logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tp-Link TL-WR1043ND V1 - częste rozłączanie Internetu i reset ustawień czasu

snaper_ 30 Cze 2015 23:26 5190 12
  • #1 14815841
    snaper_
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam,
    od kilku lat posiadam router Tp-Link TL-WR1043ND V1 od dłuższego czasu mam z nim problem, ponieważ co jakiś czas rozłącza Internet, wcześniej było to kilka razy na tydzień teraz jest to kilka razy na dzień. Mianowicie rozłącza Internet nie ma dostępu do Internetu ale pokazuje ograniczenie dostepu do sieci, nie można wejść na router w tym czasie tak jak by był się zawiesił, po odłączeniu z prądu i ponowny włączeniu ładuje się i znowu chodzi jakiś czas. Po takim zawieszeniu się routera kasują się ustawienia czasu, system log i wszystko co jest w zakładce "system tools" reszta ustawień czyli nazwa sieci wifi, hasło itp. zostaje.
    - Firmware Upgrade zrobiony do najnowszego ze strony tp-link "3.13.15 Build 140319 Rel.41339n"
    - Factory Reset - również zrobiony

Wydaje mi się że to jakieś uszkodzenie wewnątrz routera ?
  • #2 14816047
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2674
    Podmień zasilacz w pierwszej kolejności.
  • #3 14816085
    snaper_
    Poziom 9  
    Zasilacz zmieniony był wczoraj. Wcześniej był o takich samych parametrach z prawie taka sama końcówka (tzn typ ten sam ale 2 - mm kruszy ) i myślałem ze to przez ta końcówkę rozlancza i zmieniłem na oryginalny - dalej to samo a nawet i gorzej
  • #4 14816131
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2674
    12V/1,5A prądowo może być większy. Rozbierz router i sprawdź czy kondensatory nie są uszkodzone.
  • #5 14824727
    daniel0
    Poziom 11  
    Tp-Link TL-WR1043ND V1 - częste rozłączanie Internetu i reset ustawień czasu Tp-Link TL-WR1043ND V1 - częste rozłączanie Internetu i reset ustawień czasu Tp-Link TL-WR1043ND V1 - częste rozłączanie Internetu i reset ustawień czasu Tp-Link TL-WR1043ND V1 - częste rozłączanie Internetu i reset ustawień czasu Tp-Link TL-WR1043ND V1 - częste rozłączanie Internetu i reset ustawień czasu Tp-Link TL-WR1043ND V1 - częste rozłączanie Internetu i reset ustawień czasu Tp-Link TL-WR1043ND V1 - częste rozłączanie Internetu i reset ustawień czasu Tp-Link TL-WR1043ND V1 - częste rozłączanie Internetu i reset ustawień czasu
    Brak widocznych śladów uszkodzenia - tak mi sie wydaje
  • #6 14824787
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Spróbuj jeszcze tak: usuń nazwę sieci z urządzeń które korzystały z wifi, na routerze zmień nazwę sieci oraz hasło i wpisz do sprzętów które mają się łaczyć.
  • #8 14824953
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 493
    Zawiesza Ci się na WiFi czy na kablu też?
    Jeśli tylko na WiFi to znaczy że radio się "przegrzewa" i zawiesza. Możesz to naprawić jedynie zmniejszając moc nadawania.
  • #9 14826784
    daniel0
    Poziom 11  
    Heinzek: Zawiesza się na kablu i na WiFi (zawiesza się cały) tak jak pisałem po zawieszeniu się routera nie ma do niego w ogóle dostępu a kontrolki migają cały czas jak migały.
    CHACA: Nie ma różnicy czy zmienię nazwę WiFi na inna czy w ogóle wyłączę wifi i tak się zawiesi nie wydaje mi się żeby to była kwestia ustawień na routerze bądz laptopie.
    kiko80: Czy da się zmierzyć pojemność wlutowanego kondensatora zwykłym multimetrem ?
  • #10 14826795
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 493
    daniel0 napisał:
    kiko80: Czy da się zmierzyć pojemność wlutowanego kondensatora zwykłym multimetrem ?
    Jeśli Twój multimetr ma taką funkcję "Cx"
    Oczywiście kondensator musi być wylutowany.

Jak mocno nagrzewa się "procesor" na routerze, Może spróbuj ustawić router w chłodniejszym miejscu lub dla testów ustawić na niego wiatraczek.
  • #12 14828930
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Jeżeli chodzi o pomiary kondensatorów elektrolitycznych to zwykłym multimetrem zmierzysz tylko pojemność, a gdzie dynamika ładowania? Nie bierz się za mierzenie tylko je wymień jak leci z zachowaniem parametrów.
  • #13 16243293
    snaper_
    Poziom 9  
    Router wymieniony na nowy szkoda zachodu więcej nerwów niż jest to warte, dzięki wszystkim za Pomoc
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem Tp-Link TL-WR1043ND V1, który często rozłącza Internet, co nasiliło się z kilku razy w tygodniu do kilku razy dziennie. Router zawiesza się, co uniemożliwia dostęp do jego ustawień, a po restarcie traci ustawienia czasu i logi systemowe. Użytkownik zaktualizował firmware do najnowszej wersji oraz przeprowadził reset fabryczny. W odpowiedziach sugerowano wymianę zasilacza, sprawdzenie kondensatorów, a także zmniejszenie mocy nadawania WiFi. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę routera na nowy, uznając dalsze naprawy za nieopłacalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA