logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić adapter mSATA na SATA do dysku SSD 8GB?

zenon003 07 Wrz 2015 10:51 3048 3
REKLAMA
  • #1 14977694
    zenon003
    Poziom 6  
    Ocena: 79
    Witam. Mam kilka dysków ssd msata. Takich 8GB. Chciałbym podłączyć je do komputera. Tzn mam takiego della w obudowie desktop. Brakuje w nim tylko dysku. Komputer byłby wykorzystywany do internetu więc taki dysk 8GB na wgranie xp i kilku programów i antywirusa by wystarczył. Pożyczyłem od kumpla taki adapter z msata na normalne sata i komputer normalnie pracuje. Tylko że już muszę mu ten adapter oddać i zastanawiam się nad zrobieniem takiego samemu. Możliwe jest to do zrobienia samemu w stylu dolutowania odpowiednio przewodów czy trzeba zastosować jakąś elektronikę. Szkoda mi trochę wydawać 40zł na taki adapter bo za to już kupię zwykły dysk. Zastanawia mnie to ponieważ na jego adapterze nie widziałem praktycznie żadnej elektroniki i układów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14977870
    wiertacz
    Poziom 35  
    Ocena: 381
    Jak sam stwierdziłeś na takim najprostszym adapterze jest tylko stabilizator napięcia.
    Najprostszy i najtańszy adapter kupisz już na znanym portalu za 21 zł.
    Chyba, że chcesz taki który posiada obudowę pasującą do mocowania dysku 2,5 cal to już jest drożej.

A jakiś schemat leży tutaj. Tylko ja go nie sprawdzałem bo nie potrzebowałem.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2865847.html

Chociaż wydaje mi się że to jest wersja odwrotna umożliwiająca podłączenie zwykłego dysku sata do złącza msata.
  • REKLAMA
  • #3 14977930
    zenon003
    Poziom 6  
    Wiem ale do tego dochodzi cena przesyłki itd. Blisko mam hurtownie elektroniczną i patrząc choćby na cenę stabilizatora która wynosi około 1-2zł, bardziej opłaca mi się taki zbudować. Kable itd wszystko posiadam. Dzięki za ten schemat.
  • #4 15053824
    zenon003
    Poziom 6  
    Dysk już od jakiegoś czasu zamontowany i nie powiem czuć różnicę. Nie wliczam tu jakiegoś czasu uruchamiania ale ogólnej poprawy.
REKLAMA