logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo X61s - jak uruchomić laptopa bez matrycy na zewnętrznym monitorze?

ali128 16 Cze 2015 23:51 1131 5
REKLAMA
  • #1 14777831
    ali128
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Czy wspomniany X61s jest możliwość uruchomić aby działał na zewnętrznym monitorze? Matryca jest całkiem wypięta. Znajomemu został taki laptop - ktoś mu wyciągnął zbitą matryce aby znaleźć jej odpowiednik i już się nie odezwał. W razie czegoś mam możliwość w takim samym modelu przygotować wcześniej dysk z systemem Windows XP.
  • REKLAMA
  • #2 14777915
    piotr.solek
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Na xp mi się przynajmniej nie udało bo nie dało się uruchomić przełączenia na ekran zewnętrzny ale już na viscie czy siódemce poszło bez problemu.
  • REKLAMA
  • #3 14781571
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    piotr.solek napisał:
    Na xp mi się przynajmniej nie udało bo nie dało się uruchomić przełączenia na ekran zewnętrzny ale już na viscie czy siódemce poszło bez problemu.

Na XP bez problemu da się przełączyć za pomocą kombinacji Fn+F7
  • REKLAMA
  • #4 14783219
    piotr.solek
    Poziom 21  
    Gelip napisał:

Na XP bez problemu da się przełączyć za pomocą kombinacji Fn+F7

Nie na każdym modelu. Win XP Home. Kuzynki laptop miał usunięty ekran (nawet nie wiem co to za marka). Po podpięciu do monitora przez VGA podczas instalacji obraz się wyświetlał. Po zainstalowaniu/reset znikał i nie dało się uruchomić na monitorze (nie znam modelu). A akcie desperacji zainstalowałem Vistę i po pierwszym naciśnięciu "kombinacji " zadziałało.
  • REKLAMA
  • #5 14783788
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    piotr.solek napisał:

Nie na każdym modelu. Win XP Home. Kuzynki laptop miał usunięty ekran (nawet nie wiem co to za marka). Po podpięciu do monitora przez VGA podczas instalacji obraz się wyświetlał. Po zainstalowaniu/reset znikał i nie dało się uruchomić na monitorze (nie znam modelu). A akcie desperacji zainstalowałem Vistę i po pierwszym naciśnięciu "kombinacji " zadziałało.

Po co od razu Vista, to tylko kwestia sterowników - jak dobrze pamiętam wystarczy chyba Power Manager albo w innym sterowniku jest to zaimplementowane.
  • #6 14783955
    piotr.solek
    Poziom 21  
    Gelip napisał:
    Po co od razu Vista, to tylko kwestia sterowników
    To musiałbym usb mieć 'taką' wersję XP. Był z vista, który szybko rozwiązała problem. Komputer i tak był od roku w "niewiedzy" , że zadziała, wykorzystywany jako podstawka do popielniczki.
REKLAMA