po prawej to zewrzyj dwa środkowe wyprowadzenia z lewej strony z dwoma środkowymi wyprowadzeniami z prawej strony. jak to zrobisz masz zasilanie 5V bezpośrednio z przetwornicy potocznie zwanej 3 i 5 V. USB powinny działać ale jak zrobisz następne zwarcie laptop umrze na amen na 90%. Nie szkoda jednak te niecałe 200zł na naprawę?
  • REKLAMA
  • #7 14755999
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 14756013
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    KoxuP napisał:
    Myślałem właśnie nad mierzeniem napięcia na tym układzie, załatwię sobie multimetr i sprawdzę to.
    Lutownice mam :D nawet 2.
    Jestem początkującym, jak na razie się uczę wszystkiego więc proszę o wyrozumiałość.

To jak pisałem wyżej, datasheet układu jest dostępny, jego funkcja banalna, można go ominąć ale konsekwencje mogą być większe niż obecne uszkodzenie, jak nie kupisz identycznego układu wstaw bezpiecznik polimerowy na 1A, lepsze niż zworka.
    Ps aby lutownicą zdjąć ten układ musisz nawalić dużą kroplę cyny zakrywającą cały układ, dobrze nagrzać i ściągnąć to wszystko za jednym zamachem bo ten układ ma dużą powierzchnię łączenia z polem masowym na płycie głównej.
  • #9 14756043
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 14756121
    Dople
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Co chcesz zmierzyć? Napięcie? Jeżeli przyłożysz sondy "odwrotnie" pokaże po prostu ujemne napięcie, a przy rezystancji to nie ma znaczenia...

Ale ogolnie to czerwony do wyższego potencjalu, a czarny do niższego (zwykle do masy układu).

Ciekaw jestem, jak zrobiłeś zwarcie w usb... :)
  • #11 14756215
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z laptopem Lenovo G510, który przestał działać po zwarciu w porcie USB. Po otwarciu obudowy zauważył uszkodzenie układu AP2301, który jest kontrolerem zasilania. Użytkownik zastanawia się, czy to uszkodzenie układu jest przyczyną braku działania dwóch portów USB, czy może problem leży w bezpiecznikach. W dyskusji poruszono kwestie pomiarów napięcia na uszkodzonym układzie oraz możliwości wymiany układu lub bezpieczników SMD. Użytkownik planuje zdobyć multimetr do dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA