logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Turbo Pascal - błąd Error 15: File not found (GRAPH.TPU) przy kompilacji

henryk_o 04 Cze 2005 10:43 12272 6
REKLAMA
  • #1 1549275
    henryk_o
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Napisałem program na zaliczenie laboratorium z informatyki wykorzystujący moduł graph, jednak podczas kompilacji wyskakuje mi błąd: "Error 15: File not found (GRAPH.TPU)".
    Znalazłem na Internecie że trzeba posiadać następujące pliki aby ten moduł mógł zadziałać:
    graph.tpu
    egavga.bgi
    cga.bgi
    Wszystkie te 3 pliki skopiowałem do folderu głównego 'bp' oraz do 'bgi' i 'unit'. Jednak błąd dalej wyskakuje.
    Mam więc prośbę - co jeszcze trzeba posiadać - jaki plik - aby ten moduł działał. Byłbym również wdzięczny za całe foldery 'bgi' oraz 'unit' od osoby której ten moduł działa.
    Chyba, że problem tkwi, w czym innym...
  • REKLAMA
  • #2 1549419
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Którą wersję Turbo Pascala posiadasz?
  • REKLAMA
  • #3 1549481
    henryk_o
    Poziom 14  
    Borland Turbo Pascal 7.0
  • REKLAMA
  • #5 1549560
    henryk_o
    Poziom 14  
    OK - działa.
    Dzięki.
    Tylko teraz się zastanawiam jakiego pliku brakowało - tak żeby wiedzieć na przyszłość.
  • REKLAMA
  • #6 1549568
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    A może nie brakowało, tylko był w złym miejscu? Popatrz sobie na konfigurację, czyli na katalogi. Może to nasunie Ci wyjaśnienie, co było źle.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu "Error 15: File not found (GRAPH.TPU)" podczas kompilacji programu w Turbo Pascal wykorzystującego moduł graph. Użytkownik posiadał pliki graph.tpu, egavga.bgi oraz cga.bgi, które skopiował do folderów głównych oraz podfolderów 'bgi' i 'unit', jednak błąd nadal występował. Okazało się, że problem wynikał z niekompletnej lub nieprawidłowo zainstalowanej wersji Turbo Pascal 7.0. Po pobraniu pełnej wersji TP7 z podanych źródeł błąd zniknął i program skompilował się poprawnie. Zasugerowano również sprawdzenie konfiguracji ścieżek do katalogów z plikami jednostek i bibliotek, gdyż niewłaściwe ustawienia mogą powodować podobne błędy. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o użytkowniku mającym podobny problem w wersji Turbo Pascal 5.5.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA