logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do programowania Flash'ów ARM Atmela AT91SAM7S

piotrkedzierski 01 Cze 2005 20:24 2249 5
REKLAMA
  • #1 1542572
    piotrkedzierski
    Poziom 12  
    Witam

Czy ktoś ma jakiś link do darmowego softu umożliwiającego zaprogramowanie AT91SAM7S64 poprzez JTAG. O ile same programatory można kupić dość tanio (np. w propoxie) lub zrobić samemu, o tyle nie znalazłem darmowego oprogramowania umożliwiającego ich programowanie (bez ograniczeń np. do 16kB). Na stronach atmela nic nie ma.

Same procki pojawiły się na seguro w rozsądnej cenie i być może coś bym sobie potestował a tu taki problem.

Chyba jednak Philips ma to lepiej rozwiązane - tam można zaprogramować poprzez RS i ze strony ściągnąć oprogramowanie.

Atmel ma tą zaletę, że ma wbudowane USB i ponoć może dwa razy szybciej zmieniać stany wyjść niż Philips.

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #2 1542729
    sepher
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Może coś takiego?

http://www.segger.com/jlink_flash.html

Wiem, że IAR przygotował jakis zestaw ewaluacyjny dla SAM-ów Atmela, obsługuje och JTAG, bys może da się z jego poziomu programować.

http://www.iar.com/

Cena tych mikrokontrolerów rzeczywiście jest co najmniej zachęcająca ;).
  • REKLAMA
  • #3 1543101
    Krisgorn
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    piotrkedzierski napisał:

Atmel ma tą zaletę, że ma wbudowane USB i ponoć może dwa razy szybciej zmieniać stany wyjść niż Philips.

Nowe LPC214X Philipsa mają wbudowana USB. Niestety jeszcze nie są dostępne.
    O szybkości portów w LPC można poczytać w ostatniej EP. To, że AT91SAM7S mają szybszy dostęp do portów to słyszałem. A skąd kolega ma takie dane ,że akurat 2 razy szybciej?
  • REKLAMA
  • #4 1543115
    piotrkedzierski
    Poziom 12  
    Niestety ten Segger chodzi tylko z ich sprzętem J-Link ARM i razem ze softem kosztuje około 500 euro

Triala Keila sobie sciągnąłem, ale programowanie chodzi tylko z ich ULinkiem lub innym zewnętrznym oprogramowaniem (którego mi właśnie brak).

Iar-a sobie sciągnę, ale obawiam się, że może być podobna sytuacja.
  • REKLAMA
  • #5 1543689
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    IAR, przynajmniej teoretycznie, może chodzić z wigglerem macgraigor'a, czyli z prostym programatorem podłączanym do LPT-a.
    Zamierzam to sprawdzić w najbliższej przyszłości.
  • #6 1545688
    piotrkedzierski
    Poziom 12  
    Jeżeli chodzi o GPIO i szybkość I/O atmeli to jest dyskusja na :

http://groups.yahoo.com/group/AT91SAM7/message/2?viscount=100

"You can software-clock a square wave out of
    a GPIO pin at more than twice the speed you can do it on an LPCxxx"

Nie wiem na ile to jest prawda, ale byłaby to bardzo duża zaleta tych procesorów.

Jeżeli chodzi o programowanie to IAR faktycznie może programować za pomocą taniego JTaga, ale jest tylko na 30 dni
REKLAMA