logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wpisać footprinty w Protel dla rezystorów, tranzystorów i diod?

zbyszk0 02 Cze 2005 20:44 1149 6
REKLAMA
  • #1 1545454
    zbyszk0
    Poziom 10  
    Witam

Robie sobie schemacik plytki w protelu do chodze do momentu gdzie wpisuje sie footpinty i lipa (Design->Load Nets...) i wywalaja mi sie bledy.
    W swoim schemacie mam nastepujace elementy:
    Rezystory x6 sztuk
    tranzystor 2N2369 x5 sztuk
    Pojemnosc x1
    Dioda zenera x1 (ZENER1)
    Zasilanie Vcc

Jesli chodzi o protela jestem zielony jak trwaka na pastwisku.
    Co mam wpisac w footprint by pozbyc sie errorow?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1545465
    amator
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Witam.
    Jaki to Protel?? Jeżeli poniżej 2004 to fakt - biblioteka Miscelanous Devices w edytorze schematów nie ma zdefiniowanych footprintów (w 2004 jest to OK). Najprościej - przejrzyj bibliotekę PCB Miscelanous Devices albo Miscelanous Connector i odpowiednie nazwy wpisz w pola Footprints. Nie pamiętam ale powinno być Axial i coś tam dla rezystorów dla kondensatorów nie pamiętam, dla trasnystorów poszukaj obudów TO.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1545801
    zbyszk0
    Poziom 10  
    Mam wersje 99sepl czesc bledow juz poprawilem nadal jednak niewiem jak uporac sie z pojemnoscia, dioda zenera.
    Wykrzacza mi sie tez przy:
    Add new component V1
    Add node V1-1 to net VCC

Moze jakas pomoc szukam i szukam ale nic nie moge wykombinowac :(
  • REKLAMA
  • #4 1545868
    amator
    Poziom 22  
    Witam.
    V1 to dioda? Wychodzi na to że podczas próby aktualizacji PCB ze schematu próbuje dodać diode na PCB. Sprawdź czy dobrze podłączyłeś pin do VCC. Nie pamiętam jak jest w 99SE ale w 2004 aby zatwierdzić i wprowadzić zmiany trzeba kliknąć Execute.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1545920
    zbyszk0
    Poziom 10  
    V1 to moje zasilanie za pomoca kabelkow banankowych.
    Jak poprawnie zdefiniuje to zasilanie i diode zenera powinno byc z glowy :)
  • #6 1545946
    amator
    Poziom 22  
    Witam
    Ja w DXP 2004 dla diody mam zdefiniowaną taką obudowę: DIO10.46-5.3x2.8 (DIODE-0.7 powinna być w 99SE) - nie wiem czy znajduje się ona w 99SE. A do zasilania spróbuj dać go jako CON2 i dla niego zdefiniować footprinta.
    Pozdrawiam.
  • #7 1546004
    zbyszk0
    Poziom 10  
    Dzieki poszlo :D

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem definiowania footprintów w programie Protel 99SE podczas projektowania schematu PCB zawierającego rezystory, tranzystory 2N2369, kondensator, diodę Zenera oraz zasilanie Vcc. W starszych wersjach Protel (przed 2004) biblioteka "Miscellaneous Devices" nie zawierała zdefiniowanych footprintów, co powodowało błędy przy ładowaniu sieci (Design->Load Nets). Rozwiązaniem jest ręczne przypisanie odpowiednich nazw footprintów z bibliotek PCB, np. dla rezystorów obudowy typu Axial, dla tranzystorów obudowy TO, a dla diody Zenera w wersji 99SE może to być DIODE-0.7 lub w nowszych DIO10.46-5.3x2.8. Zasilanie Vcc należy zdefiniować jako komponent typu CON2 z przypisanym footprintem, co eliminuje błędy przy aktualizacji schematu do PCB. W Protel 2004 konieczne jest zatwierdzenie zmian przyciskiem Execute. Po poprawnym przypisaniu footprintów i zdefiniowaniu zasilania problem z błędami został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA