logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VPN backup na routerze – jak ustawić automatyczne przełączanie na łącze zapasowe?

toxipid 16 Wrz 2015 10:15 861 5
  • #1 14998936
    toxipid
    Poziom 2  
    Witajcie,

czy wiecie może jak zestawić backupowy VPN? W sensie klienci łączą się z kilku miejsc w Polsce do jednego punktu. Punkt ten jest narażony na częste awarie i pomysł jest taki aby w razie awarii w punkcie głównym, klient łączył się vpn'em alternatywnym do drugiego punktu. Rozwiązaniem jest VPN na routerze w drugiej lokalizacji. Ale problemem jest to, że jak to użyszodnicy- w momencie zamapowania drugiego skrótu, będą tak naprawdę raz wchodzić we właściwy a raz w backupowy. Niestety druga lokalizacja dysponuje dużo słabszym łączem. Czy jest możliwość ustawienia drugiego połączenia jako STAND BY? W razie gdy po np. 2 próbach nie uda się połączyć z docelowym to zapina do backupowego?

PS
    nie wiem czy wybrałem dobrą kategorie;/ korzystam z Waszej pomocy pierwszy raz. Postarajcie się wybaczyć:)

Pozdrawiam:)
  • #2 14998988
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 862
    toxipid napisał:
    Witajcie,

czy wiecie może jak zestawić backupowy VPN? W sensie klienci łączą się z kilku miejsc w Polsce do jednego punktu. Punkt ten jest narażony na częste awarie i pomysł jest taki aby w razie awarii w punkcie głównym, klient łączył się vpn'em alternatywnym do drugiego punktu. Rozwiązaniem jest VPN na routerze w drugiej lokalizacji. Ale problemem jest to, że jak to użyszodnicy- w momencie zamapowania drugiego skrótu, będą tak naprawdę raz wchodzić we właściwy a raz w backupowy. Niestety druga lokalizacja dysponuje dużo słabszym łączem. Czy jest możliwość ustawienia drugiego połączenia jako STAND BY? W razie gdy po np. 2 próbach nie uda się połączyć z docelowym to zapina do backupowego?

PS
    nie wiem czy wybrałem dobrą kategorie;/ korzystam z Waszej pomocy pierwszy raz. Postarajcie się wybaczyć:)

Pozdrawiam:)

Na ta chwile nic mi nie przychodzi do glowy, ale pewnie by bylo pomocne, gdybys napisal jaki to typ VPN'a, i z jakich urzadzen, systemów operacyjnych, jakim klientem łącza sie uzyszkodniki.
  • #4 14999410
    toxipid
    Poziom 2  
    m.jastrzebski napisał:
    Na ta chwile nic mi nie przychodzi do glowy, ale pewnie by bylo pomocne, gdybys napisal jaki to typ VPN'a, i z jakich urzadzen, systemów operacyjnych, jakim klientem łącza sie uzyszkodniki.

Chodzi o system Windows 7, Łączą się po PPTP wbudowanym Windowsowskim VPN'em z komputerów stacjonarnych/laptopów.
  • Pomocny post
    #5 14999432
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    Po pierwsze to należało by naprawić sytuację z łączem w punkcie głównym. Skoro jest to z jakiś powodów niemożliwe, to napisz skrypt, który przez połączeniem będzie wykonywał np.
    - Ping.
    - Pobierał stronę www.
    - Sprawdzał, czy dany port jest otwarty.
    Na podstawie tego testu skrypt uruchomi łączność do dostępnej lokalizacji.
  • #6 15003273
    toxipid
    Poziom 2  
    Dzięki chłopaki za pomoc:)

Pozdrawiam
REKLAMA