logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic CQ-DFX444 - radio nie włącza się mimo zasilania, co sprawdzić?

zolwik85 02 Cze 2005 00:47 1504 6
REKLAMA
  • #1 1543461
    zolwik85
    Poziom 2  
    Witam, mam mały problem, mianowicie radyjko nie chce się włączyć. Zasilanie prądu jest, bo przycisk jest podświetlony na czerwono. Nie wiem czy jest to wina panelu, czy samego radia. Panel rozkręciłem i przeczyściłem wszystkie styki. Wczesniej żadnych problemów nie miałem, czasami tylko się grzało i nie można było ściszyć radia. W jaki sposób można to naprawić i jakie byłyby koszty takiej naprawy?
  • REKLAMA
  • #2 1543871
    Simonne
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Witam.
    Po mojemu to powinieneś sprawdzić switch od włączania. A jak tam nie będzie nic niepokojącego to juz inni niech Ci pomogą :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1544533
    piogos
    Poziom 11  
    Witam

Na moje to się coś "zjarało" prawdopodobnie przez zwarcie plusa z minusem (błędna instalacja)
    Mogły się spalić końcówki mocy, i w takim przypadku może się świecić przycisk wł./wył.

Trzeba by rozkręcić radyjko i dokładnie obejrzeć czy nie widać czegoś okopconego i czy nie ma zapachu spalenizny. Najprawdopodobniej na końcu radia tzn. przy wyjściach.

Można końcówki mocy wymienić, ale dużo rodzaji wiec tamte trzeba wymontować i sprawdzić model.

Pozdrówki Piotr
  • #4 1544964
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 373
    :arrow: piogos - nie wprowadzaj autora tematu w maliny. Jeśłi nie kojarzysz sprzętu to powstrzymaj się od porad bo więcej zaszkodzisz niż pomożesz.
    To nie ma związku z końcówką mocy .
    A kolega zolwik85 niech odda ten sprzęt do serwisu.
  • REKLAMA
  • #5 1546324
    piogos
    Poziom 11  
    Dobra dobra... :) może i nie jestem specem, ale miałem kiedyś takie same objawy i to były właśnie spalone końcówki mocy więc dlaczego by się nie podzielić własnymi doświadczeniami....
    Ale spoko chyle czoło jeżeli to co innego
    Pozdrówki
  • #6 1551210
    zolwik85
    Poziom 2  
    Oddalem do serwisu, to w jednym trzymali dwa dni i do zadnych wnioskow nie doszli, a do drugiego dopiero teraz oddalem i maja zoabczyc, ale z tego co wiem to procesor moze byc trafiony... a naprawiac juz sie nie bedzie oplacało :|
    Mam jeszcze jedno male pytanko, mam inne radyjko i chcialbym sie dowiedziec jak dokladnie ma byc podlaczone, tzn co kazdy kabelek oznacza? +12 power i +12 permanent powinne byc razem i polaczone z plusem?
    czarny kabelek to minus
    nie wiem do czego podlaczyc kabelki: ilumination i antenna remote.
    Co by sie stalo jakby podlaczyc zle kabelki?
  • REKLAMA
  • #7 1551335
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Antena - do sterowania anteny automatycznej - pojawia się "+" gdy właczysz tuner . Ilumination - możesz podłaczyć do włacznika świateł o ile nie masz specjalnego przewodu z oświetlenia tablicy . Wywoła efekt przygaszenia panela w nocy gdy jeździsz na światłach .

Dodano po 30 [minuty]:

Jeżeli chodzi o brak właczania radia - o ile dobrze je podłaczyłeś - to sprawdx kolejno :
    57p procsora - powinno pojawiać się około 4 V po właczeniu i dalej
    B tranzystora Q704 powinien się pojawić "+"i w odpowiedzi na kolektorze napiecie powinno spaść w kierunku "0" czyli załącza tranzystor Q703 . Na kolektorze tego tranzystora powinno pojawić się wtedy +12V . Te tranzystory czasem padają .Jęzeli powaliłeś radio przy podłaczaniu to przede wszytkim obejrzyj dokładnie ścieżki - może której nie ma już na swoim miejscu . Czym grozi złe podłaczenie ?
    usłyszysz pewnie rózne odpowiedzi - ja obstaję przy takiej :- nie grozi niczym a jedynie pozwala zgłebić wiedzę zakresu elektroniki . A przecież nikt chyba nie oczekuje wiedzy za darmo ?Jak sobie nie poradzisz z naprawą możesz przysłac - naprawimy.

Podsumowanie tematu

✨ Panasonic CQ-DFX444 nie włącza się mimo obecności zasilania, co objawia się podświetleniem przycisku włączania. Problem może leżeć w uszkodzonym panelu sterowania lub samej jednostce radia. Zaleca się sprawdzenie przełącznika włączania oraz dokładną inspekcję końcówek mocy pod kątem uszkodzeń mechanicznych i zapachu spalenizny, gdyż mogą one ulec przepaleniu wskutek zwarcia instalacji. W przypadku uszkodzenia końcówek mocy konieczna jest ich wymiana, jednak wymaga to identyfikacji modelu elementów. Niektórzy sugerują, że problem nie jest związany z końcówkami mocy i wskazują na konieczność oddania sprzętu do serwisu. W serwisie diagnozowano możliwość uszkodzenia procesora, co może skutkować nieopłacalnością naprawy. Dodatkowo omówiono prawidłowe podłączenie przewodów w radiu samochodowym, gdzie +12V power i +12V permanent powinny być połączone z plusem, czarny przewód to masa, a przewody illumination i antenna remote służą do sterowania podświetleniem i anteną automatyczną. Przy złym podłączeniu przewodów nie powinno dojść do uszkodzeń, ale warto zweryfikować napięcia na tranzystorach sterujących włączaniem radia (Q703, Q704) oraz na procesorze, aby zdiagnozować usterkę elektroniczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA