logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamodelować odwrócony filtr Czebyszewa dolnoprzepustowy w PSpice?

fartuch 05 Cze 2005 22:14 1854 5
REKLAMA
  • #1 1553683
    fartuch
    Poziom 11  
    mam za zadanie zamodelowac w Pspice taki oto model :

odwrocony filtr czebyszewa o ch-ce dolnoprzepustowej spelniajacy warunki :
    -pasmo przepuszczania 0-20 [kHz]
    -pasmo zaporowe 48-..[kHz]
    -tlumienie w pasmie przenoszenia 2[dB]
    -tlumienie w pasmie zaporowym 50[dB]
    transmitancje nalezy zrealizowac w postaci ukladu rownoleglego polaczenia odpowiednich sekcji bikwadratowych.

prawdopodobnie beda to 2 sekcje bikwadratowe i 1 sekcja pojedyncza RC.
    z analiza w spice nie bedzie problemow , gorzej z zaprojektowaniem ukladu.
    mam taki program to projektowania filtrow ale on podaje rozwiazanie dla polaczenia kaskadowego. moj najwiekszy problem polega na tym ze nie wiem co znaczy "odwrocony". moze ktos mi pomoze z tym zadaniem ?
  • REKLAMA
  • #2 1554031
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Oj, coś mi to śmierdzi jakimś zadaniem z kału (kaue) na studiach... :)

Jeśli chodzi o zaprojektowanie filtru, to polecam 'Projektanta filtrów', do pobrania z opisem tutaj:
    http://www.iele.polsl.gliwice.pl/iele/dydaktyka/zasoby/materialy/projektant_filtrow/
    Doskonały do takich pierdół. ;) Kiedyś dostępna była też wersja dostępna w Javie (do odpalenia w przeglądarce), ale nie wiem gdzie to teraz znaleźć. Z resztą nie polecam jej, bo zawierała błędy (sam się w nią kiedyś wpakowałem).

A z odwróconym filtrem nie pomogę - zapytaj prowadzącego co to za wymysł... :)
  • REKLAMA
  • #3 1555582
    fartuch
    Poziom 11  
    dokladnie,chodzi o kaue.
    mam juz tego projektanta , zapoznalem sie z nim , problem tylko ze mam zrealizowac polaczenie rownolegle , a po wpisanu parametrow on podaje tyklko wartosci elementow dla polaczenia kaskadowego i choc ponizej jest formula liczaca to co mnie interesuje to nie dziala , tzn . nie dziala akurat dla moich danych , bezsens.
  • REKLAMA
  • #4 1568093
    t0mas
    Poziom 12  
    Podobno czasem ten projektant nie dziala dla polaczen rownoleglych :) Tak mieli koledzy i po prostu poszli do prowadzacego z prosba o przydzielenie innego zestawu :) Serio.
  • REKLAMA
  • #5 1568137
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    t0mas napisał:
    Podobno czasem ten projektant nie dziala dla polaczen rownoleglych :) Tak mieli koledzy i po prostu poszli do prowadzacego z prosba o przydzielenie innego zestawu :) Serio.

I co, zgodził się? To chyba dużo się zmieniło od moich czasów, a to w sumie niedawno było...
    Co do projektanta filtrów to czasami faktycznie robił jakieś dziwności, ale generalnie liczył dobrze. Trzeba jeszcze potem dobrze dobrać sumator przy realizacji równoległej.
    Tak się zastanawiam, czy odwrócony filtr czebysheva to przypadkiem nie taki, który ma płaską ch-ke w paśmie przewodzenia, a zafalowania w paśmie zaporowym? Ale głowy nie dam sobie za to uciąć, właściwie to nic sobie nie dam za to uciąć:/.
  • #6 1571067
    fartuch
    Poziom 11  
    prowadzacy powiedzial ze nie ma pojecia o tym projektancie :D i jezeli nie dziala to kazal zrobic taka strukture zeby dzialo ;) wiec juz jest ok. a co do tego odwroconego filtru czebyszewa to teraz juz wiem, rzeczywiscie jat tak jak napisal Tdv.
REKLAMA