logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony RXD3 - nieprawidłowe działanie talerza i szuflady, brak odczytu płyt

Marcinkow1 01 Cze 2005 01:25 1345 7
REKLAMA
  • #1 1540648
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Witam!
    Mam problem z tą wieżą: Po podłączeniu do kontaktu zaczyna się kręcić talerz na płyty i szuflada raz się otwiera raz zasuwa czasami talerz się zatrzyma i laser podnosi płytę, zakręci 2 razy ale nie czyta płyty. Gdzie szukać przyczyny awarii. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1540891
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2370
    Na piewszy ogień czyszczenie optyki czytnika,switchy od mechaniki karuzeli moze paseczki powyciągane.
  • REKLAMA
  • #3 1540892
    wicio_t
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Na początku trzeba wyczyścić (delikatnie) soczewkę głowicy laserowej oraz mechanizm. Jeśli to nie pomoże można spróbować zwiększyć moc lasera (potencjometr na głowicy laserowej).

Pozdrawiam
  • #4 1542237
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Witam!
    Mechanizm już działa (sprężynka wypadła od zębatki), ale laser chyba do wymiany, bo po czyszczeniu nic się nie poprawiło. Czy trzeba rozbierać ten laser, aby ustawić prąd? Bo nigdzie nie mogę jej znaleźć.
    Pozdrawiam.
  • #5 1546629
    wicio_t
    Poziom 14  
    Jeśli chodzi o zwiększenie mocy lasera to można to zrobić potencjometrem, który znajduje się na głowicy laserowej przeważnie obok tasiemki łączącej głowicę z elektroniką.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1562437
    wicio_t
    Poziom 14  
    I co z wieżyczką??? Laser do wymiany???
  • REKLAMA
  • #7 1567792
    Marcinkow1
    Poziom 16  
    Witam!
    Obawiam się, że jednak laser podziękował za współpracę, bo kręciłem pr-ką i ciągle to samo tylko zastanawia mnie to, czemu mechanizm podnosi płytę i zakręci 2 razy, ale tak, że nawet jednego obrotu nie zrobi. Czy to będzie wina lasera? Bo nie chcę wyrzucać niepotrzebnie pieniędzy. Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #8 1576636
    wicio_t
    Poziom 14  
    Jeśli laser jest uszkodzony to płyta nie dojdzie do właściwej prędkości (zrobi tylko delikatny obrót).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wieży Sony RXD3, która po podłączeniu do zasilania wykazuje nieprawidłowe działanie mechanizmu talerza i szuflady oraz brak odczytu płyt. Talerz kręci się, szuflada otwiera się i zamyka nieregularnie, a laser podnosi płytę i wykonuje dwa obroty, lecz nie odczytuje danych. Wskazano na konieczność czyszczenia soczewki laserowej oraz mechanizmu, sprawdzenia switchy i pasków napędowych. Zwiększenie mocy lasera można przeprowadzić za pomocą potencjometru na głowicy laserowej, zwykle umieszczonym obok tasiemki łączącej głowicę z elektroniką. Mechanizm został częściowo naprawiony (wymiana sprężynki przy zębatce), jednak laser prawdopodobnie wymaga wymiany, gdyż czyszczenie i regulacja prądu nie przyniosły poprawy. Uszkodzony laser powoduje, że płyta nie osiąga właściwej prędkości obrotowej, co uniemożliwia odczyt danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA