logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson Scenium ICC20 - rozbieżność kolorów, brak balansu bieli, co sprawdzić?

egon-tv 04 Cze 2005 17:52 2057 6
REKLAMA
  • #1 1550201
    egon-tv
    Poziom 21  
    Ocena: 34
    Czesc koledzy , problem dosc zlożony, tv wskazywal na uszkodzenie kineskopu, zwarcie koloru niebieskiego do masy... jak sie okazalo po ogledzinach uszkodzona była PODSTAWKA - to ona zwierała ale krotkie były moje radosci... obraz jest silnie rozbierzny - bardzo mocno ucieka kolor niebieski szczegolnie na rogach (nawet do 4 mm!),... brak balansu bieli (nie moge go ustawic), regulowalem G2 w trybie ale bez efektu rozbieznosc jest duza ucieka również kolor czerwony ale znacznie slabiej.... co panowie sadzicie ... wina trafopowielacza czy moze baniak... acha na kineskopie brak jakichkolwiek magnesów do regulacji zbieżności a to tv 32 cale płaski !!! jak myslicie ktos je zdjął czy nie powinno ich być?
  • REKLAMA
  • #2 1550486
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    A spr. rozmagnetyzować czy układ rozmagnetyzowania działa
    Wyłanczałeś go z sieci na 10 min
    Jak tak to kinol
  • REKLAMA
  • #3 1550676
    egon-tv
    Poziom 21  
    układ rozmagnesowania jest ok... ale ze kineskop - ciezko uwierzyc bo jakosc nie pogarsza sie przy zwiekszaniu kontrastu i jasnosci oraz kolorów... mam pytanie czy ktos wie czy ten typ kineskopy powinien posiadac jakies magnesy na szyjce do korekcji zbierznosci - bo tu nic nie ma ... nic ! Na kineskopie tez nie ma zadnego magnesu do korekcji....
  • #4 1550687
    adam12
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    Jak widać że nie ruszany to chyba ma nie być chyba że ruszany
    Sprawdz cewki czy były ruszane
  • REKLAMA
  • #5 1550706
    egon-tv
    Poziom 21  
    telewizor byl ryty ! ktos blednie stwierdzil uszkodzenie kineskopu... ja tez tal myslalem a okazalo sie ze zwiera podstawka kineskpu - co mnie ucieszylo... ale czy cos z kinola zdjeli to nie wiem... na szyjce jest tylko pierscien magnetyczny.... jak zalozyłem na niego 2 to zbieznosc sie nieco poprawila ale taki pierscien to za mało aby wyrównac wszytkie rozbierznosci... martwi mnie tez dlaczego nie potafie ustawic balansu bieli na tym tv.... co bym nie zmienial - ciagle jest zle... acha mam pytanie czy przyczyna moze lezec w koncówce wizyjnej? PODKRESLAM JESZCZE RAZ - OBRAZ JEST OSTRY ALE JAK SIE WLACZY TELEGAZETE TO POPROSTY NIEBIESKI KOLOR JEST CAŁKOWICIE ROZSTRZELONY - CZYM DALEJ DO ROGU TYM BARDZIEJ... A WIEC NIE WYGLADA TO NA ZUZYCIE KINESKOPU
  • REKLAMA
  • #6 1550715
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1772
    Witam
    Przemyj plytke kineskopu spirytusem
  • #7 1983451
    egon-tv
    Poziom 21  
    niestety wina kineskopu... brak zbierzności spodowowany wyeksploatowanym kineskopem.... zwikszenie rzazenia pomoglo ale tylko troche i nie wiadomo na jak dluuugo..... :(

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Thomson Scenium ICC20 występuje problem silnej rozbieżności kolorów, szczególnie ucieczka koloru niebieskiego na rogach ekranu do około 4 mm oraz brak możliwości ustawienia balansu bieli. Uszkodzenie początkowo przypisywano kineskopowi, jednak po demontażu okazało się, że zwarcie powodowała podstawka kineskopu. Kineskop nie posiada magnesów korekcyjnych na szyjce, co budzi wątpliwości co do ich ewentualnego zdjęcia lub braku fabrycznego. Próby regulacji G2 i zwiększania kontrastu nie poprawiły jakości obrazu, a obraz pozostaje ostry mimo rozbieżności kolorów. Przemycie płytki kineskopu spirytusem nie przyniosło efektu. Ostatecznie rozbieżność i brak balansu bieli przypisano wyeksploatowanemu kineskopowi, co potwierdza konieczność jego wymiany lub naprawy. Problem nie wydaje się leżeć w układzie rozmagnesowania ani w końcówce wizyjnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA