logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zatrzymać automatyczne wyłączanie w Windows 2000 bez shutdown -a?

Talibanczyk 02 Cze 2005 10:47 2114 12
REKLAMA
  • #1 1544032
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Witam... chodzi o polecenie pomocne przy walce z sassereb lub blasterem... "shutdown-a" wpisujac to polecenie w windows 2000 pro. wyskakuje ze nie ma tej aplikacji.. moze jest cos innego ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1544307
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    O ile dobrze pamiętam to w W2k, komendy wpisujemy w takiej postaci -> shutdown /A
  • Pomocny post
    #3 1544367
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    W2k nie ma programu shutdown. A na co ci shutdown -a? Przecież to nie zwalcza nic. Otóż w WinXP (bo stąd chyba znasz takie coś) służy to jedynie do zatrzymania zamykania systemu, ale to zamykanie nie jest działaniem robaka, a działaniem systemu, który tak reaguje na zakończenie ważnych procesów systemowych.

childmaker - to nie zależy od systemu, a od programu :P (mówię tu o składni)
  • REKLAMA
  • #4 1544418
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    Cytat:
    Shutdown.exe is available in the Microsoft Windows 2000 Resource Kit

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;317371&sd=tech

Ale nie widze problemu, zeby sobie sciagnac shutdown.exe z internetu, w tym celu nalezy jednak skorzystac z google czego Talibanczyk nie robi :(

http://www.mameworld.net/ultrastyle/DL/shutdown%20for%20W2K.zip

A tutaj jest shutdown.exe z XP pl, tez dziala pod W2k:
    http://forum.pcmaniak.pl/download.php?id=5345
  • #5 1544434
    childmaker
    Poziom 35  
    jakubbulas napisał:
    W2k nie ma programu shutdown. A na co ci shutdown -a? Przecież to nie zwalcza nic. Otóż w WinXP (bo stąd chyba znasz takie coś) służy to jedynie do zatrzymania zamykania systemu, ale to zamykanie nie jest działaniem robaka, a działaniem systemu, który tak reaguje na zakończenie ważnych procesów systemowych.

childmaker - to nie zależy od systemu, a od programu :P (mówię tu o składni)
    W Windows 2000 Resource Kit jest. http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;317371
  • #6 1544446
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Mówiłem o "czystym" W2k Pro, bo chyba o takiego chodziło, ale nadal nie rozumiem tego zastosowania shutdown -a.

Głupia i jeszcze raz głupia literówka...
  • REKLAMA
  • #7 1544657
    childmaker
    Poziom 35  
    jakubbulas napisał:
    ...nadal nie rozumiem tego zastosowania shutdown -a...

Więc proponuję włączyć stronkę www.jestem-leniem.tk, by się dowiedzieć czemu w ostatnim czasie stało się ono tak popularne :P
  • #8 1544707
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Mam na myśli zastosowanie w zwalczaniu sassera, czy blastera. Jak już napisałem to nie usuwa robaka, a tylko ukrywa jeden z objawów działania, który w w2k nie występuje (ten objaw - wyłączanie się kompa). Wiem jak to działa.
  • Pomocny post
    #9 1544711
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10457
    :arrow: jakubbulas
    Chyba nie wiesz o czym piszesz?
    Wystepuje w W2k tak samo jak w XP

shutdown -a zatrzyma odliczanie czasu do wylaczenia, Twoim zdaniem to sie nie przydaje w usunieciu sassera lub blastera?
    Mozna wszystko spokojnie sciagnac/naprawic itd.
  • #10 1544717
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Ale W2k nie odlicza czasu do zamknięcia.
  • REKLAMA
  • #11 1544745
    childmaker
    Poziom 35  
    jakubbulas napisał:

Gdybyś nie był tak uparty i choć trochę się zastanowił, to na podstawie tych paru postów, wysnułbyś wniosek, ze autor tego wątku, ma to odliczanie w W2k. A to z tej racji, że tak jak napisałem wyżej, posiada W2k Pro Resource Kit (a co za tym idzie shutdown.exe) i u niego odliczanie jest.
  • #12 1544759
    jakubbulas
    Poziom 16  
    childmaker napisał:
    jakubbulas napisał:

Gdybyś nie był tak uparty i choć trochę się zastanowił, to na podstawie tych paru postów, wysnułbyś wniosek, ze autor tego wątku, ma to odliczanie w W2k. A to z tej racji, że tak jak napisałem wyżej, posiada W2k Pro Resource Kit (a co za tym idzie shutdown.exe) i u niego odliczanie jest.

Ja nie wiem, co on ma, więc sądze, że to jest W2k Pro. Zauważ, że ty jedynie wspomniałeś, że w W2k Resource Kit ma to narzędzie, a nie powiedziałeś, że on (autor tematu) je ma. Poza tym "pomocne w walce z Sasserem" wcale nie mówi, ze chodzi o zamykanie się systemu więc sądziłem, że kolega ma braki i, że sądzi, iż tym zwalczy Sassera (przepraszam, ale to mi pierwsze przyszło do głowy). Bo faktycznie to zwalcza OBJAWY Sassera w WinXP (przynajmniej te najbardziej widoczne od razu).
    Pisząc Sasser mam na myśli Sassera, ale też Blastera.
  • #13 1545249
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    Dobra juz nie kluccie sie :P ...

Chodiło mi o to .. iż wlasnie nie moge nawet wejsc do netu.. bo od razu mi wyskakuje odlicznie w Win2k <Mstandardowo 60 s.>

I wlasnie chciałem zastosowac to "shutdown -a " do zatrzymania tego objawy na czas taki abym mogł sciagnac latke na windowsa lub tez programik jakiś ktory mi to usunie.

Ostatecznie pomogł niespodziewanie ZONE ALARM.. wystarczyło ze miałem aktywnego firewalla i objawy znikły. :)

Dziekuje wam wszystkim za pomoc :)

Temat zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Windows 2000 (W2k) nie ma domyślnie dostępnego polecenia shutdown, które w Windows XP umożliwia zatrzymanie automatycznego wyłączania systemu za pomocą opcji shutdown -a. Jednak w W2k Pro z zainstalowanym Resource Kit dostępne jest narzędzie shutdown.exe, które pozwala na anulowanie odliczania do zamknięcia systemu. W standardowej instalacji W2k brak tego narzędzia, ale można je pobrać z internetu lub z Windows 2000 Resource Kit. Polecenie shutdown -a służy do zatrzymania odliczania do wyłączenia, co może pomóc w sytuacjach infekcji robakami takimi jak Sasser czy Blaster, które wymuszają automatyczne zamknięcie systemu. W praktyce jednak shutdown -a nie usuwa robaka, a jedynie zatrzymuje objaw w postaci odliczania do wyłączenia. Autor problemu miał problem z automatycznym odliczaniem 60 sekund do wyłączenia systemu, które uniemożliwiało dostęp do internetu. Ostatecznie pomogło zastosowanie zapory sieciowej Zone Alarm, która zablokowała objawy działania robaka i umożliwiła pobranie łatek lub programów antywirusowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA