logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z instalacją programów - Nieznana przyczyna

krzysztofer100 08 Wrz 2015 20:29 942 5
REKLAMA
  • #1 14981599
    krzysztofer100
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Witam,
    Jak w temacie mam pewien problem.
    Otóż posiadam teraz system Windows Vista Home Premium SP2, wcześniej miałem XP (ogólnie skakałem po systemach dla testu wydajnościowego gry - wiadomo, niskie zużycie podzespołów, wygrał XP spośród 7,8.1 i 10) i problem wygląda na taki, że podczas próby instalacji programu (np. winrar, java) program próbuję uruchomić, przez ułamek sekundy pojawia się klepsydra obok kursora i nic się nie dzieje. Ten problem występował na jednej wersji systemu Windows XP Proffesional SP3 (inny Professional działał z tym samym SP3) i teraz na tym Vista SP2. Problem występuje i jest uciążliwy, proces żaden się nie uruchamia a próba uruchomienia przez Administratora bądź inną zgodność - bez skutku. Próbowałem tym programem od Microsoftu FixIt czy jak się zwał i też nie wykryło żadnego problemu. Niestety ciężko sprecyzować problem gdyż próba wpisania kłopotu w Google skutkuje jakimś rozwiązaniem dot. gier. Jeśli jest na to rozwiązanie to proszę o pomoc jak najszybciej się da :)
  • REKLAMA
  • #2 14981709
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Ciężka sprawa, bo problem jest raczej dość trudny do zdiagnozowania. Zacznijmy od tego, że klepsydra oznacza, że proces wisi i nie odpowiada. A z jakiej przyczyny? Najpierw proponuję sprawdzić RAM np. MemTest oraz dysk twardy w kierunku błędów SMART.
  • REKLAMA
  • #3 14981729
    krzysztofer100
    Poziom 14  
    vampire86 napisał:
    Ciężka sprawa, bo problem jest raczej dość trudny do zdiagnozowania. Zacznijmy od tego, że klepsydra oznacza, że proces wisi i nie odpowiada. A z jakiej przyczyny? Najpierw proponuję sprawdzić RAM np. MemTest oraz dysk twardy w kierunku błędów SMART.

Chciałbym zwrócić uwagę na to, że problem występuje pojedynczo, na XP jednym (zapewne z innym kodem) i teraz tutaj, zaś reszta innych systemów, np 7, 8.1 czy 10 działała BEZPROBLEMOWO :)
  • REKLAMA
  • #4 14981757
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    krzysztofer100 napisał:
    vampire86 napisał:

Chciałbym zwrócić uwagę na to, że problem występuje pojedynczo, na XP jednym (zapewne z innym kodem) i teraz tutaj, zaś reszta innych systemów, np 7, 8.1 czy 10 działała BEZPROBLEMOWO :)
    Dlatego właśnie sprawdź RAM i dysk. W zależności od instalacji systemu, programy mogą instalować się/sięgać do różnych sektorów na dysku - co w przypadku uszkodzonych części sektorów, może czasem powodować tego typu problemy z odczytem, a tym samym zawieszanie się programu. To samo tyczy się RAMu, lecz w tym wypadku mamy adresacje w pamięci.
  • REKLAMA
  • #5 14981776
    krzysztofer100
    Poziom 14  
    vampire86 napisał:
    krzysztofer100 napisał:
    vampire86 napisał:

Dlatego właśnie sprawdź RAM i dysk. W zależności od instalacji systemu, programy mogą instalować się/sięgać do różnych sektorów na dysku - co w przypadku uszkodzonych części sektorów, może czasem powodować tego typu problemy z odczytem, a tym samym zawieszanie się programu. To samo tyczy się RAMu, lecz w tym wypadku mamy adresacje w pamięci.

A może jeszcze dodam jeden fakt, że instalowałem system ten kiedyś u kogoś innego i miał ten sam problem :P Też próbowałem na innym komputerze instalować javę i też nie było oznak, taki sam efekt co u mnie :)

Dodano po 1 [sekundy]:

vampire86 napisał:
    krzysztofer100 napisał:
    vampire86 napisał:

A może jeszcze dodam jeden fakt, że instalowałem system ten kiedyś u kogoś innego i miał ten sam problem :P Też próbowałem na innym komputerze instalować javę i też nie było oznak, taki sam efekt co u mnie :)
  • #6 14984571
    krzysztofer100
    Poziom 14  
    Rozwiązane!
    Udało mi się opanować problem przy użyciu aktualizacji systemu.. po zaktualizowaniu systemu działają te programy i te instalacje ich, które wcześniej ani drgnęły
REKLAMA