logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć forum w PHP bez zaawansowanej znajomości programowania?

piotrd90 29 Maj 2005 16:11 1659 11
REKLAMA
  • #1 1533793
    piotrd90
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Mam pytanie. Jak zrobic forum w PHP. Moze ktos ma jakis szablon, program albo cos podobnego. Za bardzo sie na tym nie znam a musze zrobic forum, i to jak najszybciej :/ Od razu mówie ze nie umiem za bardzo programowac. Chodzi mi o podobne forum do tego :

http://www.paczeks.boo.pl/jedi/
  • REKLAMA
  • #2 1533821
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Zainstaluj phpBB.
  • REKLAMA
  • #3 1533833
    piotrd90
    Poziom 20  
    a skad wziac te PHPBB . I jak to zainstaluje to co dalej. Jeszcze raz powtarzam ze jestem w tym zielony :(
  • REKLAMA
  • #4 1533863
    groovee
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    na stronie ktora podales kliknij w 'phpBB' na dole... a potem czytaj.... tyle ze po angielsku...
    jak nie chcesz po angielsku to www.google.pl
    Pozdr!
  • #5 1533872
    piotrd90
    Poziom 20  
    dobra bede prubował
  • #7 1534060
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Jak wyżej napisano, masz w linku wszysko. Do tego oczywiście mysisz mnieć serwer z obsługą PHP i bazy MySQL. Po spełnieniu tych warunków forum można postawić w ciągu 5 minut, reszta to już później konfiguracja.
  • REKLAMA
  • #8 1534078
    piotrd90
    Poziom 20  
    Dobra wszystko juz wiem. Jeszcze tylko jedna prosba. Znacie moze jakies bezplatne serwery obslugujace te PHP
  • #10 1535757
    markusek
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Witam

Jeżeli mam neostradę oraz jeżeli postawie serwer na Linuxie, to mogę postawić forum na PHP ? Problemem tutaj jest zmienny adres IP - ma ktoś w tym doświadczenie ?

Dzieki za odpowiedzi

markusek(_at_)interia.pl
  • #11 1536472
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 489
    Tak, mozesz. Ze zmiennym ip poradzisz sobie np. za pomoca serwisow typu "no ip". Apacha (serwer http), php, mysql mozesz uruchomic na linuksie lub windowsie.
  • #12 1537327
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Najłatwiejsze w obsłudze i (chyba) posiadające największy support są fora phpbb i phpbb by przemo ale możesz również próbować iPB
    www.phpbb.pl
    www.przemo.org/phpBB2
    http://ibplanet.pl
    A serwer możesz postawić na Windowsie uzywając serwera
    Krasnal oraz domeny no-ip

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia forum internetowego w PHP bez zaawansowanej znajomości programowania. Najczęściej polecanym rozwiązaniem jest instalacja gotowego systemu forum phpBB, który jest prosty w obsłudze i posiada szerokie wsparcie. Użytkownicy wskazują na dostępność polskich wersji i instrukcji instalacji, np. na stronie przemo.org/phpBB2. Do uruchomienia forum niezbędny jest serwer z obsługą PHP oraz baza danych MySQL. W przypadku zmiennego adresu IP można skorzystać z usług typu "no-ip". Jako serwery hostingowe polecane są m.in. host.sk i lycos.co.uk. Alternatywnie można postawić serwer na systemie Linux lub Windows, używając serwera Apache lub narzędzi takich jak Krasnal. Wspomniano także inne systemy forum, takie jak iPB (ibplanet.pl).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA