logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odpowietrzyć kaloryfer żeliwny z białym plastikowym pokrętłem?

LEvvEL 30 Wrz 2015 18:04 5823 6
REKLAMA
  • #1 15032740
    LEvvEL
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witajcie

Czy na poniższym zdjęciu jest zaznaczony odpowietrznik na kaloryferze żeliwnym?
    Jak prawidłowo go odpowietrzyć?

Dodam, że na 2 kaloryferowych to białe plastikowe pokrętło nie odkręca się w ogóle, na jednym jest odkręcone i nie można dokręcić, a na kolejnym można go odkręcić /nie schodzi całkowicie, kręci się w kólko/ i dokręcić z powrotem. Jak go odkręcę nic się nie dzieje, nie leci woda czy powietrze.
    Załączniki:
    • Jak odpowietrzyć kaloryfer żeliwny z białym plastikowym pokrętłem? 20150930174947903.jpg (559.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15032798
    hazet
    Poziom 26  
    Ocena: 509
    Przyczyną wadliwie działającego zaworu jest zazwyczaj osadzający się kamień i korozja. Czeka niestety wymiana.
  • REKLAMA
  • #3 15032808
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 15032870
    LEvvEL
    Poziom 9  
    hazet napisał:
    Przyczyną wadliwie działającego zaworu jest zazwyczaj osadzający się kamień i korozja. Czeka niestety wymiana.

Piszesz o wymianie całego grzejnika?

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

101pawel napisał:
    Zdejmij ten plastikowy kapturek ciągnąc w górę, lub podważ śubokrętem. Co jest pod spodem możesz obejrzeć w wyszukiwarce pod hasłem "odpowietrznik w korku grzejnika żeliwnego".
    Pozdrawiam

Czy napewno mozna go bezpiecznie zdjąć?
  • REKLAMA
  • #5 15033208
    hazet
    Poziom 26  
    Ocena: 509
    LEvvEL napisał:
    hazet napisał:

Piszesz o wymianie całego grzejnika?

Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

Piszę o wymianie samego odpowietrznika. Jak odpowietrzyć kaloryfer żeliwny z białym plastikowym pokrętłem?
  • #6 15033547
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15558668
    LEvvEL
    Poziom 9  
    To co jest na zdjęciu to cały odpowietrznik, zdj tylko samego plastikowego pokrętła pewnie skończyłoby się lekkim wylewaniem wody z niego. Zostały wymienione wszystkie odpowietrzniki w całym domu przez hydraulika, koszt 0 zł. hydraulik ze spółdzielni.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o odpowietrzanie kaloryfera żeliwnego z białym plastikowym pokrętłem. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym podważanie pokrętła lub jego usunięcie, co może być trudne z powodu osadów i korozji. Wskazano, że pokrętło może być mocowane "na wcisk", a w przypadku problemów z jego odkręceniem, zaleca się użycie brzeszczotu do metalu. Użytkownik zauważa, że wymiana odpowietrznika w całym domu została przeprowadzona przez hydraulika bez dodatkowych kosztów.
REKLAMA