logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

STM32F429/ILI9341 - Problemy z barwami. Kolor biały jest turkusowy.

SeerKaza 09 Sie 2015 17:54 1728 3
REKLAMA
  • #1 14909313
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Witam

Bawię się ciągle płytką STM32F429disco i mam mianowicie taki problem że barwy są bardzo mocno przekłamana. Szczególnie jest to widoczne jak jest ustawiony kolor biały który kompletnie nie przypomina koloru białego tylko bardziej turkusowy. Wyraźnie wyświetlacz zbyt mocno podbija niebieską barwę i trochę zieloną. Inicjalizacje ILI zrobiłem na bazie przykładów ST usuwając tylko niepotrzebnego SPLa a wygląda ona tak:

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Ustawienia LTDC tak:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

I nie muszę zmieniać nic w warstwach bo już na tym etapie kolor tapety nie jest biały. Dopiero takie ustawienie 0xFFFFAF8F; daje coś co jest szare i nie wpada w żaden kolor.

Zapewne problem jest w ILI ale już nie mam siły do tego sterownika. Wcześniej nie mogłem go woglę uruchomić a jak użyłem przykładów od ST to wyszło tak jak jest teraz
  • REKLAMA
  • #2 14941269
    Anubirux
    Poziom 10  
    Mam tak samo, niestety ale ten wyświetlacz tak ma i nic na to nie poradzisz. W demie wgranym przez producenta biały kolor jest właśnie "skorygowany" jak Ty napisałeś, poprzez stosowanie koloru który wygląda najbliżej białego.
  • REKLAMA
  • #3 15189126
    Kolak16
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Ja tam widzę w bibliotece wyświetlacza od stm-u, że biały ma wartość 0xFFFF czyli by się zgadzało.
  • #4 15326750
    SeerKaza
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    0xFFFF w RBG 565 a nie RBG888 który używa LTDC w RBG888 biały to 0xFFFFFF
REKLAMA