logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nBox ADB 5800s - Jak skonfigurować dodatkowe USB i timeshifting?

wigru 26 Sie 2015 10:24 3486 1
REKLAMA
  • #1 14948183
    wigru
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Witam kolegów,

Zamontowałem sobie dodatkowy koncentrator USB do tunera nBox ADB 5800s aby mieć 4 porty USB (jeden na WiFi, drugi do DVB-T, trzeci na USB a czwarty wolny do wykorzystania w razie potrzeby). Wlutowałem na stałe pendrive USB 8GB (miałem takiego uszkodzonego, została mi sama kość i tak nie wiedziałem za bardzo co mam z nim zrobić).

Mam tam w tej chwili zabudowany dysk SATA 500GB (ST3500312CS) i USB 8GB (ATP IG eUSB SSD). Oba urządzenia są poprawnie wykrywane i mogę je odpowiednio zamontować jako SDA1 i SDB1. Ale tylko osobno - albo jest widziany dysk albo pendrive.

Ponieważ kilka lat miałem PVR z C+ brakuje mi funkcji timeshifting. Teraz jest tak, że jak naciskam strzałkę wstecz to tuner przełącza się na ostatni oglądany kanał. Bardzo by mi się przydała ta funkcja, myślałem że takie coś jest jakby w standardzie a tu się niemiło rozczarowałem. Czy można skonfigurować tuner tak, aby przynajmniej parę minut (dopóki mu wystarczy pamięci) zawsze buforował bieżący program na owe USB 8GB (żeby nie katować dysku talerzowego) i tak, żeby po naciśnięciu np. przycisku wstecz przewinął program do tyłu? I równocześnie skonfigurować tak, aby nagrywał programy na dysk 500GB po naciśnięciu REC? To by było chyba idealne rozwiązanie.

Czytałem jeszcze, że można włączyć SWAP ale gdy próbuję uruchomić ta funkcję przez menu otrzymuję komunikat: "Please set HDD sleep_mode off". Nie lepiej by było gdyby do tego wykorzystać pamięć SSD? A tak właściwie to co mi da ten SWAP skoro wszystko działa jeśli chodzi o normalne użytkowanie? (oczywiście wszystko działa oprócz timeshiftingu)...

Posiadam oprogramowanie
    Enigma: 2013-03-31-master
    Version: release 8.6.0 2014-06-25
  • REKLAMA
  • #2 14948267
    KIEROWCA_VW
    Poziom 35  
    Ocena: 675
    Plugin Permanent Timeshift potestuj...
REKLAMA