Witam.
Od dawna chce stworzyć "robocik" w oparciu o podzespoły komputerowe.
Chciałem użyć płyty w formacie MicroATX, niestety......
nie bardzo wiem jak.
Chodzi mi o to, że port LPT, przez który początkowo chciałem urządzić "komunikacje" komputre - miechanika, okazał się zapewniać za małą ilośc wejść/wyjśc....
Powstają więc dwa pytania:
-po pierwsze : jaką płytę mam wybrać (chodzi o taką, która pódzie po podłączenieu jedynie 5 i 12 volt, będzie jak najmniej prądożerna i możliwie najtańsza - może byc nawet jakaś 300 mhz),
- po drugie: jak to jest z kartami I/O ?
Jak to się programuje, gdzie to można kupić i czy w ogóle jest cos takeigo podłączanego pod PCI (bo o ISIe gdzies czytałem).
Pozdraiwam gorąco i prosze o jak najwięszą ilośc danych.
PS: oczywiści, chciałbym żeby był to robot kroczący, jednak ceny Serv sa tak zaporowe, że chyba jednak i tak po przemyślę
Dodano po 9 [minuty]:
PS: słyszałem o płycie pt "potato" costam, ale tego niegdzie nie mogę znaleść
POZDRAWIAM i jeszcze raz prosze o pomoc
Od dawna chce stworzyć "robocik" w oparciu o podzespoły komputerowe.
Chciałem użyć płyty w formacie MicroATX, niestety......
nie bardzo wiem jak.
Chodzi mi o to, że port LPT, przez który początkowo chciałem urządzić "komunikacje" komputre - miechanika, okazał się zapewniać za małą ilośc wejść/wyjśc....
Powstają więc dwa pytania:
-po pierwsze : jaką płytę mam wybrać (chodzi o taką, która pódzie po podłączenieu jedynie 5 i 12 volt, będzie jak najmniej prądożerna i możliwie najtańsza - może byc nawet jakaś 300 mhz),
- po drugie: jak to jest z kartami I/O ?
Jak to się programuje, gdzie to można kupić i czy w ogóle jest cos takeigo podłączanego pod PCI (bo o ISIe gdzies czytałem).
Pozdraiwam gorąco i prosze o jak najwięszą ilośc danych.
PS: oczywiści, chciałbym żeby był to robot kroczący, jednak ceny Serv sa tak zaporowe, że chyba jednak i tak po przemyślę
Dodano po 9 [minuty]:
PS: słyszałem o płycie pt "potato" costam, ale tego niegdzie nie mogę znaleść
POZDRAWIAM i jeszcze raz prosze o pomoc