logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć niezidentyfikowana/ brak prawidłowego protokołu IP

krokodyldeedee 25 Lip 2015 12:45 1764 11
REKLAMA
  • #1 14873877
    krokodyldeedee
    Poziom 8  
    Witam wszystkich.

Prawie dwa tygodnie temu padł mi w domu internet z powodu burzy. Jest to radiówka, łączę się przez kabel, bezpośrednio do laptopa, bez routera. Niby łączy z siecią, ale pojawia się komunikat, że karta sieciowa ma "nieprawidłową konfigurację protokołu IP". Zgłosiłam to oczywiście do operatora. Wezwany serwisant stwierdził, że w antenie coś się spaliło, naprawił. Na jego służbowym laptopie wszystko działało, a u mnie nadal nie. Poszperał mi trochę w ustawieniach karty sieciowej (nie wiem, co dokładnie robił), ale nic nie wskórał i powiedział, że to albo sterowniki, albo (co bardziej prawdopodobne) karta padła całkowicie. Reinstalacja sterowników a ostatecznie i format dysku nic nie dały. Kupiłam więc zewnętrzną kartę sieciową podłączaną przez USB, żeby obejść tę niedziałającą. I ciągle jest to samo. Sieć jest niezidentyfikowana, diagnostyka sieci daje komunikat o nieprawidłowym protokole IP lub (to pojawiło się dzisiaj) mówi, że brama domyślna jest niedostępna. Karta we właściwościach IPv4 ma ustawione automatyczne uzyskiwanie IP i adresu serwera DNS, DHCP jest włączone.

Informacje z ipconfig/all w załączniku. Polecenia ipconfig/release, renew i flushdns nie pomogły. Przy renew pojawił się błąd: unable to contact your DHCP server. Request has timed out.

Będę bardzo wdzięczna za wszelką pomoc. Ze względu na finanse staram się jak mogę uniknąć wzywania pogotowia komputerowego...
    Załączniki:
    • ipconfig.txt (3.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14873885
    wesoly_ro
    Poziom 14  
    Ocena: 54
    a wisz na sztywno adresy od operatora i zobacz czy dziala
  • #3 14873979
    krokodyldeedee
    Poziom 8  
    Czy chodzi o te adresy, które pokazują się w ipconfig? Przepraszam, jeśli moje pytania są głupie, ale w ogóle się na tym nie znam.

Są tam dwie opcje:
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.16(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 169.254.228.40(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.0.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 169.254.228.4
    192.168.0.1

Spróbowałam z obiema, dalej komunikat, że brama domyślna jest niedostępna.
  • #4 14874122
    wesoly_ro
    Poziom 14  
    to masz po wifi czy po kablu ??
  • REKLAMA
  • #5 14874156
    krokodyldeedee
    Poziom 8  
    Wyłącznie po kablu, nie mam wifi.
  • REKLAMA
  • #6 14874189
    wesoly_ro
    Poziom 14  
    zrob to i daj znac
    https://panel.kylos.pl/knowledgebase.php?action=displayarticle&id=57" target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" >Link

Dodano po 39 [sekundy]:

a pozniej to

W wierszu polecenia wprowadź następujące polecenie, a następnie naciśnij klawisz Enter:

netsh int ip reset c:\resetlog.txt

Uwaga: Jeśli nie chcesz określić ścieżkę katalogu dla pliku dziennika, uruchom następujące polecenie:

netsh int ip reset resetlog.txt

Uruchom ponownie komputer.
  • #7 14874367
    krokodyldeedee
    Poziom 8  
    Niestety, nadal nie działa. Jedyna różnica polega na tym, że teraz diagnostyka sieci nie może w ogóle zidentyfikować problemu.
  • REKLAMA
  • #8 14874373
    wesoly_ro
    Poziom 14  
    a teraz piszesz z innego komputera ??

Dodano po 1 [minuty]:

wpisz recznie to :

IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.16(Preferred)
    Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
  • #9 14874377
    krokodyldeedee
    Poziom 8  
    Używam pożyczonego mobilnego internetu z Orange na tym samym laptopie, na którym nie mogę się połączyć z moją radiówką.
  • Pomocny post
    #10 14874381
    wesoly_ro
    Poziom 14  
    podaj email do siebie
  • Pomocny post
    #11 14874864
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5488
    Kupując nową kartę, zmienił się MAC karty sieciowej, który był zapisany pewnie u operatora w jego systemie - trzeba nowy nr podać usługodawcy i powinno działać.
  • #12 14897133
    krokodyldeedee
    Poziom 8  
    Dopiero dzisiaj udało mi się ściągnąć technika (nie dało się tego zrobić bez wizyty w domu). Adres MAC nowej karty faktycznie nie był zarejestrowany, ale powinno to przebiec automatycznie przy pierwszym podłączeniu. Okazało się, że błąd popełnił technik, który był u mnie poprzednio i naprawiał antenę - nowe radio nie zostało podłączone do nadajnika. Ewidentnie jest to jego wina. Teraz już wszystko działa.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z połączeniem internetowym po burzy, gdzie karta sieciowa wskazywała na "nieprawidłową konfigurację protokołu IP". Po interwencji serwisanta, który naprawił antenę, problem nadal występował. Użytkownik próbował reinstalacji sterowników oraz zakupu zewnętrznej karty sieciowej USB, ale komunikaty o błędach pozostały. Po kilku próbach, w tym ręcznym ustawieniu adresów IP, okazało się, że problem leżał w nieprawidłowym podłączeniu nowego radia do nadajnika przez technika. Po jego poprawnym podłączeniu, internet zaczął działać.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA