logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 1.8t - Spadek podciśnienia i falowanie obrotów przy hamowaniu

czaro95 06 Paź 2015 21:05 23451 8
REKLAMA
  • #1 15047474
    czaro95
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Panowie na wolnych obrotach jak pompuje pedałem hamulca podciśnienie w układzie spada z 0,7 do 0,4 co widać na wskaźniku boost i obroty zaczynają falować i silnik delikatnie przerywa.. Przewód od serwa do kolektora wymieniony na nowy wraz z zaworem zwrotnym. Serwo do wymiany?
    Ewentualnie jak jeszcze moge sprawdzić serwo? Na nieodpalonym silniku pompując pedał robi sie twardy a gdy uruchomie silnik pedał opada czyli wynikałoby że serwo działa poprawnie. I czy wgl serwo wpływa na szczelność dolotu bo auto po rozgrzaniu gubi ciśnienie doładowania z 0,7 bara do 0,4.
  • REKLAMA
  • #2 15047653
    cezars65
    Poziom 24  
    Ocena: 282
    Ja bym sprawdził wszystkie inne wężyki podciśnienia , rozpatrzył bym również szczelność kolektora dolotowego , na styku z głowicą. Miałem kiedyś taki przypadek w Reno Kango 1.4 16v że po rozgrzaniu miał objawy jak w Twoim aucie.
  • #3 15047744
    MrRogal
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Proponował bym sprawdzić też układ odpowietrzenia przy głowicy. Szczególnie zawór w trójniku i ezektor opisane na tym pożyczonym zdjęciu.
    Załączniki:
    • Audi A3 1.8t - Spadek podciśnienia i falowanie obrotów przy hamowaniu odma_moja.jpg (103.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 15047890
    zbyszek_be2
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Cześć a ja proszę pana stawiam na wakuum pompę jeżeli układ podciśnienia masz szczelny i pedał hamulca nie "wpada w podłogę".
    Sprawdź jeszcze czy serwo jest szczelne jeżeli tak to wakuum "siada"
  • REKLAMA
  • #5 15048433
    czaro95
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Panowie uszczelka pod kolektor dolotowy jest nowa. Wężyki od podciśnienia i odma jest nowa wraz z trójnikiem. Wakuum pompy nie ma w 1.8t. Jest jedynie wężyk podłączony z serwa do kolektora i po drodze jest zaworek zwrotny. Jak moge jeszcze sprawdzić serwo dla pewności? Mogę podłączyć po prostu wężyk z starego serwa do nowego i zacząć pompować i zobaczyć czy dalej faluje? Czy są może jakieś inne sposoby?
  • #6 15049235
    MrRogal
    Poziom 12  
    Samo serwo można sprawdzić pompką do podciśnienia z manometrem, wtedy było by widać dokładnie czy jest szczelne. Jeżeli nie ma takiej pod ręką to sposób z podmianą serwa powinien się sprawdzić, oczywiście o ile zakupioną część można będzie bez problemu oddać.
  • REKLAMA
  • #7 15052208
    zbyszek_be2
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    mój błąd niedoczytaniem bo twoje to chyba Audi A3 1.8 T 150KM nie diesel
    podłącz wakuometr do przewodu wchodzącego do serwa wciśnij pedał hamulca i wyłącz silnik następnie obserwuj miernik jeżeli podciśnienie maleje oznacza to nieszczelność w układzie podciśnienia i masz sprawę jasną jeżeli zawór zwrotny jest w 100% sprawny
  • #8 15052221
    blondyn26044
    Poziom 11  
    Ocena: 47
    Weź pompkę z benzyną ekstrakcyjną i psikaj po kolektorze, wężach, jeśli obroty silnika zaczną szaleć lub rosnąć znaczy, że masz gdzieś nieszczelność. Uwaga z ogniem i iskrami :)
  • #9 15052250
    MrRogal
    Poziom 12  
    blondyn26044 napisał:
    Weź pompkę z benzyną ekstrakcyjną i psikaj po kolektorze, wężach, jeśli obroty silnika zaczną szaleć lub rosnąć znaczy, że masz gdzieś nieszczelność. Uwaga z ogniem i iskrami :)

Do tego dobrze sprawdza się też zmywacz do hamulców/sprzęgieł 8-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A3 1.8t zgłasza problem z falowaniem obrotów i spadkiem podciśnienia podczas hamowania, co prowadzi do przerywania pracy silnika. Wymieniono przewód od serwa do kolektora oraz zawór zwrotny, jednak problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie szczelności wszystkich węży podciśnienia, kolektora dolotowego oraz układu odpowietrzenia. Zwracają uwagę na możliwość uszkodzenia serwa, które można przetestować za pomocą pompki do podciśnienia lub przez podmianę z innym egzemplarzem. Dodatkowo, proponują sprawdzenie nieszczelności w układzie dolotowym przy użyciu zmywacza do hamulców lub benzyny ekstrakcyjnej.
REKLAMA