logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NP350E5C-S04PL – brak reakcji po wymianie matrycy, możliwe zwarcie płyty

makusiaczq 18 Sie 2015 20:50 1215 9
REKLAMA
  • #1 14930649
    makusiaczq
    Poziom 9  
    Witam. Jestem w tym zielona jeśli chodzi o płyty główne wracam sie do was z prosba o pomoc... Problem wygląda mianowicie tak że dziś wymienialam matryca w laptopie samsung np350e5c-s04pl. Wszystko ładnie dzialalo prócz tego że trzeba było poruszać taśma od matryca by ta zaczęła działać.. Wszystko było ok. W pewnym momencie matryca zgasła. (tak jakby odlaczyla sie taśma) wyłącZyłam komputer i chciałam podłączyć matryce od nowa.. I tu pojawił sie problem. Po wyłączeniu komputera włożeniu na nowo taśmy komputer stał sie martwy... Żadnej reakcji na zasilanie, żadnej migajacej dioty.. Nic. Po prostu żadnej reakcji.. I mam pytanie czy może ma ktoś sprawdzony sposób jak obudzic płytę do życia? cY jest nadzieja że jeszcze da się go uratować? Podejrzewam że zrobiło się zwarcie.. Ale po zwarciu komputer powinien się obudzić? Niestety mieszkam za granicą i nie pposiadamy miernika masy czy jak to tam się facnowo nazywa.. będę wdzięczna za wszelką pomoc gdyż kocham swój komputerek :)
  • REKLAMA
  • #2 14930747
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    makusiaczq napisał:
    cY jest nadzieja że jeszcze da się go uratować?

Oczywiście.
    makusiaczq napisał:
    Niestety mieszkam za granicą i nie pposiadamy miernika masy czy jak to tam się facnowo nazywa.. będę wdzięczna za wszelką pomoc gdyż kocham swój komputerek :)

Bez odpowiedniego sprzętu, wiedzy nie ma szans.
  • REKLAMA
  • #3 14930797
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Uszkodzona tasiemka może zablokować start płyty. Odepnij ją od płyty i sprawdź czy płyta się uruchomi (zapalą kontrolki). Jeśli tak - tasiemka do oględzin i prawdopodobnie do wymiany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 14930930
    makusiaczq
    Poziom 9  
    Odpielam od płyty wszystko prócz wlacznika i zasilania.. aDalej zero reakcji...

I "boro1234567" pojęcie o komputerach jako ttakie mam. Lecz z sama plyta glowna nie miałam doczynienia ale kiedyś trzeba zaczac prawda?
  • #5 14930957
    boro1234567
    Spec od komputerów
    makusiaczq napisał:
    Lecz z sama plyta glowna nie miałam doczynienia..

Przykro mi ale nic nie jesteś w stanie zrobić.
  • REKLAMA
  • #6 14930970
    makusiaczq
    Poziom 9  
    boro1234567 napisał:
    makusiaczq napisał:
    Lecz z sama plyta glowna nie miałam doczynienia..

Przykro mi ale nic nie jesteś w stanie zrobić.

Dzięki za motywację i "chęć" pomocy... To chociaż mi powiedz ile wyniesie mniej więcej naprawa jeśli Ty się na tym znasz.. Znalazłam w necie kilka płyt wyglądem są identyczne, lecz numerkami się różnią i nie wiem teraz czy to coś przeszkadza?
  • #7 14931009
    boro1234567
    Spec od komputerów
    makusiaczq napisał:
    To chociaż mi powiedz ile wyniesie mniej więcej naprawa jeśli Ty się na tym znasz..

Szacowany koszt naprawy od 100 z hakiem, dokładnie nie określę.
    makusiaczq napisał:
    Znalazłam w necie kilka płyt wyglądem są identyczne, lecz numerkami się różnią i nie wiem teraz czy to coś przeszkadza?

Którymi numerkami się różnią?
    To jest istotne.
  • #8 14931044
    makusiaczq
    Poziom 9  
    100 Z hakiem ale jak duży jest hak? Tu gdzie mieszkam sama diagnoza wynosi 15 euro... na mojej płycie cyferki i literki są takie: qcla4 la-8861p
    Ba59- 03537a

A płyty które znalazłam nazywają się mniej więcej tak: qcla4 la-8862p
    ba59-03535a

To jest jedna z kilku wersji ale przewaznie różnią się te same cyferki

Identycznej jak moja nie Znalazłam.
  • #9 14931050
    boro1234567
    Spec od komputerów
    makusiaczq napisał:
    100 Z hakiem? Ale jak duży jest hak?

Nie mając płyty na stole nie jestem w stanie określić.
    makusiaczq napisał:
    na mojej płycie cyferki i literki są takie: qcla4 la-8861p
    Ba59- 03537a
    A płyty które znalazłam nazywają się mniej więcej tak: qcla4 la-8863p

Niestety nie są kompatybilne, musisz szukać płyty z takimi samymi oznaczeniami.
    Ewentualnie wysłać do PL do naprawy.
  • #10 14931064
    makusiaczq
    Poziom 9  
    Martwię sie tym że oddam do naprawy a oni mi krzyknął cenę z kosmosu która przewyzszy wartość komputera... Nie znalazłam identycznej płyty.. :/

Dodano po 8 [minuty]:

Chciałabym wiedZieć do jakich cen jeszcze jest w normie za naprawę od 100- do? Tak maksymalnie? bo jak tu za formata biorą 50 euro ro ja sie boję pomyślec ile by chcieli za płytę..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z martwą płytą główną w laptopie Samsung NP350E5C-S04PL po wymianie matrycy. Po podłączeniu taśmy matrycy laptop przestał reagować na zasilanie. Użytkownik podejrzewa zwarcie, ale nie ma odpowiedniego sprzętu do diagnozy. Odpowiedzi sugerują odłączenie taśmy matrycy, aby sprawdzić, czy płyta główna się uruchomi. Koszt naprawy płyty szacowany jest na około 100 euro, ale użytkownik obawia się wysokich kosztów naprawy w serwisie. Wskazano również, że płyty główne muszą mieć identyczne oznaczenia, aby były kompatybilne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA