logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Delphi PHP - Serwer WWW, użycie interpretatora PHP z Delphi

Patrycjusz93 02 Lip 2015 18:11 1056 7
REKLAMA
  • #1 14819796
    Patrycjusz93
    Poziom 13  
    Dzień dobry!

Jestem w trakcie pisania serwera WWW w Delphi w celu generowania dynamicznych stron WWW w przeglądarce po stronie klienta. Chciałbym w tym celu korzystać z PHP.

Czy ma ktoś koncepcję/rozwiązanie/listing/pseudokod tego problemu. Chodzi o użycie intepretatora PHP z poziomu Delphi, a następnie zwrócenia tego do przeglądarki klienta.

Pozdrawiam!
    Patryk
  • REKLAMA
  • #2 14821000
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    PHP można wywołać z linii komend ( CMD ) : http://php.net/manual/en/features.commandline.php
    Na wyjściu otrzymujesz wynikowy kod HTML przeparsowany przez PHP
    Przechwytujesz wyjście z wywołania komendy a potem puszczasz je przez http w odpowiedzi na requesta / zapytanie

Dodano po 54 [sekundy]:

A to jeszcze może się przydać: http://delphidabbler.com/tips/61
  • REKLAMA
  • #3 14827495
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    Patrycjusz93 napisał:
    Dzień dobry!

Jestem w trakcie pisania serwera WWW w Delphi w celu generowania dynamicznych stron WWW w przeglądarce po stronie klienta. Chciałbym w tym celu korzystać z PHP.

Czy ma ktoś koncepcję/rozwiązanie/listing/pseudokod tego problemu. Chodzi o użycie intepretatora PHP z poziomu Delphi, a następnie zwrócenia tego do przeglądarki klienta.

Pozdrawiam!
    Patryk

To co piszesz, zupełnie nie trzyma się kupy.
    Skoro piszesz serwer w Delphi, to po co Ci PHP do tego? Delphi nie wystarczy?
    A skoro korzystasz z PHP, które jest obsługiwane prze Apache i wiele wiele innych, to jaki ma sens pisanie czegokolwiek w Delphi?
    Gdybyś jednak potrzebował pomocy w napisaniu serwera WWW w Delphi, to zacznij od tego tematu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1639513.html
  • #4 14837297
    stimoroll
    Poziom 20  
    arnoldziq napisał:

Co to za agresywny język ? Od moderatora można by oczekiwać nieco większej kultury - tym bardziej, że nie masz racji i to co piszesz Ty nie trzyma się kupy.

arnoldziq napisał:

Skoro piszesz serwer w Delphi, to po co Ci PHP do tego? Delphi nie wystarczy?

Widać gość chce napisać serwer i podpiąć pod niego PHP - tak jak napisał w temacie.

arnoldziq napisał:

A skoro korzystasz z PHP, które jest obsługiwane prze Apache i wiele wiele innych, to jaki ma sens pisanie czegokolwiek w Delphi?

PHP nie jest obsługiwane przez Apache tylko przez interpreter PHP. Apache domyślnie w podstawowym pakiecie nie interpretuje kodu PHP.
    Po za tym nie ma sensu pytać o sens - gość ma taki problem i tak chce go rozwiązać. Można owszem doradzić, że są już gotowe rozwiązania, ale może gość ma właśnie potrzebę napisania tego w Delphi.
  • REKLAMA
  • #5 14837330
    Patrycjusz93
    Poziom 13  
    arnoldziq napisał:

PHP nie jest obsługiwane przez Apache tylko przez interpreter PHP. Apache domyślnie w podstawowym pakiecie nie interpretuje kodu PHP.
    Po za tym nie ma sensu pytać o sens - gość ma taki problem i tak chce go rozwiązać. Można owszem doradzić, że są już gotowe rozwiązania, ale może gość ma właśnie potrzebę napisania tego w Delphi.[/quote]

Dokładnie jest tak jak napisał stimoroll. Wiem o tym, że są gotowe rozwiązania. Ale ja potrzbuję własne. Pod serwer TCP z obsługą PHP (w celu wyrzucania dynamicznej strony do przeglądarki) podepnę urządzenie oparte na XMedze i do tegoż serwera chcę się łączyć i przesyłać mu dane do bazy.

Problem z PHP "rozwiązałem" - nie działa idealnie, ale wiem, że można to zrobić.

