logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows 7 na SSD Crucial MX100 256 GB przerywa na nowym sprzęcie

m-a-r-s 20 Cze 2015 22:43 1788 6
REKLAMA
  • #1 14788389
    m-a-r-s
    Poziom 10  
    Mam problem z instalacją Windows 7 na kompie z ssd.
    Kupiłem ssd jakieś pół oku temu: Crucial MX100 256 GB. Próba instalacji na kompie z AMD X3 - instalacja trwała do momentu restartu i przy kończeniu instalacji restart i koniec... Myślałem, że problem z dyskiem, oddałem na gwarancje, dostałem nowy i sytuacja taka sama...
    Sprawdziłem na kompie kuzyna - wszystko ok - system się zainstalował. Pomyślałem, że problem z moim kompem - niekompatybilny.
    Właśnie kupiłem nowy sprzęt:
    Płyta ASROCK B85M Pro 4
    Procek: Pentium G3258
    RAM: Crucial 2x8 GB CL9
    No i problem dokładnie ten sam - wywala przy kończeniu instalacji...
    Próbowałem na ASCI, IDE, z odłączonymi wszystkimi innymi dyskami i napędami i nic. Czytałem już chyba wszystko na necie i nic... A co gorze - nie mogę na nowym sprzęcie uruchomić starego dysku HDD - UEFI go widzi, ale komp nie czyta...
    Dodam, że instaluję z USB - już chyba 3 wersja Windowsa 7...
    POMOCY!
  • REKLAMA
  • #2 14788541
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    m-a-r-s napisał:
    Dodam, że instaluję z USB - już chyba 3 wersja Windowsa 7...

m-a-r-s napisał:
    Sprawdziłem na kompie kuzyna - wszystko ok - system się zainstalował.

Czy u kuzyna instalowałeś dokładnie ten sam system z tego samego nośnika co na swoim komputerze?
    m-a-r-s napisał:
    nie mogę na nowym sprzęcie uruchomić starego dysku HDD - UEFI go widzi, ale komp nie czyta.

To normalne.
    Nie wystartuje dysk z innego komputera (wcześniejszego) na nowym zestawie z innymi podzespołami.
  • REKLAMA
  • #3 14788867
    m-a-r-s
    Poziom 10  
    Tak, u kuzyna ten sam próbowałem. Poszło za pierwszym razem, więc nie kombinowałem dalej.
    Co do starego dysku - tam też nie mogę zakończyć instalacji nowego systemu...
  • #4 14789117
    yo5
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Rozwiązaniem problemu pewnie bedzie ustawienie dysku w biosie w tryb ahci, pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #5 14789533
    m-a-r-s
    Poziom 10  
    Tak jak wspominałem na początku - sporo już na ten temat czytałem - każdy na początku proponuje ustawienie na ahci i robiłem to już w każdy możliwy sposób - na ahci i na IDE... I nic...
  • #6 14789727
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 189
    Ale co się dzieje dokładnie? Błąd, czarny ekran, zwis restart?
    Pierwsze co bym podejrzewał to wadliwy pendrajw. Profilaktycznie przetestować ram - memtest, ssd - zrób skan mhdd ( wyłacz ahci najpierw w biosie ), bo nowy dysk SSD nie oznacza że sprawny. Sprawdzałeś jakiegoś linuxa? To wykluczy problem z instalką windowsa.
    "komp nie czyta dysku" - czyli co? Wyłączasz secure boot, F11 - wybierasz dysk i dalej F8, jak się pokaże menu to dysk czyta, tylko system nie wystartuje bo to inny komp.
  • REKLAMA
  • #7 14789835
    m-a-r-s
    Poziom 10  
    Co się dzieje:
    Przy instalacji na ssd przechodzi proces do restartu, potem jest kończenie instalacji i wtedy się wysypuje - restart a po restarcie komunikat, że się spierdzieliła instalacja...
    Spróbowałem na hdd i za pierwszym razem instalacja poszła bez problemu. Coś tam pokopałem potem i chciałem jeszcze raz zrobić instalacje - tym razem cvyba już 4 raz to samo - kończenie instalacji i tym razem blue screen na hdd...
    Pendrive musi być dobry, bo raz instalacja poszła.
    RAM przetestowany i działa - w zasadzie cały komp jest nowy a na ssd mam te same objawy co w starym kompie...
    Dysk ssd - już raz był wysyłany do serwisu na początku i dostałem nowy - zachowanie takie samo a u kuzyna się zainstalował system... więc to coś innego raczej...
    Komp nie czytał dysku hdd, ale jak zainstalowałem na nowo system to już działa. Tylko nie można ponownie instalki zrobić... Co jest? Raz działa a raz nie?

Dodano:
    Ok, pożyczyłem DVD-ROM i udało się zainstalować system na SSD. Dziwne, że z Pena czasem się udawało a czasem nie. Co mają zrobić ludzie na ultrabookach bez optycznego napędu?
    Tak czy inaczej temat wydaje się być do zamknięcia.
    Instalacja Windows 7 na SSD Crucial MX100 256 GB przerywa na nowym sprzęcie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows 7 na dysku SSD Crucial MX100 256 GB w nowym komputerze z płytą ASROCK B85M Pro 4 i procesorem Pentium G3258. Instalacja kończy się restartem i błędem, mimo że na innym komputerze system zainstalował się bez problemu. Użytkownik próbował różnych ustawień BIOS (AHCI, IDE), a także testował pamięć RAM i dysk SSD. Po wielu próbach, w tym z użyciem pendrive'a, udało się zainstalować system z DVD-ROM, co sugeruje problem z nośnikiem USB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA