logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wycinanie kół zębatych/łańcuchowych na CNC - opłacalne?

strikexp 30 Lip 2015 15:23 1929 4
REKLAMA
  • #1 14886888
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Mam dostęp do taniego wycinania w metalu i zastanawiam się czy robienie kół zebatych/łańcuchowych jest opłacalne. Zastanawiam sie też nad konstrukcją własnej frezarki CNC przez co koszty by mi jeszcze bardziej spadły.
    Płaskownik stalowy jest dość tani a wychodzi z metra 3-10 kółek. Pytanie tylko czy takie kółka będą odpowiednio twarde.
    1. Jakiej stali najlepiej użyć, albo lepiej zapytać z jakiej są robione oryginalne kółka?
    2. Jaki jest koszt aparatury do hartowania?
  • REKLAMA
  • #2 14894289
    Teres5
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Trudno odpowiedzieć szczegółowo na ogólnikowe pytanie. Do czego to będą koła zębate, do rowerka dziecinnego czy np, do piły łańcuchowej. Trzeba pamiętać, że nie każdą stal można zahartować. Jakie stale można hartować to wyjaśnia wykres Fe-C. W stalach poniżej 0.8 % zawartości C nie zachodzi przemiana perlit -martenzyt. Te stale nie poddaje się hartowaniu.
    Płaskowniki są walcowane ze stali o różnej zawartości węgla. Z jakiej stali są robione oryginalne kółka? Ale jakie oryginalne do czego? W celu uzyskania odpowiedniej twardości powierzchni części maszyn można je wykonywać ze stali o niskiej zawartości węgla ale później wykonuje się proces nawęglania i hartowania. Trzeba pamiętać też o procesie odpuszczania po przeprowadzonym hartowaniu. Czyli koszt samej aparatury do hartowania to nie wszystko. Wycięcie kółka to nie wszystko, późniejsza prawidłowa obróbka cieplna kończy dzieło. A to forum nie jest chyba miejscem na robieniem wykładu na ten temat. Proponuję skontaktuj się z technologiem z tej dziedziny, on ci doradzi do konkretnego kółka zębatego jaki dobrać materiał i odpowiednią obróbkę cieplną. Ale przed ty gorąco polecam lekturę z metaloznawstwa na ten temat. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14894362
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Dzięki za solidną odpowiedź. Pytałem ogólnie ale udumało mi się wyciąć koła zębate do łańcuchów. Naprężenia takie średnie do powiedzmy 20 Nm więc i wytrzymałość nie musi być specjalnie wielka. Myślałem o stali bez hartowania, C45 maszynowej.
  • REKLAMA
  • #4 14895618
    Teres5
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Mimo, że trochę rozpisałem się zapomniałem dodać, że może w ogóle nie trzeba będzie procesu hartowania, (jeżeli ta część) nie będzie potrzebowała. Jesteś na dobrej drodze - odpowiednio dobrana stal konstrukcyjna węglowa może być wystarczająca. Trzeba tylko uważać aby nie "przesadzić". Wybranie stali węglowej o wysokiej wytrzymałości może przynieść problemy z wycinaniem (trwałość narzędzia i powierzchnia obrabiana w tym przypadku wycinana, rosną też wartości sił tnących co jest oczywiste. Życzę powodzenia w realizacji swojego pomysłu. Tak na marginesie dodam, że stosowanie obróbki cieplnej (nie kontrolowanej) w postaci hartowania bez późniejszych zabiegów odpuszczania, może przynieść więcej szkody niż pożytku. Czy stal C45 będzie odpowiednia? być może ale to trzeba sprawdzić. Pozdrawiam
  • #5 14895647
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA