logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal Lux TV3744 - Zielone tło i linie powrotu po chwili działania

chcz 07 Cze 2005 13:42 1232 6
REKLAMA
  • #1 1556977
    chcz
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Po załączeniu obraz prawidłowy a po chwili pojawia się zielone tło z powrotami, po czym powraca obraz.Czasami wychodzą na białym tle powroty,a czasem zanika obraz i jest ciemny ekran.Napięcie 200V jest OK,tranzystory na pk też.Zauważyłem w tym czasie brak sygnału z TDA 8362 na pk.W momencie wystąpienia linii powr. wystarczy dotknąć masę wkrętakiem a linie giną, by po czasie wyszły powroty.Kineskop nie ma zwarcia,US2 w porządku.
  • REKLAMA
  • #2 1558384
    chcz
    Poziom 19  
    Dodatkowa informacja- w momencie zaniku obrazu wystarczy załączenie lutownicy transformatorowej lub oświetlenia(impuls) by obraz powrócił . Nie wiem w czym grzebać!
  • REKLAMA
  • #3 1558408
    flashh
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    Jasny obraz z liniami powrotów jest w przypadku gdy brak jest któregoś z napięć ( przede wszystkim 200V) zwarć na katodach lub zimnych lutów na PK ( i w Twoim przypadku ja bym na to stawiał).
    Nie wierze że takie coś może spowodować układ TDA8362.
    pozdrawiam
  • #4 1558425
    chcz
    Poziom 19  
    Jak pisałem :napięcia są dobre i nie zakłócone,zwarcia wyeliminowane.Dziwne,że impuls przywraca(na chwilę) normalną pracę
  • REKLAMA
  • #5 1558443
    BAL
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Na płytce kineskopu masz tranzystory, przy zaniku obrazu próbuj giąć te największe palcami - może któryś przerywać. Mam nadzieję że nie przywiera Ci kineskop!
  • REKLAMA
  • #6 1558459
    chcz
    Poziom 19  
    Zamienialem miejscami -bez efektu .Stawiam na TDA8362,ale nie mam na podmiane
  • #7 1559605
    chcz
    Poziom 19  
    Zastanowiła mnie cykliczność tego zjawiska a zarazem nietypowe zachowanie TDA8362.Przyczyną tego jest telegazeta.SAA5254 powodował blokowanie sygnałów RGB.Wyłączenie 5V na TX przywróciło poprawne działanie TV(klient zrezygnował z TX).Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Royal Lux TV3744 po włączeniu wyświetla prawidłowy obraz, który po chwili zamienia się na zielone tło z liniami powrotu, a następnie obraz powraca. Czasami linie powrotu pojawiają się na białym tle, a innym razem obraz zanika całkowicie. Napięcie 200V oraz tranzystory na płytce kineskopu są sprawne, a zwarcia na kineskopie i układzie US2 wykluczone. W momencie wystąpienia problemu brak sygnału z układu TDA8362 na płytce kineskopu. Dotknięcie masy wkrętakiem chwilowo usuwa linie powrotu. Impuls, np. włączenie lutownicy transformatorowej, przywraca obraz na krótko. Podejrzenia padły na zimne luty lub uszkodzenia na płytce kineskopu, jednak zamiana tranzystorów nie pomogła. Ostatecznie przyczyną problemu okazała się telegazeta – układ SAA5254 blokował sygnały RGB. Wyłączenie zasilania 5V na układzie TX (telegazecie) przywróciło poprawne działanie telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA