logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć fotokomórki NICE BF do napędu NICE ROAD 400 na sterowniku RBA4/4?

jarry1975 14 Wrz 2015 15:04 2016 1
REKLAMA
  • #1 14994727
    jarry1975
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.

Zwracam się z prośbą o pomoc w temacie montazu fotokomórek NICE BF do automatu NICE ROAD 400 - na sterowniku NICE RBA4/4

Mianowicie nie mogę skutecznie podłączyć wspomnianych fotokomórek mimo instalacji zgodnej z instrukcją - nie dają o sobie znać.

Co ciekawe:
    1.na wyjściu zasilania sterowniku (slot 1 i 4) jest napięcie 38 volt a momentami nawet 40 volt. Instrukcja podaje, że powinno być tam 24 volt przy tolerancji od -30% do +50%. Napięcie 36 volt nie powinno więc mnie dziwić ale ja mam jeszcze wyższe (nawet o kolejnej 4 volty) a same fotokomórki zgodnie z instrukcją są na 12 volt lub 24 volt. Czy zatem nie mam zbyt dużego napięcia na sterowniku, które w jakiś sposób unieruchamia mi fotokomórki. Jeśli napięcie jest zbyt duże to co jest/może być tego powodem - z czym mam "walczyć".

2. ze zmęczenia w trakcie próby aktywowania fotokomórek zamieniłem raz przewody zasilające na sterowniku (+/- miejscami). Efekt mnie zaskoczył - w fotokomórkach zapaliły się diody a przekaźnik zaczął pstrykać w momencie przecięcia "światła" miedzy nimi. Niestety bez skutku dla pracy samego napędu.

Będe wdzięczny za pomoc lub podpowiedź co jeszcze mógłbym zrobić/sprawdzić?

Poz.
  • REKLAMA
  • #2 15001320
    jarry1975
    Poziom 2  
    Świetnie 78 odwiedzin i ZERO pomocy. Chyba za niski level reputacji mam :)
    Nie mniej sam doszedłem, że w instrukcji napędu schemat jest z błędnym oznaczeniem + i - dla czujki RX. Swoją drogą ciekawe czy to przypadek czy celowe ciche wspieranie biznesu monterów :)

Brama już śmiga aż miło i 1k zaoszczędzone na samym produkcje i montażu razem wziętę - polecam "zrób to sobie sam" bo warto było nawet kosztem gwarancji.

Jedyną niewiadomą pozostaje wysokie napięcie tj. 38 volt oraz to, że czujki cały czas świecą a chyba powinny dopiero w momencie wykonywania ruchu bramy? Może ktoś ma tak samo jak ja albo orientuje się czy to normalny stan pracy urzadzenia - bez większej wiary w sukces odpowiedzi :)

Mimo wszystko pozdrawiam.
REKLAMA