logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poczytałem trochę na ten temat,....

ankowalik 05 Wrz 2015 22:12 984 3
REKLAMA
  • #1 14974051
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 140
    ....ale frapuje mnie na czym to polega! Może ktoś mnie oświeci dlaczego obierki ziemniaczane wrzucone do kotła/ kominka itp powodują odrywanie i opadanie sadzy w kominie. Dodam, że znajomy mistrz kominiarski, też to potwierdza.
    Wasz
    andre
  • REKLAMA
  • #2 14974089
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 299
    Strzelam:
    może skrobia zawarta w ziemniakach podwyższa temperaturę spalania albo w jakiś sposób reaguje z niedopaloną sadzą?

a dlaczego właśnie obierki?
    bo z ziemniaków możesz sobie zrobić frytki;)
  • REKLAMA
  • #3 14974106
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 140
    Szukając odpowiedzi na ten temat natknąłem się nawet na inf., że wygotowane przez 30min obierki zastosowane na włosy przyciemniają siwiznę i są poniekąd lepsze niż szampony koloryzujące :D Ale może jest chemik na sali? Bo lekarz napewno :D
  • #4 14974388
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    Głównym składnikiem skórki ziemniaka są glikoalkoidy. Składają się głównie z wodoru i tlenu. Jeżeli chodzi o sadzę, to ich spalanie może tworzyć parę wodną, która nasączy cząsteczki sadzy i zwiększy jej masę. Wodór i tlen mogą się też łączyć z cząsteczkami sadzy tworząc nowe cząsteczki o innych własnościach niż sadza.

A co do ściemniania, to glikoalkoidy mają działanie barwiące. Ale czy lepsze od barwników chemicznych? Wątpię. Po prostu tanio i prosto.
REKLAMA