logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S7-300 CPU313C-2 DP: SF świeci, BF miga, nie można zresetować karty MMC

wasilienko 02 Wrz 2015 21:48 9162 5
  • #1 14967093
    wasilienko
    Poziom 12  
    Jak w temacie S7-300 CPU313C-2 DP świeci SF miga BF. Nie da się zresetować/sformatować karty MMC w CPU. Po przeprowadzeniu procedury kasowania za pomocą MRES na chwilę gasną SF i BF ale po chwili zaczynają znowu mrugać. Co ciekawe po wykonaniu Upload Station to PG okazuje się że stary program nadal "siedzi" w sterowniku. Procedura PLC - Clear/Reset też nie skutkuje wymazaniem pamięci. Uszkodzone CPU?
  • #2 14967192
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    A co kolega chce zrobić z tym sterownikiem?
    Jeśli skasować program, to łączysz się Stepem, przełączasz w Online i kasujesz wszystkie bloki.
    Potem restart i sprawdź czy pójdzie w RUN bez błędów.
  • #3 14967712
    wasilienko
    Poziom 12  
    Chciałem wgrać do czystego sterownika program z backupu.
    Ok. - połączyłem się online i skasowałem bloki OB, bloki SFB i SFC są nie do usunęcia - są chronione. Po restarcie nadal mrugają błędy.
  • #4 14967819
    ziper76
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Bloki SFB0-SFB54 i SFC0-SFC108 są blokami wewnętrznymi sterownika, do których nie ma dostępu.

Podłącz jeszcze raz PG do sterownika i wrzuć zawartość bufora diagnostycznego (CRTL+D).
  • #5 14968082
    wasilienko
    Poziom 12  
    Załączam zapisany bufor.

Przy okazji powiem, że jestem bardzo początkujący w temacie PLC, zacząłem się właśnie uczyć, ale doraźnie muszę zrobić coś "odrobinę" wyprzedzającego moją wiedzę . Chciałem wgrać program (backup z maszyny) do sterownika (identycznego) po to, żeby sprawdzić czy nawiąże transmisję z modułem PROFIBUS DP do falownika. Moduł był uszkodzony, został wymieniony i zaprogramowany identyczne z wadliwym i dla pewności chciałem sprawdzić czy zadziała przed założeniem napędu w maszynie.
    Załączniki:
    • Diagnose.txt (33.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 14971064
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Usunięcie samych bloków nie załatwi sprawy. Trzeba pozbyć się również Hardware Config.
    Dioda BF miga, ponieważ w konfiguracji masz jakieś urządzenie, z którym PLC chce się komunikować po Profibusie.

Możesz jeszcze spróbować zrobić świeży projekt.
    Do konfiguracji dodaj tylko CPU jaki masz, przekompiluj i wgraj hardware.

A jeśli chcesz wgrać stary backup, to po prostu zachowaj odpowiednią kolejność:
    - hardware config
    - bloki DB, FB, FC, OB
REKLAMA