logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po starcie, brak BIOS, BSOD STOP: C000021a, niska rozdzielczość, DSR

Ytek 25 Lip 2015 14:29 1281 10
REKLAMA
  • #1 14874099
    Ytek
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Dziwna rzecz się stała. Zacznę od początku. Kilka dni temu po wystartowaniu systemu ekran był w niskiej rozdzielczości i informacja o nieudanym update DSR. Cokolwiek to miało znaczyć. Zrobiłem reset i wszystko wróciło do normy. Następnego dnia włączam komputer znowu jest niska rozdzielczość tym razem bez informacji o DSR. Robię reset, system się ładuje po czym zamiast ekranu "welcome" blue screen z tą informacją.

STOP: C000021a {Fatal System Error}
    The initial session process or system process terminated unexpectedly with a status of 0x00000000 (0xc0000001 0x001005a8).
    The system has been shut down.

No więc robię kolejny reset. Pytanie czy naprawić system? Zgodziłem się. Kolejny reset i znowu ten blue screen. Po następnym resecie już był czarny ekran bez żadnej informacji. Bios się nie pokazywał. Piknięcie z obudowy było jedno jak przy normalnym starcie ale ekran był czarny.

No więc pierwsze podejrzenie padło na kartę grafiki, ale jakby to była karta to bym chyba nie słyszał normalnego piknięcia z obudowy no ale dla potwierdzenia wymieniłem ją na moją poprzednią, ale to nic nie dało. Pomyślałem, że pewnie coś z płytą główną. Zrobiłem na koniec jeszcze coś co nawet nie brałem pod uwagę. Wyjąłem i włożyłem baterię. Ku mojemu zdziwieniu... Pomogło. System ruszył i wszystko jest ok.

Teraz moje pytanie. Co to było? Czy to padająca bateria którą trzeba będzie wymienić. Czy może to oznaka czegoś innego? Nie chcę aby się to powtórzyło.
  • REKLAMA
  • #2 14874133
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2097
    Ytek napisał:
    Zrobiłem na koniec jeszcze coś co nawet nie brałem pod uwagę. Wyjąłem i włożyłem baterię. Ku mojemu zdziwieniu... Pomogło.
    Ytek napisał:
    Czy to padająca bateria którą trzeba będzie wymienić.

Na drugie pytanie sam powinieneś odpowiedzieć, robiąc pomiar napięcia tej baterii.
    Przed wyjęciem baterii, był robiony reset biosu, w jaki sposób ?
    No i podstawowa rzecz, brak informacji o sprzęcie.
  • #3 14875830
    Ytek
    Poziom 12  
    Tylko baterie wyjąłem. Dziś znowu ten blue screen przed ekranem "welcome" tym razem wyjęcie baterii nie pomogło. Podczas próby naprawy dostaje informację, że nie udało się przywrócić systemu. Widocznie ten blue screen to wina czegoś innego.

MA74GMT-S2
    BeQuiet 430W
    Athlon II X2 250
    Geforce 8800 GT
    RAM 2GB
    Windows 7
  • REKLAMA
  • #4 14876268
    djmitas
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Raczej coś nagrzebałeś w Biosie. Lub jakiś błąd pamięci ram. Po wyciągnięciu i wsadzeniu baterii zresetowałeś bios do ustawień domyślnych i dlatego zadziałał.
  • #5 14876406
    Ytek
    Poziom 12  
    Nie ruszałem biosu. W końcu po kilku próbach naprawy udało się, ale system bardzo wolno się ładował. Niektóre programy takie jak gg przestały działać. Nie wykrywał też kabla ethernet. Po reinstalacji sterowników realtek ethernet znowu zaczęły się resety przed "welcome" ale już bez blue screena. W trybie awaryjnym też się resetuje. Zrobiłem memory diagnostic. Bez błędów. Gdyby tylko system restore działał, a tak chyba nie uniknę formatu.
  • REKLAMA
  • #6 14876516
    djmitas
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Może być dysk Uwalony. Daj test z MHDD z botowalnej plytki czy tam Pendriva
  • #7 14892898
    Ytek
    Poziom 12  
    Zrobiłem format. Przeskanowałem dysk programem HD Tune bez żadnych błędów. Nowy system działał bez zarzutu do wczoraj czyli jakis tydzień. Po włączeniu te same objawy. Zobaczyłem niską rozdzielczość i system nie reagował na nic. Potem znowu ciągłe resety podczas ekranu ładowania Windows. Kondensatorów nie zauważyłem żadnych spuchniętych. Może kabel SATA szwankuje? Nie wiem już.
  • #8 14899181
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 748
    Pokaż nam SMART dysku.. Wszystkie parametry. Sam skan to nie wszystko.
  • REKLAMA
  • #9 14903831
    Ytek
    Poziom 12  
    O to chodzi?
    Załączniki:
    • Czarny ekran po starcie, brak BIOS, BSOD STOP: C000021a, niska rozdzielczość, DSR hdhealth2.jpg (100.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 14904740
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 748
    Taśmę zdało by się wymienić (C7)
  • #11 14904748
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    SMART nie wykazuje niczego niepokojącego.
    Dysk jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który objawia się czarnym ekranem bez BIOS-u oraz błędem "STOP: C000021a {Fatal System Error}". Po kilku próbach naprawy, w tym wyjęciu baterii i reinstalacji systemu, problem nadal występuje, a system ładowany jest w niskiej rozdzielczości. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie karty graficznej lub dysku twardego. Po formacie systemu objawy powracają, a użytkownik rozważa wymianę kabla SATA. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują testy SMART dysku oraz sprawdzenie pamięci RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA