logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy niemieckie telewizory odbierają dźwięk w Polsce? Głowica i system kodowania

gigamaas 01 Cze 2005 00:11 888 3
REKLAMA
  • #1 1540462
    gigamaas
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam serdecznie!!
    Mój problem dotyczy telewizorów sprowadzanych z niemiec! Otóż mam mozliwość przejęcia takiego tv, jednak słyszałem ze po podłaczeniu do kablówki czy anteny w wyniku innego systemu kodowania taki telewizor nieodbiera dziwieku?? Popierwsze chciałem spytac czy to prawda??
    Drugie pytanie dotyczy tego czy związane jest to z głowicą ( tak mi podpowiada szkolna wiedza) która na innym zakresie częstotliwości niż w polsce odbiera sygnał dzwiekowy??
    I trzecie pytanie brzmi: Jezeli to głowica w telewizorze to czy trudno jest wymienic taka głowice na odpowiednia bez wiekszego doświadczenia??
    Narazie nie rozpisze sie co to za model tv gdyz interesuje mnie narazie sama teoria i za wszelkie odpowiedzi bede bardzo wdzieczny!!
    Serdecznie pozdrawiam i do usłyszenia!!
  • REKLAMA
  • #2 1540567
    bozio
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    To nie jest wina głowicy tylko tego że w Niemczech jak i całym zachodzie jest fonia 5,5 a w Polsce 6,5MHz. Można to zrobić w dość łatwy sposób (za pomocą fonii równoległej lub konwertera fonii). Czasami jest tak że nowsze tv mają obydwie fonie i wystarczy je tylko przełączyć z BG na DK (z poziomu menu) lub zabawa w opcjach serwisowych pozwala na taką zmiane.

POZDRAWIAM.

P.S. Jeśli chodzi o głowice i nieodbieranie wszystkich kanałów z kablówki to tak sytuacja może sie zdażyć jeśli głowica nie jest tzw. kablowa. Lecz nie jest to związane z głosem w żaden sposób.
  • REKLAMA
  • #3 1540620
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    bozio napisał:

P.S. Jeśli chodzi o głowice i nieodbieranie wszystkich kanałów z kablówki to tak sytuacja może się zdażyć jeśli głowica nie jest tzw. kablowa. Lecz nie jest to związane z głosem w żaden sposób.

Powiem ze prawdopodobieństwo jest dość duże i wynika z przesunięcia kanałów w paśmie VL i VH . Nie kazdy telewizor sobie z tym radzi .Ale BRAĆ! Jak dają tanio a sprzet wygląda nieźle to nie ma co sie oglądać ...
  • #4 1541134
    gigamaas
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Dziekuje za odpowiedzi!!
    Jak juz bede miał ten telewizorek zgłosze sie do was po dalsze szczególy!!
    Jeszcze raz serdecznie dziekuje za odpowiedzi, które rozjaśniły mi troche ten temat!!
    Serdecznie pozdrawiam i do usłyszenia!!
REKLAMA