logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite A500 - nieprawidłowa instalacja z płyt recovery

Alojhop 25 Cze 2015 23:41 1503 2
REKLAMA
  • #1 14803902
    Alojhop
    Poziom 9  
    Drodzy forumowicze.
    Proszę o pomoc w przywróceniu ustawień fabrycznych na Toshibie Satellite A500 (Windows 7). Korzystając z płyt recovery, nagranych przy pierwszym włączeniu komputera, staram się przywrócić ustawienia fabryczne.
    Zaczynam od zbootwania instalatora z 1 CD, pojawia się okno Recovery Utility, następnie w czarnym okienku wyświetlany jest postęp kopiowania plików, idzie gładko, aż do wyłączenia komputera przez instalator. Po włączeniu Windows nie uruchamia się normalnie, tylko zapętla się następująca sekwencja uruchamiania i natychmiastowego zamykania systemu:
    1) Po włączeniu pojawia się logo Toshiby po czym ekran ‘uruchamianie windows’ z ładującą się flagą jak przy normalnym, w pełni zainstalowanym systemie
    2) Potem pojawia się bardziej prymitywne okno ‘przygotowanie komputera przez instalatora do pierwszego użycia’
    3) Pojawia się okno ‘Zapraszamy’, znów jak przy normalnym Windowsie 7
    4) Pojawia się białe okno z logiem Toshiba oraz pasek ładowania z tytułem ‘Czekaj’ (instalacja może potrwać kilka minut).
    W międzyczasie na dole pojawia się czasem pasek Windows z guzikiem Start, ikonką Internet Explorera itp. naciskając atl+tab widzę jakieś inne ikonki, a także gdy udało mi się zminimalizować ekran ‘Czekaj’ widziałem normalny pulpit z różnymi skrótami.
    5) Po chwili komputer automatycznie restartuje się (ekran ‘zamykanie’ z normalnego windowsa)
    Cały cykl jest zapętlony i trwa bez końca.

Dziwi mnie taka sytuacja, gdyż resetowałem ten komputer z płyt recovery już dwukrotnie bez najmniejszego problemu. Tym razem miałem jednak wgrany dodatkowo system Ubuntu (chyba ver 12, ale w ogóle z niego nie korzystałem) – być może to on spowodował problem? Nie odinstalowałem g,o gdyż myślałem, że format dysków przy nowej instalacji załatwi sprawę.

Analizowałem podobne problemy opisane w innych wątkach, ale niestety nie udało mi się uporać z problemem. To czego spróbowałem to:

Starałem się uruchomić Instalator Windows z poziomu narzędzia przywracania/naprawiania systemu Win7 x64 (Live CD), ale tam nie wiem czemu nie wykrywał nic z płyt recovery i nawet nie uruchomiłem instalacji. Naprawianie sekwencji uruchamiania i inne narzędzia z tej płyty też nie pomogły.

Przerzucałem też ‘flagę boot’ przy pomocy programu Partition Magic (Live CD) na inne partycje (instalator domyślnie tworzy jedną systemową 400 MB i dwie na dane po 150 GB (na jedną wgrywa Windowsa), ale też bez skutku, a nawet gorzej, bo wtedy wyświetla od razu ‘BootMGR is missing’.

Kombinowałem też z komendami wyczytanymi z innych wątków, mianowicie
    bootrec.exe /fixmbr
    bootrec.exe /fixboot
    bootrec.exe /rebuildbc
    ale również bezskutecznie (na takich komendach nie znam się w ogóle, więc trochę to było na pałę :)

Obecnie sformatowałem wszystkie partycje i zainstalowałem Windowsa na czysto z płyt recovery, ale w dalszym ciągu trwa zapętlona sekwencja uruchamiania/zamykania systemu.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
    Pozdrawiam.

Windows, IE to nazwy własne i powinny być pisane wielką literą. Skorygowałem. swiercm
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14804595
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Zapętlenie może być pozorne ponieważ system instaluje sterowniki różnych podzespołów i restartuje system. Wiem to bo sam ma Toshibe A500 i przeprowadzałem reinstalkę (przywracanie do ustawień fabrycznych ) kilka razy, u mnie takie restartowanie trwało dobrą godzinę.
  • #3 14805110
    Alojhop
    Poziom 9  
    Faktycznie, po jakiejś godzinie restartów komputer zaczął normalnie działać.

Czytając inne wątki nastawiłem się już, że coś pokręciłem z sekwencją bootowania itp, tymbardziej, że przy wcześniejszych reinstalacjach nie było nigdy tych ciągłych restartów i powtarzającego się przygotowywania do pierwszego użycia.

Dzięki za pomoc.
    Toshiba Satellite A500 - nieprawidłowa instalacja z płyt recovery
REKLAMA