logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ręczna pompa wody, brak tłoka

butla12345 31 Sie 2015 10:28 4203 9
REKLAMA
  • #1 14960025
    butla12345
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    Posiadam na podwórku pompę ze studnią (to co na zdjęciu). Pompa od roku czy dwóch nie działa, postanowiłem ją naprawić. Zdjąłem osłonę od góry, odkręciłem ramię do "machania" i wyjąłem ze środka długi (10m, skręcony z kilku kawałków) metalowy pręt. Spodziewałem się, że na końcu zobaczę tłok. Ale jak widać tłoka nie ma (pewnie jest na dole). Da się to jeszcze jakoś naprawić (wydobyć tłok z dna i przymocować do tego pręta)? Jak?

Ręczna pompa wody, brak tłoka Ręczna pompa wody, brak tłoka Ręczna pompa wody, brak tłoka
  • REKLAMA
  • #2 14960161
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Ten tłok, to był krążek z dziurą po środku i grzybkiem, który działał jak zawór jednokierunkowy. W tej chwili przede wszystkim musisz wydostać resztki tego ze studni, bo będzie blokować pracę i dorobić od podstaw nowy element. Może nie z drewna, bo widać, jak to się skończyło...
  • REKLAMA
  • #3 14960933
    butla12345
    Poziom 10  
    Na samym dnie nie ma żadnego zaworu zwrotnego? Nad tłokiem nie może być (przeszkadzał by pręt), a w ogóle gdzieś musi być, by podniesiona woda przez tłok do góry nie wracała się od razu na dół.
    To że trzeba wydobyć uszkodzony tłok to się domyślam, tylko jak to zrobić?
  • #4 14961217
    Błażej
    Wygooglaj sobie, jak działa ręczna pompa do wody typu abisynka i zobaczysz, że nad tłokiem na pewno był zawór, stąd zresztą to mocowanie tylko po bokach.
    Ty masz jeszcze jakąś bardzo starą pompę, której tłok był zanurzony pod wodą. W tej chwili pompa jest krótsza i ma dwa zawory. Możesz próbować założyć nową, jeśli oczywiście stare elementy nie blokują przepływu wody.
  • #5 14963251
    butla12345
    Poziom 10  
    Jak działa abisynka to ja wiem.
    A ta pompa tak jak napisałeś ma tłok pod wodą, nad tłokiem NIE MOŻE BYĆ ZAWORU ZWROTNEGO bo się nie zmieści, jeden zawór zwrotny jest w tłoku (po środku, stąd mocowanie po bokach), ale musi być jeszcze jeden żeby całość działała (w abisynce też są 2 zawory, jeden w tłoku a drugi pod tłokiem, na dole cylindra).
    Zresztą w mojej okolicy jest sporo tego rodzaju pomp.
    Może i spróbuję założyć nowy tłok, nawet można znaleźć informacje w internecie jak go wykonać, ale jaka średnica?

Błażej napisał:
    [...]Ty masz jeszcze jakąś bardzo starą pompę, której tłok był zanurzony pod wodą. [...]

Z tego co wiem to pompa stoi w tym miejscu co najmniej od lat 50.
  • #6 14964296
    Błażej
    No i dokładnie! Jak abisynka zasysa wodę krótkim tłokiem, a drugim zaworem na dnie pompy blokuje jej opadanie, tak tutaj miałeś tłok z zaworem cały czas zanurzony w wodzie. I to tłoczysko z jednym zaworem podczas pompowania jedynie podnosiło słup wody, a jak opadało, to z powrotem się w wodzie zanurzało. Taka uproszczona konstrukcja. Zgniło to ze starości w wodzie i tyle.
  • REKLAMA
  • #7 14965944
    butla12345
    Poziom 10  
    Nie można gdzieś gotowego takiego tłoka kupić? I jak stary tłok wydobyc?
  • #8 14967178
    Jerzy Trojniarz
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Myślę że chodzi o taką pompę.Chcąc ją naprawić,to trzeba wyciągnąć tą część wpuszczoną do studni.
    Ręczna pompa wody, brak tłoka
  • #9 14972978
    butla12345
    Poziom 10  
    Część oznaczoną na rysunku jako 1 i 2? Czyli całą rurę po prostu?

Edit:
    Oraz jak odkręcić samą pompę? Domyślam się że sama pompa jest po prostu "wkręcona" w rurę która "idzie" do studni. Tylko jak nikt tego nie ruszał od co najmniej 50 lat?
  • REKLAMA
  • #10 14977742
    Jerzy Trojniarz
    Poziom 17  
    Ocena: 72
    Cytat:
    Część oznaczoną na rysunku jako 1 i 2? Czyli całą rurę po prostu?

Jeśli piszesz że pręt ma 10m długości,to może to być pompa dostosowana do studni głębokiej na 15m.Wtedy pompa miała by średnicę 90mm(nr.3 na rysunku) i nie widzę innej możliwości naprawy jak wyjęcie całości ze studni tj.od kosza ssawnego aż po dekiel,lub nawet z deklem studni.Mając całość na wierzchu jest wiele sposobów na rozkręcenie starych połączeń.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada ręczną pompę wody, która od kilku lat nie działa. Po demontażu okazało się, że brakuje tłoka, który mógłby być na dnie studni. Dyskusja koncentruje się na metodach wydobycia uszkodzonego tłoka oraz możliwości jego naprawy lub wymiany. Uczestnicy rozmowy wskazują, że pompa może być typu abisynka, gdzie tłok był zanurzony w wodzie, a także sugerują, że konieczne jest usunięcie całej konstrukcji z studni, aby przeprowadzić naprawy. Pojawiają się pytania o dostępność gotowych tłoków oraz o techniki demontażu pompy, która mogła być nieużywana przez wiele lat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA