logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać plik HEX programatorem 89c2051 z projektu Gustaw47?

GruX 01 Cze 2005 15:27 2500 17
REKLAMA
  • #1 1541815
    GruX
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Wiatam!!

Zbudowałem programator z http://www.republika.pl/gustaw47/projekty/89C2051.HTM!! Moje pytanie to czy ktoś tego używał, bo mi się ten program nie uruchamia, albo ja go nie umiem używać, powieccie jak wgrać tym programatorem HEX!! POMPOCY!! HELP!! Z góry dziękuje!!
  • REKLAMA
  • #2 1541853
    Rafał20
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    A jakiego urzywasz kompilatora??
  • #3 1541900
    GruX
    Poziom 18  
    Miałem gotowego HEX' a, bo chce zrobić zegarek z działu DIY- mój zegarek- ale jaki:)- mipixa!!
  • REKLAMA
  • #4 1542106
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Ale napisz z jakiego korzystasz kompilatora (czyli programu ktorym chcesz wgrac HEXa do procesora), bo bez tej wiedzy bedzie nam trudo pomóc

Pozdro
  • #5 1542186
    GruX
    Poziom 18  
    to jets program PIP04 stare zapewnew jak świat, czym innym można to wgrać??
  • #6 1545032
    GruX
    Poziom 18  
    To wkońcu pomożecie??
  • #7 1545202
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Pomożemy tylko cierpliwości! Ja uzywam Bascoma. Mozesz go ściagnąć ze strony Atmela. Wersja demo jest darmowa i ma ograniczenie wielkości wgrywanego kodu do 2kB. Jak nie znajdziesz to napisz na PW swojego maila to Ci wysle.

Wskazówka na przyszłość:
    Jak chcesz cos dodać do swojego posta to używaj przycisku "zmień" ktory jest przy kazdym poście w jego gornym prawym rogu. Bo w przeciwnym przypadku Moderatorzy będa Ci przysyłać ostrzeżenia.

Pozdrawiam, Bartek
  • #8 1545749
    GruX
    Poziom 18  
    Wiatam!!

Mam takiego BASCOM-8051-DEMO, dobry?? Ściągnąłem go wcześniej, dlatego się pytam!! Na stronie Atmela nieznalazłem, jak zły to słać na gruby(_at_)poczta.gdynia.pl
  • #9 1545908
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Właśnie o takiego chodziło ;-) Za jego pomocą wgrasz to bez problemu.

Pozdrawiam
  • #10 1547234
    GruX
    Poziom 18  
    A jaki tam trzeba programator wybrać, bo tam mojego niema??

Dodano po jakims tam czasie...

A jak moge sprawdzić czy wogóle ten programator proramuje??
  • REKLAMA
  • #11 1548276
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Witam!
    Polecam ten:
    http://www.edw.com.pl/pdf/k10/51_15b.pdf
    tam jest wszystko opisane.

Ten Twoj to nie wiem, ale wydaje mi isę że chyba tylko z programem z ktorym miał współpracować, jednak pewności nie mam.

Pozdrawiam
  • #12 1548391
    GruX
    Poziom 18  
    No i widzicie to jest kompletny brak zrozumienia!!Bo ja mówie że mam gotowy programator, a wy mi wciskacie drugi!! Moje pytanie brzmi jak programować już wykonanym??
  • REKLAMA
  • #13 1548449
    Bartek_Wosik
    Poziom 27  
    Jeśli Bascom nie nie obsługuje Twojego programatora (jak z reszta sam napisałeś) to chyba nie pozostaje Ci nic innego jak zmiana programatora. Proponuje żebyś przeczytał swojego poprzedniego posta w którym napisałeś:
    [quote="[GRUBY]"]A jaki tam trzeba programator wybrać, bo tam mojego niema??quote]
  • #14 1548464
    GruX
    Poziom 18  
    Chodzi mi np czy tam trzeba pod tym dosem mu plik .bin zapodać czy .hex, bo tego nieweim, i np. jakim programem to przekonwertowac z hex do bin, i jak sprawdzić czy zaprogramował, np, jakiś prosty wsad tylko, rzeby zobaczyć czy zaprogramowało(posiadaće moze takowy, np nieweim zaróweczka po zwarciu odpowiednich pinów wyjściowych procka- tylko wtedy dokładny opis, żebym go nie sfajal, co trzeba gdzie podłączyć!!)!!

Dodano po jakimś tam czasie...

A ten progatavr- to się opłaca zrobić, bo czyba go zrobie, ze zrobieniem płytki problemu niebędzie, ma mało elementów i ogólnie mi się podoba, i cena dobra, poniżej 10 zł bez płytki i CD 4040, i oje pytanie czym to można zastąpić, interesje mnie asortyment

http://www.mselektronik.gdynia.pl i

http://www.magserv.com.pl

a i dodaje jeszcze pdf' a tego programatora (umnie na serwerze!!)

PROGATAVR.PDF
  • #15 1549549
    GruX
    Poziom 18  
    ....

Dodano po 11 [minuty]:

prosze moderatora usunięcie tego posta!!
  • #16 1549850
    raci
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    Może ja się wtrące, bo też próbowałem zrobić programator do AT89c51, ale zrobilem dwa i zaden z nich nie dzialal dobrze. Ten z bascom collage w sumie zapisywal i czyatl i kasowal, tyle ze zapisywal bzdury. Teraz tez zastanawiam sie nad progatem, ale czy to na pewno zadziala. Bo juz mi sie nie chce montowac kolejnych. Jakby ktoś mógł podać schemat jakiegoś programatora który na pewno zadziała na nowszych komputerach + jakis program do niego to byłoby dobrze.
  • #17 1551048
    GruX
    Poziom 18  
    To jak polecacie tego ProGata??
  • #18 3346482
    7dejs
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mam pytanie bo chce zbudować programator 89c2051 i nie wiem czy musze zastosować dwa źródła prądu czy jedno z stabilizatorami dwoma 5v 12V czy można tak.:D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wgrywaniem pliku HEX do mikrokontrolera 89C2051 za pomocą programatora z projektu Gustaw47. Autor posiada gotowy programator i plik HEX, jednak nie potrafi go poprawnie użyć. Użytkownicy pytają o używany kompilator/program do wgrywania, wskazując na program PIP04 oraz polecając Bascom-8051 (wersję demo) jako narzędzie kompatybilne z tym mikrokontrolerem. Poruszono kwestie wyboru odpowiedniego programatora, gdyż Bascom może nie obsługiwać programatora z projektu Gustaw47. Wskazano, że jeśli programator nie jest obsługiwany, należy rozważyć zmianę programatora. Pojawiły się pytania o format pliku do wgrywania (.hex czy .bin), konwersję między nimi oraz metody testowania poprawności programowania (np. test prostym wsadem i sygnalizacja diodą LED). W dyskusji pojawiły się także propozycje innych programatorów, takich jak ProGatAVR, oraz uwagi o problemach z kompatybilnością i działaniem programatorów na nowszych komputerach. Poruszono również kwestie zasilania programatora (źródła 5V i 12V). Ogólnie, problemem jest brak jasnej instrukcji jak użyć gotowego programatora z projektu Gustaw47 do wgrania pliku HEX oraz brak kompatybilności z popularnym oprogramowaniem do programowania mikrokontrolerów 89C2051.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA