logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - dziwny problem - simlock, zasięg, resety i inne

mkos1 06 Cze 2005 08:16 1323 7
REKLAMA
  • #1 1554451
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Witam !
    Na wstepie chciałbym przeprosić jeśli poruszam "standartowy" problem ale jakoś w archiwum nie udało mi się znaleźć rozwiązania.

Mam N3310, w której niedawno zachciało mi się wgrać zmodyfikowany flash.
    Po wgraniu jego (i ustawieniu FAID, simlocków itp) tel. działał mi przez jakiś dłuższy czas aż któregoś dnia zaczęły się problemy z zasięgiem. Po wył. i włączeniu telefonu (żądanie PIN wyłaczone) pojawił się komunikat "karta SIM nie przyjęta".
    Po ponownym "przeflashowaniu" na oryginalny soft z tego telefonu i paru "czarach" epromtools'em, DCT3RP i rolisem telefon znów odżył i wszystko wydawało się, że jest OK.
    Niestety znów po paru dniach pojawił sie ten sam problem z "przyjmowaniem" karty SIM.
    Rolis odczytuje simlocki w formie:
    EEEE A/U
    FFFF A/U
    FFFF A/U
    EEEEEEEEE A/U
    Po ponownym wgraniu flasha, przeliczeniu sum telefon kartę przyjmuje ale .... teraz nie łapie żadnej sieci.
    Co mógłbym jeszcze z nim zrobić ?
    Dodam, że telefon wygrzewałem, wymyłem (przy poprzednim problemie) ale nic to nie dało.

Pozdrawiam !
    Marek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1554503
    mkos1
    Poziom 30  
    pawelc napisał:
    ja bym zaczął od ccoby ,należałoby ją wymienić jeśli wygrzanie nie pomaga

Czy z tego powodu sam ustawiałby sobie te locki ??
    To samo rolis mi pokazywał poprzednim razem.
    Raczej uważam, że albo dany układ działa albo i nie - no chyba, że się mylę.
  • Pomocny post
    #4 1554538
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 235
    jezeli sam zaklada locki to tak jak napisal kolega wyzej wina polaczenia cobby z prockiem.

podkutowanie cobby lub wymiana na 95% pomoze.

jak nie to winny procek a z tym znacznie gorzej
  • REKLAMA
  • #5 1554577
    mkos1
    Poziom 30  
    Hmmm - spróbuję ją postawić jeszcze raz i zobaczę co będzie.
    O efektach napiszę.
  • #6 1555458
    mkos1
    Poziom 30  
    Witam !
    Niestety nie jest tak "różowo" :(
    Dwa punkty lutownicze na płytce drukowanej są czarne i ... chyba niewiele się da z tym zrobić.

Dziekuję za podpowiedzi - przyda się napewno to na przyszłość.

Pozdrawiam !
    Marek
  • #7 1555614
    tengu
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    Mogę palnąć głupstwo, ale w przypadku braku zasięgu po zmianie softu należy wpisać oryginalny imei z naklejki i sumy kontrolne...
  • REKLAMA
  • #8 1555647
    mkos1
    Poziom 30  
    tengu napisał:
    Mogę palnąć głupstwo, ale w przypadku braku zasięgu po zmianie softu należy wpisać oryginalny imei z naklejki i sumy kontrolne...

... tak też było robione ale uszkodzenia sprzętowego "softwarowo" się nie usunie.

No chyba, że ktoś znałby sprawdzony sposób na naprawę tych uszkodzonych pól lutowniczych. Ale .... sądzę, że w takim przypadku naprawa tego telefonu jest raczej nieopłacalna - prosciej go użyć jako "dawcę organów".

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3310, w którym po wgraniu zmodyfikowanego flasha i ustawieniu FAID oraz simlocków pojawiły się problemy z zasięgiem i komunikatem "karta SIM nie przyjęta". Próby przywrócenia oryginalnego oprogramowania oraz modyfikacje za pomocą epromtools, DCT3RP i Rolisa tymczasowo rozwiązały problem, jednak po kilku dniach usterka powracała. Rolis wskazywał na nieprawidłowe wartości simlocków. Po ponownym wgraniu flasha telefon akceptował kartę SIM, ale nie łapał sieci. Sugerowano, że przyczyną może być uszkodzenie układu cobby lub jego połączenia z procesorem, co może wymagać wymiany lub przelutowania cobby. Uszkodzenia mechaniczne na płytce drukowanej (czarne punkty lutownicze) wskazują na problemy sprzętowe, które trudno naprawić programowo. Wskazano również konieczność wpisania oryginalnego IMEI i sum kontrolnych po zmianie softu. Ostatecznie naprawa może być nieopłacalna i telefon lepiej wykorzystać jako źródło części zamiennych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA