logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do czyszczenia gresu na balkonie bez odprowadzania wody?

Corvax2 16 Wrz 2015 17:46 1509 5
REKLAMA
  • #1 15000007
    Corvax2
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam!

Poszukuję jakiegoś urządzenia do czyszczenia gresu na dość dużym balkonie. Niestety ma on fakturę a'la łupek a w mieście mocno się kurzy. W efekcie czyszczenie tego to mordęga, niekończące się wymienianie wody do mopa a efekt i tak bardzo kiepski.

Idealne było by coś na kształt odkurzacza piorącego, z jakąś szczotką obrotową i jeszcze, żeby brudną wodę zasysało do środka. Oczywiście można taką szczotkę dokupić do myjki Karchera ale problemem jest tam lejąca się w sporych ilościach woda - zasysania brak. Niestety balkon nie ma odprowadzenia wody jakąś rurą spustową tylko po prostu leje się z płyty w dół do sąsiadów, więc taka opcja odpada.

Czy ktoś może kojarzy jakieś urządzenia pasujące to takiego użycia?
    A gdyby tym się jeszcze dało prać dywany i tapicerkę to już w ogóle super :)
  • REKLAMA
  • #2 15000113
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    Jest takie urządzenie. Nazywa się szczotka ryżowa. Wymaga doposażenia w miskę wody ze środkiem myjącym i wilgotną szmatę. Jak taras to nie boisko to godzinka roboty. I na siłownię nie trzeba chodzić ;-)
  • REKLAMA
  • #3 15001004
    Corvax2
    Poziom 8  
    Doceniam poczucie humoru ale moje pytanie jest na serio.
    W centrach handlowych jeżdżą takimi urządzeniami czyszczącymi posadzki. Ja poszukuję mniejszej wersji do domu :)
  • REKLAMA
  • #4 15001015
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 15004889
    arch_x
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Truvox Multiwash i pokrewne szorowarki walcowe, z tym że to nie jest tanie. Koszt w granicach kilku tysięcy zł do kilkunastu tysięcy netto.
  • #6 16430325
    Corvax2
    Poziom 8  
    Ostatecznie zdecydowałem się na odkurzacz piorący Thomson Multiclean x10 Parquet. Nie jest idealny ze względu na mocne zabrudzenia gresu na balkonie i jego nierówna powierzchnie ale i tak jest o niebo lepiej niż latanie z ręcznym mopem. Nie wiem czy to urządzenie jest w czymś wyjątkowe i czy można by je zastąpić każdym odkurzaczem powracam. Różnica jest taka, ze tutaj producent wprost pisze, ze sprzęt nadaje się do czyszczenia płytek a nawet parkietu. Jest tez dedykowana do tego chemia.
REKLAMA