logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór tarczy do piły stołowej - widiowa czy zwykła, ile zębów?

sebaele22 11 Wrz 2015 12:43 7857 3
REKLAMA
  • #1 14987673
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 513
    Witam, posiadam już dość długo piłę stołową. Piła do drewna jest oryginalna ale już niestety żadnych danych na niej nie znajdę.
    Chciałbym zapytać jaką tarczę mógłbym zastosować? Chodzi mi o to czy ma być to tarcza widiowa a może zwykła? Ile zębów? Czym się różnią takie tarcze zwykłe od widiowych.
    Dziękuję, Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14987789
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    sebaele22 napisał:
    Piła do drzewa jest oryginalna ale już niestety żadnych danych na niej nie znajdę.

Do "drewna", (drzewa są w lesie i parku) .Po ścięciu , to już drewno...
    Tarczę (wysłużoną) wystarczy zmierzyć (średnica zewnętrzna, średnica otworu) i policzyć ilość zębów. Różnice między widiowymi a zwykłymi, cena, łatwość ostrzenia (do widiowych trzeba mieć maszynkę, albo zlecać), zwykłą naostrzysz nawet pilnikiem. Jest jeszcze różnica, są tarcze do cięcia wzdłużnego, poprzecznego, uniwersalne, ale to nie temat na to forum .
  • REKLAMA
  • #3 14987859
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 513
    Oj bardzo przepraszam za błąd :-).
    Co do tarczy to jest aktualnie założona o średnicy jakieś 180mm, średnica otworu 16mm i ilość zębów 24 ale nie mam pewności że ta tarcza tam była bo piła była używana przez ojca.
    Chciałbym piłę wykorzystać do cięcia desek, paneli no i oczywiście do grubszego drewna więc nie wiem czy ilość zębów mam znaczenie.
  • #4 14988191
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    Im drobniejsze uzębienie tym ładniejszy rzaz. Najlepiej mieć kilka różnych tarcz. Do cięcia drewna wzdłuż słoja może być grubo uzębiona. Do cięcia drewna w poprzek średnio drobna. Do paneli, sklejka mdfu czy aluminium drobna z zębami trapezowymi. Oczywiście wszystkie widiowe.
REKLAMA