Teraz staram się ogarnąć kolejny. Chcę na dysku tworzyć bazę danych (plik, który zawierałby tabele, a w nich kolumny i wiersze - może nawet kilka plików = kilka baz danych) do której pakowałbym jakieś dane z urządzeń, ale chciałbym, żeby działało to w języku SQL. To jest chyba niemożliwe, bo trzeba silnik z serwerem bazy danych. Ale wymyśliłem, że może da radę utworzyć kilka prostych zapytań, które obsłużę na piechotę - czyli włóż, wyjmij, zamień, usuń - aby możliwe było jakieś modyfikowanie, wyciąganie z bazy po stronie przeglądarki - PHP
  • REKLAMA
  • #6 14837336
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 299
    stimoroll napisał:
    Co to za agresywny język ?

Drogi kolego, napisanie, że co nie trzyma się kupy, to jest agresywny język?
    stimoroll napisał:
    Widać gość chce napisać serwer i podpiąć pod niego PHP - tak jak napisał w temacie.
    Dopóki autor tematu się nie odezwie i nie uściśli o co dokładnie mu chodzi i co chce uzyskać, to powoływanie się na ten, mocno enigmatyczny, tytuł postu jest bez sensu.
    stimoroll napisał:
    PHP nie jest obsługiwane przez Apache tylko przez interpreter PHP.
    No i wszystko się zgadza.
    stimoroll napisał:
    Po za tym nie ma sensu pytać o sens - gość ma taki problem i tak chce go rozwiązać.
    Na razie, autor tematu, nie napisał dokładnie jaki ma problem. zasugerował tylko, że chce stworzyć serwer w Delphi i chciałby użyć w nim PHP.
    Niby wszystko OK, ale mi się raczej wydaje, że jest to przygotowanie do stworzenia projektu i autor raczej rozgląda się za jakaś technologią.
    Wystarczy poczekać na autora tematu, aby uściślił swoje potrzeby/oczekiwania.

Dodano po 5 [minuty]:

Uprzedził mnie kolega o 2 min :)
    Patrycjusz93 napisał:
    Teraz staram się ogarnąć kolejny.

To niech kolega powie co zrobił do tej pory i w jakim języku.
    Wszystkie założenia tego projektu, jakich się doszukałem w wypowiedziach kolegi, można zrealizować w jednym z wybranych języków; albo Delphi albo PHP.
    Zarówno dynamiczne tworzenie stron, dostęp i modyfikacja baz danych itd. itp. są to funkcje dostępne dla każdego z tych języków.
  • #7 14837996
    stimoroll
    Poziom 20  
    arnoldziq napisał:

Wszystkie założenia tego projektu, jakich się doszukałem w wypowiedziach kolegi, można zrealizować w jednym z wybranych języków; albo Delphi albo PHP.
    Zarówno dynamiczne tworzenie stron, dostęp i modyfikacja baz danych itd. itp. są to funkcje dostępne dla każdego z tych języków.

Nie wiem czy trochę nie wyprowadzasz tutaj kolegi na manowce. Temat jest : Serwer WWW. Serwer z założenia ma dostarczać usługę, Serwer WWW ma dostarczać ( serwować ) strony ( dokładnie dostęp do stron ), czyli na żądanie przesyłać przez http pliki w formacie zgodnym ze specyfiką WWW - np. html.
    Całą resztą - czyli dostępem do bazy, generowaniem dynamicznym treści, obsługą requestów zajmuje się kolejna warstwa, czyli np. interpreter języka ( w przypadku interpretowanych oczywiście ).
    Można oczywiście zaniechać używania PHP jeżeli się wykorzystuje Delphi, ale będzie problem z obsługą stron dynamicznych.
    Należało by wtedy wstawiać własne tagi w szablony strony i je interpretować po stronie Delphi - to myślę, było by bardziej czasochłonne i skomplikowane niż podpięcie wyjścia PHP na wejście serwera.

Dodano po 3 [minuty]:

arnoldziq napisał:

Przecież można było napisać inaczej, prawda ? Jakbyś zareagował, jakby jakiś użytkownik tak napisał o twojej wypowiedzi ?
  • #8 14839131
    Jaca
    Poziom 32  
    Ocena: 216
    Można też użyć Delphi + IntraWeb...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Patryk poszukuje sposobu na integrację interpretatora PHP z serwerem WWW napisanym w Delphi, aby generować dynamiczne strony internetowe. Odpowiedzi wskazują na możliwość wywołania PHP z linii komend, co pozwala na przechwycenie wynikowego HTML i przesłanie go do przeglądarki. Niektórzy uczestnicy dyskusji kwestionują sens używania PHP w kontekście Delphi, sugerując, że Delphi może wystarczyć do realizacji projektu. Inni podkreślają, że PHP wymaga interpretera, a Apache nie obsługuje PHP domyślnie. Patryk potwierdza, że znalazł częściowe rozwiązanie swojego problemu, ale nadal zmaga się z tworzeniem bazy danych w formacie SQL. Wspomniano również o możliwości użycia Delphi z IntraWeb jako alternatywy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA