logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp GX10i - Sim Card Error przy nawigacji w książce telefonicznej

losiek177 02 Cze 2005 17:47 869 6
REKLAMA
  • #1 1544969
    losiek177
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam
    mam naspeujacy problem, mam niemieckiego Sharpa GX10i ( Nie wiem czy ma zlamany simlock ale PLUS mi dziala, a telefon jest z vodafone ) i jak przy ekranie startowym gdzie widac tapete i nazwe operatora klikne kursow w gore to telefon pokazuje mi Sim Cadr Error i pomaga wtedy tylko restart. tak samo dzieje sie jak klikne kursow w dol, wejde na ksiazke telefoniczna i bede klikal w dol zjezdzajac nazwisko po nazwisku i po kilku sekundach znowu mam Sim Card Error, nie po0mogla poprawa kilku polskich lioter na zwykle, telefon pozatym sprawuje sie dobrze ale meczace jest to ze nie moge poslugowac sie ksiazka telefoniczna
  • REKLAMA
  • #2 1544992
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Sprawdziłbym czy styki na karcie są czyste - jeśli nie przeczyść izopropanolem , gniazdo na kartę w telefonie może mieć poodginane styki lub "zimne" luty , jeżeli nie to oddaj słuchawkę do fachowca .
  • REKLAMA
  • #3 1545122
    losiek177
    Poziom 16  
    hehe fachowca... akurat sie sklada ze ja naprawiam telefony tylko sharpa mam po raz pierwszy i nigdy nie spotkalem sie z takim czyms wczesniej... luty na plycie raczej sa dobre ale poprawie je dla pewnosci a karte luz czyscilem i styki tez wiec to raczej odpada.... sprubuje jeszcze na innej karcie PLusa na abonament..
  • REKLAMA
  • #4 1546747
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    losiek177 napisał:
    hehe fachowca... akurat się sklada ze ja naprawiam telefony tylko sharpa mam po raz pierwszy i nigdy nie spotkalem się z takim czyms wczesniej... luty na plycie raczej sa dobre ale poprawie je dla pewnosci a karte luz czyscilem i styki tez wiec to raczej odpada.... sprubuje jeszcze na innej karcie PLusa na abonament..

Sorry myślałem , że nie znasz się i dlatego pytasz , ale jak tak to trzeba poczekać na odpowiedzi innych fachowców , bo ja w telefonicznym hardware jestem raczej początkujący ;) Pozdrowienia !!!
  • #5 1549642
    losiek177
    Poziom 16  
    WITAM
    PROBLEM ROZWIAZANY.... OKAZALO SIE ZE TO MOJA KARTA SIM JEST POPROSTU ZA STARA NA TEN TELEFON (SIMPLUS STARY ), WLOZYULEM KARTE KOLEGI Z MIXPLUSA I DZIALA NORMALNIE ALE MAM JESZCZE JEDEN PROBLEM, MUIANOWICIE ODKAD WLACZYLEM TELEFON NA WYSWIETLACZU WIDNIEJE MI KOPERTKA TAK JAKBYM MIAL SMA TYLE ZE Z TEGO CO WYCZYTALEM TO JEST WIADOMOSC WAP, ZMIENIALEM JUZ PROFILE WAP,GPRS I MMS NA POLSKIE ALE KOPERTKA NADAL NIE ZNIKA.... NIE WIEM JAK SIE JEJ POZBYC NIE WIEM W OGOLE JAK WEJSC NA WAP SKORO PRZEGLADARKA USTAWIONA JEST NA VODAFONE.
    CZTY KTOS MA JAKIS POMYSL JAK SIE TEJ POPERTKI POZBYC??
  • REKLAMA
  • #6 1894321
    kapec_73
    Poziom 12  
    ..tej kopertki sie niepozbedziesz (choc w instrukcji: Appears when a new SMS, MMS) , wszystkie sharpy tak maja ...wyczyscilem wszystkie sms i mms ze skrzynki nadawczej i odbiorczej a kopertka dalej jest :) ..wiec wyglada na to, ze te typy tak maja
    Pozdrawiam kapec
  • #7 1989432
    losiek177
    Poziom 16  
    Rzeczywiscie chyba musi tak byc z ta kopertka bo nie udalo sie jej zlikwidowac a zawiechy telefonu to wina karty
    Temat zakonczony

Podsumowanie tematu

✨ Problem z komunikatem "Sim Card Error" na niemieckim telefonie Sharp GX10i pojawiał się podczas nawigacji w książce telefonicznej oraz przy próbie przewijania ekranu startowego. Przyczyną błędu okazała się stara karta SIM operatora Plus, która była niekompatybilna z telefonem pochodzącym z sieci Vodafone. Po wymianie karty SIM na nowszą z MixPlusa problem zniknął. Dodatkowo na wyświetlaczu pojawiała się ikona kopertki, sugerująca obecność wiadomości WAP, której nie udało się usunąć mimo czyszczenia skrzynek SMS i MMS oraz zmiany profili WAP, GPRS i MMS na polskie ustawienia. Ikona ta jest charakterystyczna dla telefonów Sharp i nie wpływa na działanie urządzenia. Problemy z zawieszeniami telefonu były powiązane z kartą SIM, a po jej wymianie telefon działał poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA