logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odinstalować program zainstalowany ze źródeł w Linuxie?

misieniek 01 Cze 2005 15:58 1251 8
REKLAMA
  • #1 1541903
    misieniek
    Poziom 14  
    Witam

mam mały problem, nie wiem jak odinstalować w linuxie, program zainstaowany ze źródeł. Jak mozna sprawdzić jakie aplikacje zostały zaistalowane chodzi mi o te ze źródeł.

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 1541922
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Pytanie jest, co to za program - powinieneś mieć dołaczony plik readme.txt gdzie oprócz informacji jak zainstalowac powinna znaleźć się informacja jak zdeinstalować (jeśli byłby to rpm to sprawa jest prosta).
  • REKLAMA
  • #3 1541966
    misieniek
    Poziom 14  
    chodziło mi ogónie jak odinstalować program, dzięki za rade

mam takie pytanie jakiego użyć programu pod linuxem aby rozpakować archiwa zipowskie.
  • REKLAMA
  • #4 1542032
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    do spakowanych plikow uzywam ARK. do kazdego programu jest plike readme i w nim jest napisane jak instalowac i jak odinstalowac.
  • #5 1542435
    tronic
    Poziom 14  
    Witam,

Jestem dość mało doświadczonym użytkownikiem linuxa ale jak dotąd wszystkie programy jakie instalowałem ze źródeł (poleceniem make install), odinstalowywałem poleceniem make uninstall. Oczywiście sprawa się komplikuje jeśli już skasowałeś katalog ze źródłami. :)
    Co do archiwów ZIP to w środowisku graficznym też uzywam Ark'a a w konsoli jest program 'unzip'
  • #6 1543391
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    w katalogu ze zrodlem:
    make uninstall
    jesli usunales zrodla to sciagasz je ponownie, wydajesz polecenia ./configure z takimi samymi przelacznikami co wczesniej, potem make i na koniec make uninstall

zasadniczo nie jestem pewien czy to make jest potrzebne ale na pewno nie zaszkodzi..

w rzadkich przypadkach nie ma dodanego skryptu odinstalowania i trzeba wtedy z lapy szukac plikow
  • REKLAMA
  • #7 1543816
    misieniek
    Poziom 14  
    witam,

co do archiwów to wczoraj sam to odkryłem,
    jeszcze jedno jak można sprawdzić jakie programy zostały zainstalowane ze żródeł, bo w przypadku rpm-ów to wiem
  • #8 1543908
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Sir_Yaro napisał:

zasadniczo nie jestem pewien czy to make jest potrzebne ale na pewno nie zaszkodzi..

Hehe dobre ;-).A wedlug ciebie co to jest make ?
    Cytat:

jeszcze jedno jak można sprawdzić jakie programy zostały zainstalowane ze żródeł, bo w przypadku rpm-ów to wiem

To zalezy jak zostal napisany skrypt instalacyjny programu.Jesli uzyl pkg-config to wszystkie informacje sa zapisane w /usr/lib/pkgconfig w plikach *.pc lacznie z tym gdzie, co i jak zostalo zainstalowane.Jesli nie to mamy wolna amerykanke i przeczesujemy Makefile ze zrodla aby sie tego dowiedziec :D.
  • #9 2036800
    misieniek
    Poziom 14  
    Uważam że ten temat jest wystarczjąco dla mnie opsisany rozwiał moje wątpliwości, więc go zamykam
    dzięki wszystkim za pomoc

pozdrówka

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono metody odinstalowywania programów zainstalowanych ze źródeł w systemie Linux. Podstawową metodą jest użycie polecenia "make uninstall" w katalogu źródłowym programu, o ile skrypt instalacyjny je obsługuje. Jeśli katalog źródłowy został usunięty, należy go ponownie pobrać, wykonać konfigurację (./configure) z tymi samymi opcjami, następnie "make" i na końcu "make uninstall". W przypadku braku skryptu odinstalowującego konieczne jest ręczne usuwanie plików. Informacje o instalacji mogą być również zawarte w plikach README dołączonych do programu lub w plikach pkg-config (*.pc) w katalogu /usr/lib/pkgconfig, jeśli instalacja korzystała z pkg-config. W kwestii rozpakowywania archiwów ZIP polecano użycie programu Ark w środowisku graficznym oraz narzędzia "unzip" w konsoli. Nie ma prostego sposobu na sprawdzenie, które programy zostały zainstalowane ze źródeł, w przeciwieństwie do pakietów RPM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA